Tradycyjny seromakowiec. Przepis na wyśmienite ciasto z serem i makiem. Popisowy wypiek zaskoczy bliskich

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Tradycyjny seromakowiec na kruchym cieście. Zobacz, jak przygotować ten pyszny wypiek. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Tradycyjny seromakowiec na kruchym cieście. Zobacz, jak przygotować ten pyszny wypiek. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Seromakowiec to pyszny, bogaty i świąteczny wypiek, który łączy w sobie tak naprawdę dwa ciasta: makowiec oraz sernik. Przygotowałam dla ciebie dokładny przepis ze wskazówkami krok po kroku, jak wykonać to pyszne ciasto. Seromakowiec to ciasto dosyć czasochłonne, jednak zapewniam, że warto poświęcić temu wypiekowi dłuższą chwilę. Twoi goście będą zachwyceni! Wypróbuj mój przepis na seromakowiec.

Spis treści

Tradycyjne ciasto, nierzadko goszczące na świątecznym stole to właśnie seromakowiec. Warto przygotować je na specjalne okazje, a także na spotkanie z bliskimi. Należy jednak pamiętać, by przeznaczyć na nie więcej czasu - musimy przygotować kruche ciasto, masę do makowca oraz masę do sernika. Jednak pyszny smak naszego wypieku z pewnością wynagrodzi nam trudy.

Podane przeze mnie składniki wystarczają na dużą porcję. Część naszego wypieku możemy zamrozić i cieszyć się nim w dowolnej chwili, gdy najdzie nas na niego ochota.

Zobacz także: Przepis na rogale jak świętomarcińskie. Idealne wypieki nadziewane białym makiem

Seromakowiec - przepis

czas przygotowania: ok. 2 i pół godziny
porcja na blaszkę 24x36 cm
poziom trudności: średni

Składniki:
Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku,
  • 100 g cukru (ok. pół szklanki),
  • opakowanie cukru waniliowego (16g),

Warstwa z makiem

  • 600 g maku mielonego,
  • 700 ml mleka,
  • 8 łyżek miodu,
  • 150 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 4 żółtek,
  • piana z 4 białek,
  • 2 łyżki kaszy manny do posypania ciasta,

Zobacz także: Makowiec japoński na Wigilię. Przepis na ciasto z jabłkami

Warstwa z serem

  • 800 g sera białego półtłustego,
  • szklanka cukru,
  • 6 żółtek,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • piana z 6 białek.

Jak zrobić seromakowiec?

Zacznij od przygotowania ciasta:

  1. Na stolnice przesiej mąkę, dodaj masło i posiekaj nożem.
  2. Dodaj jajka, proszek do pieczenia, cukier, wanilię i śmietanę.
  3. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki.

Zrób masę makową:

  1. Zagotuj mleko i zalej nim mielony mak. Wymieszaj i postaw całość na małym ogniu. Podgrzewaj ok. 2 minuty, ciągle mieszając.
  2. W garnuszku rozpuść masło z miodem i cukrem. Taką mieszanką zalej mak, wymieszaj i odstaw na kilka minut, by masa wystygła.
  3. Rozdziel jajka, żółtka delikatnie ubij rózgą kuchenną, dodaj do przestudzonego maku i wymieszaj.
  4. Ubij pianę z białek i dodaj do maku. Wymieszaj.

Sprawdź także: Przepis na tradycyjną kutię

Przygotuj masę serową:

  1. Ser i masło zmiel w maszynce na średnich oczkach lub przeciśnij przez praskę.
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę. Dodawaj stopniowo ser z masłem.
  4. Nie przerywając miksowania dodaj do masy budynie w proszku.
  5. Ubij pianę z białek i dodaj do sera, wymieszaj łyżką.

Upiecz ciasto:

  1. Wyjmij ciasto z lodówki, 2/3 rozwałkuj na kształt prostokąta. Wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Posyp ciasto kaszą manną i wyłóż masę makową.
  3. Następnie wyłóż delikatnie masę serową.
  4. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i potnij na paseczki. Ułóż z nich kratkę na cieście.
  5. Piecz ciasto w dobrze nagrzanym piekarniku, na 180 stopni przez 1 godzinę i 15 minut.
Tradycyjny seromakowiec na kruchym cieście. Zobacz, jak przygotować ten pyszny wypiek. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Tradycyjny seromakowiec. Przepis na wyśmienite ciasto z sere...

Zobacz także inne przepisy na tradycyjne ciasta ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie