Kluski z makiem na Wigilię. Przepis na tradycyjny deser. Ważny jest pewien składnik

Anna Daniluk
Tradycyjne kluski z makiem podawane są podczas wieczerzy wigilijnej.
Tradycyjne kluski z makiem podawane są podczas wieczerzy wigilijnej. 123rf.com/teresaterra
Kluski z makiem to jeden z tradycyjnych deserów przygotowywanych na wieczerzę wigilijną. Można go zrobić z łatwo dostępnych składników. Domowe kluski z makiem są prostsze do zrobienia niż tradycyjna kutia. Zobacz przepis na kluski z makiem jak za dawnych lat.

W skrócie

Kluczowym składnikiem smacznych wigilijnych klusek z makiem jest miód. Powinien być to produkt naturalny, a nie sztuczny wytwarzany z cukru. Miód ma też znaczenie symboliczne związane z pracą pszczół, a także dostatkiem i płodnością. Zobacz jak zrobić tradycyjne kluski z makiem na Boże Narodzenie. Najlepsze danie wigilijne przygotowywane jest na bazie domowych łazanek.

Kluski z makiem – przepis wigilijny

Liczba porcji: dla 5-6 osób
Czas przygotowania: około godziny (w tym 30 minut przeznaczone na łazanki)

Składniki na łazanki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Składniki na masę makową:

  • 200 g maku,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 g miodu,
  • 50 g cukru pudru,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 20 g migdałów blanszowanych,
  • 10 ml ekstraktu waniliowego,
  • opcjonalnie: 20 g rodzynek sułtańskich,
  • 50 ml rumu,
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Przygotowanie:

  1. Składniki na łazanki należy zagnieść na jednolite ciasto przypominające domowy makaron.
  2. Następnie ciasto należy cienko rozwałkować i pokroić w paski szerokości około 1,5 cm.
  3. Potem trzeba pasy ułożyć na sobie i pokroić na skos w kwadraty i rozłożyć na stolnicy do przeschnięcia.
  4. Łazanki należy ugotować we wrzącej osolonej wodzie i odsączyć na sitku.
  5. Mak trzeba kilkukrotnie umyć w zimnej wodzie, odcedzić, sparzyć wrzątkiem i odstawić na parę godzin.
  6. Następnie trzeba odlać wodę i mak zmielić w maszynce do mięsa. W trakcie ucierania trzeba dodawać cukier puder, miód, śmietankę kremówkę, migdały bez skórki i ekstrakt waniliowy. Opcjonalnie rodzynki namoczone w rumie i kandyzowaną skórkę pomarańczy.
  7. Doprawiony mak należy połączyć z ugotowanymi łazankami polanymi masłem.

Bakalie do maku

Robiąc domową masę makową, zachęcamy do użycia swoich ulubionych dodatków. Zamiast rodzynek można pokusić się o użycie suszonej żurawiny lub posiekanych orzechów włoskich zamiast migdałów. Polecamy też użyć domowego marcepanu. Można też zrezygnować z dodatku cukru i użyć samego miodu. Jeśli lubicie delikatniejsze smaki, to zachęcamy do użycia białego maku, który tradycyjnie dodaje się do rogali marcińskich. Domową masę makową z bakaliami z powodzeniem wykorzystacie do tradycyjnego makowca drożdżowego.

Jaki makaron łączyć z makiem?

Jeśli nie chcecie zrobić tradycyjnych łazanek, to możecie skorzystać z makaronów dostępnych w sklepach. Można kupić dobrej jakości makaron smakujący jak domowy. Najlepiej sprawdza się grubszy makaron, który będzie znakomicie oblepiony słodką masą makową.

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

Zobacz także inne przepisy z makiem ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni