Makowiec japoński na Boże Narodzenie. Przepis na ciasto z jabłkami i makiem. Tym wypiekiem zaskoczysz gości

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Makowiec japoński to świąteczne ciasto przygotowywane z kawałkami jabłek.
Makowiec japoński to świąteczne ciasto przygotowywane z kawałkami jabłek. Getty Images/iko636/zdjęcie ilustracyjne
Makowiec japoński to wypiek, który wbrew nazwie z Japonią ma niewiele wspólnego. Jego pochodzenie jest enigmatyczne, a cechę wyróżniającą stanowi dodatek jabłka i bakalii. Makowiec japoński można zrobić z gotowej masy makowej z puszki. Wtedy czas przygotowania będzie jeszcze krótszy. Zobacz przepis na domowy makowiec japoński.

W skrócie

Makowiec japoński to wilgotne ciasto, które wyróżnia się dodatkiem jabłek, orzechów i rodzynek. Jeżeli zależy wam na delikatniejszym smaku ciasta, to polecamy wybrać biały mak. Ten sam, którego używa się do przygotowania rogali świętomarcińskich. Sprawdź domowy przepis na makowiec japoński.

Makowiec japoński – przepis na domowe ciasto

Liczba porcji: dla 10 osób,
czas przygotowania: 1,5 godziny.

Składniki:

  • 1 szklanka mielonego maku,
  • 2 średniej wielkości jabłka,
  • 3 jajka,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 80 g cukru,
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • opcjonalnie: 50 g rodzynek lub innych ulubionych bakalii.

Zobacz także: Czym zastąpić proszek do pieczenia?

Jak zrobić makowiec japoński?

Przygotowanie:

  1. Mak mielony należy wsypać do garnka o grubym dnie i zalać wrzątkiem, aż do przykrycia. Mak należy gotować aż do miękkości przez około 10 minut.
  2. Następnie trzeba go odcedzić na sitku o drobnych oczkach. Ugotowany mak należy odstawić do wystudzenia.
  3. Masło z cukrem należy ubić na lekką, puszystą masę. W trakcie miksowania należy dodawać pojedynczo żółtka.
  4. W misce należy wymieszać przesiane suche składniki, czyli mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszą manną.
  5. Jabłka należy umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Opcjonalnie owoce można obrać ze skórki.
  6. Białka jajek należy ubić na sztywną pianę.
  7. Do masy maślanej należy dodać odcedzony i wystudzony mak, starte jabłka i wybrane bakalie.
  8. Na koniec za pomocą szpatułki trzeba delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.
  9. Masę należy przelać do keksówki o wymiarach 35 × 15 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm.
  10. Makowiec japoński należy piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  11. Gotowy makowiec japoński można ozdobić domową polewą z czekolady, lukrem albo cukrem pudrem.

Jabłka do makowca

Do masy na makowiec japoński nadają się nie tylko starte świeże jabłka. Zachęcamy, aby eksperymentować z użyciem prażonych jabłek lub musu jabłkowego na szarlotkę, albo kroić jabłka w kostkę.

Jak wybrać masę makową z puszki?

Użycie masy makowej z puszki przyspiesza pracę nad świątecznymi ciastami. Jednak wybierając produkt w sklepie zachęcamy do czytania etykiet. Niestety, kupując masę makową w puszce nie znajdzie się idealnego składu. Jednak można wybrać masę makową, która składa się z około 30% maku i miodu. Wiele gotowców wykorzystuje syrop glukozowo-fruktozowy i cukier, a mak stanowi zaledwie około 20% ich masy. Jeśli chcecie zrobić makowiec japoński, który będzie miał najlepsze składniki, to zachęcamy do własnoręcznego zrobienia masy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

kup najtaniej

Amica

Amica KML 4011

643,32 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie