W skrócie:
Zawsze gdy mam ochotę na błyskawiczne i niezawodne ciasto, to sięgam po ten przepis na muffinki cytrynowe. Można je przygotować niemal z zamkniętymi oczami, zawsze się udają i wyśmienicie smakują. Jeśli lubisz mocno cytrynowe smak, to dodaj do ciasta także skórkę otartą z cytryny. Dodatkowo po upieczeniu możesz je ozdobić lukrem, posypkami czy kremem. Ten przepis na muffinki to także dobry pomysł na wspólne wypieki z dziećmi.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne muffinki cytrynowe.
Przepis na muffinki cytrynowe
czas przygotowania: ok. 5 minut + 15 minut pieczenia
porcja na 12 muffinek
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 jajko,
- 150 ml mleka,
- 50 ml soku z cytryny,
- 70 g masła,
- 220 g mąki pszennej,
- 120 g cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Zobacz także: Przepyszne muffinki bananowe. Są idealnie słodkie i wilgotne. Najlepszy przepis na muffinki bananowe z czekoladą
Jak zrobić muffinki cytrynowe?
- W garnuszku rozpuść masło. Odstaw na chwilę, by trochę przestygło.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Weź dwie miski.
- Do pierwszej miski wsyp suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Wymieszaj.
- Do drugiej miski wlej mokre składniki: mleko, sok z cytryny, jajko i masło. Wymieszaj widelcem.
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką do połączenia składników. Nie mieszaj długo i dokładnie.
- Papilotki lub foremki do muffinek wypełnij ciastem. Jest ono gęste i grudkowane. Nie przejmuj się, tak ma być.
- Piecz muffinki ok. 15 minut. Gotowe.
Czym się różnią muffinki od babeczek?
Wiele osób zamiennie używa nazw muffinki i babeczki. Są to jednak dwa inne, choć równie pyszne wypieki. Różni je głównie sposób przygotowania i konsystencja ciasta.
- Muffinki są ciężkie, bardziej zbite i mają nieco popękaną powierzchnię. Przygotowuje się je, mieszając ręcznie suche składniki z mokrymi. Tej czynności nie należy robić zbyt dokładnie, wystarczy tylko tyle, by nie było widać mąki.
- Babeczki są lekkie, puszyste. Przygotowuje się je, ucierając mikserem masło z cukrem, jajkami i pozostałymi składnikami. Bardzo często dekoruje się je kremami lub lukrem.
Niezależnie czy zdecydujemy się upiec muffinki czy babeczki, to musimy zaopatrzyć się w specjalne formy. Mogą to być klasyczne formy z otworami, które wykłada się papierowymi papilotkami lub foremki silikonowe, w których można piec nasze smakołyki już bez papilotek.
Czytaj także: Doskonały krem z białej czekolady. Tak pyszny, że palce lizać. Przepis na najlepszy krem do dekoracji tortów, babeczek i ciast
Bezkonkurencyjne muffinki cytrynowe. Smakują wyśmienicie i z...
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?