Makowiec japoński na Boże Narodzenie. Przepis na ciasto z jabłkami i makiem. Tym wypiekiem zaskoczysz gości

Anna Daniluk
Makowiec japoński to świąteczne ciasto przygotowywane z kawałkami jabłek.
Makowiec japoński to świąteczne ciasto przygotowywane z kawałkami jabłek. Getty Images/iko636/zdjęcie ilustracyjne
Makowiec japoński to wypiek, który wbrew nazwie z Japonią ma niewiele wspólnego. Jego pochodzenie jest enigmatyczne, a cechę wyróżniającą stanowi dodatek jabłka i bakalii. Makowiec japoński można zrobić z gotowej masy makowej z puszki. Wtedy czas przygotowania będzie jeszcze krótszy. Zobacz przepis na domowy makowiec japoński.

W skrócie

Makowiec japoński to wilgotne ciasto, które wyróżnia się dodatkiem jabłek, orzechów i rodzynek. Jeżeli zależy wam na delikatniejszym smaku ciasta, to polecamy wybrać biały mak. Ten sam, którego używa się do przygotowania rogali świętomarcińskich. Sprawdź domowy przepis na makowiec japoński.

Makowiec japoński – przepis na domowe ciasto

Liczba porcji: dla 10 osób,
czas przygotowania: 1,5 godziny.

Składniki:

  • 1 szklanka mielonego maku,
  • 2 średniej wielkości jabłka,
  • 3 jajka,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 80 g cukru,
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • opcjonalnie: 50 g rodzynek lub innych ulubionych bakalii.

Zobacz także: Czym zastąpić proszek do pieczenia?

Jak zrobić makowiec japoński?

Przygotowanie:

  1. Mak mielony należy wsypać do garnka o grubym dnie i zalać wrzątkiem, aż do przykrycia. Mak należy gotować aż do miękkości przez około 10 minut.
  2. Następnie trzeba go odcedzić na sitku o drobnych oczkach. Ugotowany mak należy odstawić do wystudzenia.
  3. Masło z cukrem należy ubić na lekką, puszystą masę. W trakcie miksowania należy dodawać pojedynczo żółtka.
  4. W misce należy wymieszać przesiane suche składniki, czyli mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszą manną.
  5. Jabłka należy umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Opcjonalnie owoce można obrać ze skórki.
  6. Białka jajek należy ubić na sztywną pianę.
  7. Do masy maślanej należy dodać odcedzony i wystudzony mak, starte jabłka i wybrane bakalie.
  8. Na koniec za pomocą szpatułki trzeba delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.
  9. Masę należy przelać do keksówki o wymiarach 35 × 15 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm.
  10. Makowiec japoński należy piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  11. Gotowy makowiec japoński można ozdobić domową polewą z czekolady, lukrem albo cukrem pudrem.

Jabłka do makowca

Do masy na makowiec japoński nadają się nie tylko starte świeże jabłka. Zachęcamy, aby eksperymentować z użyciem prażonych jabłek lub musu jabłkowego na szarlotkę, albo kroić jabłka w kostkę.

Jak wybrać masę makową z puszki?

Użycie masy makowej z puszki przyspiesza pracę nad świątecznymi ciastami. Jednak wybierając produkt w sklepie zachęcamy do czytania etykiet. Niestety, kupując masę makową w puszce nie znajdzie się idealnego składu. Jednak można wybrać masę makową, która składa się z około 30% maku i miodu. Wiele gotowców wykorzystuje syrop glukozowo-fruktozowy i cukier, a mak stanowi zaledwie około 20% ich masy. Jeśli chcecie zrobić makowiec japoński, który będzie miał najlepsze składniki, to zachęcamy do własnoręcznego zrobienia masy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni