W skrócie:
Mam dla Ciebie przepis na budyń waniliowy, który bez problemów możesz samodzielnie przygotować od podstaw. Nie potrzebujesz gotowego budyniu w proszku. Wystarczą żółtka, mleko, cukier i mąka ziemniaczana. Całość warto doprawić aromatyczną wanilią. Taki deser posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Możesz podać go samego lub z domowym dżemem, świeżymi owocami lub kremem czekoladowym.
Zobacz w galerii, jak przygotować aksamitny domowy budyń waniliowy.
Przepis na budyń domowy
czas przygotowania: 10 minut
porcja na: 2 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 500 ml mleka,
- 3 żółtka,
- 30 g cukru,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- 1 laska wanilii lub opakowanie cukru waniliowego (16g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.
Zobacz także: Waniliowy budyń jaglany z borówkami i migdałami. Przepis na zdrowy, pyszny i szybki deser
Jak zrobić domowy budyń waniliowy?
- Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, przelej połowę porcji mleka.
- Dodaj cukier oraz wanilię, wymieszaj i postaw na mały ogień. Jeśli używasz laski wanilii to przekrój ją na pół, nożykiem wyjmij ziarenka i dodaj do mleka.
- W oddzielnym naczyniu zmiksuj resztę mleka z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Staraj się to zrobić dokładnie, by nie było grudek.
- Gdy mleko się zagotuje, zacznij wlewać do niego małym strumieniem jajeczną masę, cały czas mieszając łyżką.
- Mieszaj delikatnie cały czas. Budyń będzie stopniowo robił się gęstszy.
- Pogotuj budyń ok. 2 minuty. Jeszcze gorący przełóż do miseczek. Gotowe.
Czytaj także: Przepis na zdrowy deser z kaszy jaglanej a'la snickers. Pychota! Nie tylko dla wegetarian
Aksamitny budyń domowy. Przepis na pyszny waniliowy deser do...
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?