Na deser upiecz idealny seromakowiec. Oczaruj swoich bliskich pysznym ciastem z makiem i serem. Nie ma lepszego wypieku na kruchym cieście

Seromakowiec to prawdziwa kwintesencja świąt. Kliknij obrazek i przesuwaj galerię strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania seromakowca.
Seromakowiec to prawdziwa kwintesencja świąt. Kliknij obrazek i przesuwaj galerię strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania seromakowca. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na wyjątkowe świąteczne ciasto? Proponuję niezawodny przepis na tradycyjny seromakowiec, który udaje się za każdym razem i smakuje wprost obłędnie. Ciasto to łączy w sobie pyszną masę makową i masę serową oraz kruche ciasto. Po prostu palce lizać! Wypróbuj mój przepis na seromakowiec.

W skrócie:

Mam dla ciebie sprawdzony przepis na seromakowiec. To wyśmienite, bogate w smaku i niezawodne ciasto, które z całą pewnością warto przygotować na święta. Łączy w sobie smak makowca i kremowego sernika. Jego przygotowanie zajmuje co prawda nieco czasu, ale pyszny smak seromakowca z pewnością wynagrodzi nam trudy. Podane przeze mnie składniki wystarczają na dużą porcję.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny seromakowiec?

Przepis na seromakowiec

Czas przygotowania: ok. 2 godziny i 30 minut.
Porcja na blaszkę 24 × 36 cm
Poziom trudności: średni

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku,
  • 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki),
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g),

Warstwa z makiem:

  • 600 g maku mielonego,
  • 700 ml mleka,
  • 8 łyżek miodu,
  • 150 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • piana z 4 białek,
  • 2 łyżki kaszy manny do posypania ciasta,

Warstwa z serem:

  • 800 g sera białego półtłustego,
  • szklanka cukru,
  • 6 żółtek,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • piana z 6 białek.

Jak zrobić seromakowiec?

Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania ciasta:

  1. Na stolnicy przesiej mąkę z zimnym masłem.
  2. Dodaj jajka, proszek do pieczenia, cukier, wanilię i śmietanę.
  3. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki.

Zrób masę makową:

  1. Zagotuj mleko i zalej nim mielony mak. Wymieszaj i postaw całość na małym ogniu. Podgrzewaj ok. 2 minuty, ciągle mieszając.
  2. W garnuszku rozpuść masło z miodem i cukrem. Taką mieszanką zalej mak, wymieszaj i odstaw na kilka minut, by masa wystygła.
  3. Rozdziel jajka, żółtka delikatnie ubij rózgą kuchenną, dodaj do przestudzonego maku i wymieszaj.
  4. Ubij pianę z białek i dodaj do maku. Wymieszaj.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Przygotuj masę serową:

  1. Ser i masło zmiel w maszynce na średnich oczkach lub przeciśnij przez praskę.
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę. Dodawaj stopniowo ser z masłem.
  4. Nie przerywając miksowania, dodaj do masy budynie w proszku.
  5. Ubij pianę z białek i dodaj do sera, wymieszaj łyżką.

Upiecz ciasto:

  1. Wyjmij ciasto z lodówki, 2/3 rozwałkuj na kształt prostokąta. Wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Posyp ciasto kaszą manną i wyłóż masę makową.
  3. Następnie wyłóż delikatnie masę serową.
  4. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i potnij na paseczki. Ułóż z nich kratkę na cieście.
  5. Piecz ciasto w dobrze nagrzanym piekarniku, na 180 stopni Celsjusza przez 1 godzinę i 15 minut.

Zobacz także: Bajeczny sernik złota rosa zachwyca wyglądem i smakiem. Najlepsze ciasto na święta. Przepis na wyśmienity sernik z rosą

Seromakowiec to prawdziwa kwintesencja świąt. Kliknij obrazek i przesuwaj galerię strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania seromakowca.

Na deser upiecz idealny seromakowiec. Oczaruj swoich bliskic...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne przepisy na tradycyjne ciasta ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni