W skrócie
Kluczowym składnikiem smacznych wigilijnych klusek z makiem jest miód. Powinien być to produkt naturalny, a nie sztuczny wytwarzany z cukru. Miód ma też znaczenie symboliczne związane z pracą pszczół, a także dostatkiem i płodnością. Zobacz jak zrobić tradycyjne kluski z makiem na Boże Narodzenie. Najlepsze danie wigilijne przygotowywane jest na bazie domowych łazanek.
Kluski z makiem – przepis wigilijny
Liczba porcji: dla 5-6 osób
Czas przygotowania: około godziny (w tym 30 minut przeznaczone na łazanki)
Składniki na łazanki:
- 200 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- szczypta soli.
Składniki na masę makową:
- 200 g maku,
- 1 łyżka masła,
- 100 g miodu,
- 50 g cukru pudru,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 20 g migdałów blanszowanych,
- 10 ml ekstraktu waniliowego,
- opcjonalnie: 20 g rodzynek sułtańskich,
- 50 ml rumu,
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?
Przygotowanie:
- Składniki na łazanki należy zagnieść na jednolite ciasto przypominające domowy makaron.
- Następnie ciasto należy cienko rozwałkować i pokroić w paski szerokości około 1,5 cm.
- Potem trzeba pasy ułożyć na sobie i pokroić na skos w kwadraty i rozłożyć na stolnicy do przeschnięcia.
- Łazanki należy ugotować we wrzącej osolonej wodzie i odsączyć na sitku.
- Mak trzeba kilkukrotnie umyć w zimnej wodzie, odcedzić, sparzyć wrzątkiem i odstawić na parę godzin.
- Następnie trzeba odlać wodę i mak zmielić w maszynce do mięsa. W trakcie ucierania trzeba dodawać cukier puder, miód, śmietankę kremówkę, migdały bez skórki i ekstrakt waniliowy. Opcjonalnie rodzynki namoczone w rumie i kandyzowaną skórkę pomarańczy.
- Doprawiony mak należy połączyć z ugotowanymi łazankami polanymi masłem.
Bakalie do maku
Robiąc domową masę makową, zachęcamy do użycia swoich ulubionych dodatków. Zamiast rodzynek można pokusić się o użycie suszonej żurawiny lub posiekanych orzechów włoskich zamiast migdałów. Polecamy też użyć domowego marcepanu. Można też zrezygnować z dodatku cukru i użyć samego miodu. Jeśli lubicie delikatniejsze smaki, to zachęcamy do użycia białego maku, który tradycyjnie dodaje się do rogali marcińskich. Domową masę makową z bakaliami z powodzeniem wykorzystacie do tradycyjnego makowca drożdżowego.
Jaki makaron łączyć z makiem?
Jeśli nie chcecie zrobić tradycyjnych łazanek, to możecie skorzystać z makaronów dostępnych w sklepach. Można kupić dobrej jakości makaron smakujący jak domowy. Najlepiej sprawdza się grubszy makaron, który będzie znakomicie oblepiony słodką masą makową.
Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach
Zobacz także inne przepisy z makiem ze Strony Kuchni:
- Ten seromakowiec rozpływa się w ustach! Wyjątkowy przepis na ciasto z makiem i serem
- Pyszna makowa panienka na deser. Zobacz przepis na lekkie ciasto z brzoskwiniami
- Babka makowa, która podbije serca wszystkich łasuchów! Znika w okamgnieniu
- Kutia na deser. Tradycyjny przepis z 1910 roku. Tak gotowały nasze prababcie