Aksamitny budyń domowy. Przepis na pyszny waniliowy deser do zrobienia w kilka minut. Tak dobry, że już nigdy nie kupisz budyniu z torebki

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Waniliowy i idealnie kremowy domowy budyń to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Waniliowy i idealnie kremowy domowy budyń to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Domowy budyń to prawdziwy rarytas. Jest kremowy, aksamitny i idealnie słodki. Proponuję sprawdzony przepis na domowy budyń z żółtek, doprawiony pachnącą wanilią. To doskonały pomysł na pyszny, ciepły deser, który można szybko i łatwo przygotować. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje i wypróbuj przepis na budyń domowy.

W skrócie:

Mam dla Ciebie przepis na budyń waniliowy, który bez problemów możesz samodzielnie przygotować od podstaw. Nie potrzebujesz gotowego budyniu w proszku. Wystarczą żółtka, mleko, cukier i mąka ziemniaczana. Całość warto doprawić aromatyczną wanilią. Taki deser posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Możesz podać go samego lub z domowym dżemem, świeżymi owocami lub kremem czekoladowym.

Zobacz w galerii, jak przygotować aksamitny domowy budyń waniliowy.

Przepis na budyń domowy

czas przygotowania: 10 minut
porcja na: 2 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 3 żółtka,
  • 30 g cukru,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 laska wanilii lub opakowanie cukru waniliowego (16g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.

Zobacz także: Waniliowy budyń jaglany z borówkami i migdałami. Przepis na zdrowy, pyszny i szybki deser

Jak zrobić domowy budyń waniliowy?

  1. Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, przelej połowę porcji mleka.
  2. Dodaj cukier oraz wanilię, wymieszaj i postaw na mały ogień. Jeśli używasz laski wanilii to przekrój ją na pół, nożykiem wyjmij ziarenka i dodaj do mleka.
  3. W oddzielnym naczyniu zmiksuj resztę mleka z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Staraj się to zrobić dokładnie, by nie było grudek.
  4. Gdy mleko się zagotuje, zacznij wlewać do niego małym strumieniem jajeczną masę, cały czas mieszając łyżką.
  5. Mieszaj delikatnie cały czas. Budyń będzie stopniowo robił się gęstszy.
  6. Pogotuj budyń ok. 2 minuty. Jeszcze gorący przełóż do miseczek. Gotowe.
Waniliowy i idealnie kremowy domowy budyń to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Aksamitny budyń domowy. Przepis na pyszny waniliowy deser do...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni