W skrócie
Makowiec japoński to wilgotne ciasto, które wyróżnia się dodatkiem jabłek, orzechów i rodzynek. Jeżeli zależy wam na delikatniejszym smaku ciasta, to polecamy wybrać biały mak. Ten sam, którego używa się do przygotowania rogali świętomarcińskich. Sprawdź domowy przepis na makowiec japoński.
Makowiec japoński – przepis na domowe ciasto
Liczba porcji: dla 10 osób,
czas przygotowania: 1,5 godziny.
Składniki:
- 1 szklanka mielonego maku,
- 2 średniej wielkości jabłka,
- 3 jajka,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 80 g cukru,
- 125 g masła w temperaturze pokojowej,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki kaszy manny,
- opcjonalnie: 50 g rodzynek lub innych ulubionych bakalii.
Zobacz także: Czym zastąpić proszek do pieczenia?
Jak zrobić makowiec japoński?
Przygotowanie:
- Mak mielony należy wsypać do garnka o grubym dnie i zalać wrzątkiem, aż do przykrycia. Mak należy gotować aż do miękkości przez około 10 minut.
- Następnie trzeba go odcedzić na sitku o drobnych oczkach. Ugotowany mak należy odstawić do wystudzenia.
- Masło z cukrem należy ubić na lekką, puszystą masę. W trakcie miksowania należy dodawać pojedynczo żółtka.
- W misce należy wymieszać przesiane suche składniki, czyli mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszą manną.
- Jabłka należy umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Opcjonalnie owoce można obrać ze skórki.
- Białka jajek należy ubić na sztywną pianę.
- Do masy maślanej należy dodać odcedzony i wystudzony mak, starte jabłka i wybrane bakalie.
- Na koniec za pomocą szpatułki trzeba delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.
- Masę należy przelać do keksówki o wymiarach 35 × 15 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm.
- Makowiec japoński należy piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Gotowy makowiec japoński można ozdobić domową polewą z czekolady, lukrem albo cukrem pudrem.
Jabłka do makowca
Do masy na makowiec japoński nadają się nie tylko starte świeże jabłka. Zachęcamy, aby eksperymentować z użyciem prażonych jabłek lub musu jabłkowego na szarlotkę, albo kroić jabłka w kostkę.
Jak wybrać masę makową z puszki?
Użycie masy makowej z puszki przyspiesza pracę nad świątecznymi ciastami. Jednak wybierając produkt w sklepie zachęcamy do czytania etykiet. Niestety, kupując masę makową w puszce nie znajdzie się idealnego składu. Jednak można wybrać masę makową, która składa się z około 30% maku i miodu. Wiele gotowców wykorzystuje syrop glukozowo-fruktozowy i cukier, a mak stanowi zaledwie około 20% ich masy. Jeśli chcecie zrobić makowiec japoński, który będzie miał najlepsze składniki, to zachęcamy do własnoręcznego zrobienia masy.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Ten seromakowiec rozpływa się w ustach! Wyjątkowy przepis na ciasto z makiem i serem
- Pyszna makowa panienka na deser. Zobacz przepis na lekkie ciasto z brzoskwiniami
- Domowy makowiec na Boże Narodzenie. Sprawdź przepis na tradycyjne ciasto
- Babka makowa, która podbije serca wszystkich łasuchów! Znika w okamgnieniu