Kluski z makiem na Wigilię. Przepis na tradycyjny deser. Ważny jest pewien składnik

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjne kluski z makiem podawane są podczas wieczerzy wigilijnej.
Tradycyjne kluski z makiem podawane są podczas wieczerzy wigilijnej. 123rf.com/teresaterra
Kluski z makiem to jeden z tradycyjnych deserów przygotowywanych na wieczerzę wigilijną. Można go zrobić z łatwo dostępnych składników. Domowe kluski z makiem są prostsze do zrobienia niż tradycyjna kutia. Zobacz przepis na kluski z makiem jak za dawnych lat.

W skrócie

Kluczowym składnikiem smacznych wigilijnych klusek z makiem jest miód. Powinien być to produkt naturalny, a nie sztuczny wytwarzany z cukru. Miód ma też znaczenie symboliczne związane z pracą pszczół, a także dostatkiem i płodnością. Zobacz jak zrobić tradycyjne kluski z makiem na Boże Narodzenie. Najlepsze danie wigilijne przygotowywane jest na bazie domowych łazanek.

Kluski z makiem – przepis wigilijny

Liczba porcji: dla 5-6 osób
Czas przygotowania: około godziny (w tym 30 minut przeznaczone na łazanki)

Składniki na łazanki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Składniki na masę makową:

  • 200 g maku,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 g miodu,
  • 50 g cukru pudru,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 20 g migdałów blanszowanych,
  • 10 ml ekstraktu waniliowego,
  • opcjonalnie: 20 g rodzynek sułtańskich,
  • 50 ml rumu,
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Przygotowanie:

  1. Składniki na łazanki należy zagnieść na jednolite ciasto przypominające domowy makaron.
  2. Następnie ciasto należy cienko rozwałkować i pokroić w paski szerokości około 1,5 cm.
  3. Potem trzeba pasy ułożyć na sobie i pokroić na skos w kwadraty i rozłożyć na stolnicy do przeschnięcia.
  4. Łazanki należy ugotować we wrzącej osolonej wodzie i odsączyć na sitku.
  5. Mak trzeba kilkukrotnie umyć w zimnej wodzie, odcedzić, sparzyć wrzątkiem i odstawić na parę godzin.
  6. Następnie trzeba odlać wodę i mak zmielić w maszynce do mięsa. W trakcie ucierania trzeba dodawać cukier puder, miód, śmietankę kremówkę, migdały bez skórki i ekstrakt waniliowy. Opcjonalnie rodzynki namoczone w rumie i kandyzowaną skórkę pomarańczy.
  7. Doprawiony mak należy połączyć z ugotowanymi łazankami polanymi masłem.

Bakalie do maku

Robiąc domową masę makową, zachęcamy do użycia swoich ulubionych dodatków. Zamiast rodzynek można pokusić się o użycie suszonej żurawiny lub posiekanych orzechów włoskich zamiast migdałów. Polecamy też użyć domowego marcepanu. Można też zrezygnować z dodatku cukru i użyć samego miodu. Jeśli lubicie delikatniejsze smaki, to zachęcamy do użycia białego maku, który tradycyjnie dodaje się do rogali marcińskich. Domową masę makową z bakaliami z powodzeniem wykorzystacie do tradycyjnego makowca drożdżowego.

Jaki makaron łączyć z makiem?

Jeśli nie chcecie zrobić tradycyjnych łazanek, to możecie skorzystać z makaronów dostępnych w sklepach. Można kupić dobrej jakości makaron smakujący jak domowy. Najlepiej sprawdza się grubszy makaron, który będzie znakomicie oblepiony słodką masą makową.

Zobacz także inne przepisy z makiem ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie