W skrócie
Jesień to czas na pyszne dania z grzybami leśnymi. Ich aromat i smak jest niepowtarzalny. Bardzo proste do przygotowania są zupy grzybowe, a w szczególności zupy krem. Mam dla ciebie sprawdzony i najlepszy przepis na zupę krem z pieczarek. Takie danie z pewnością rozgrzeje i nasyci każdego. Dodatkowo całość robi się bardzo prosto i szybko.
Krem z pieczarek doprawiam jedynie solą i pieprzem, by smak i aromat grzybów zdecydowanie dominował. Proponuję podać zupę z odrobiną słodkiej śmietanki, posiekanym szczypiorkiem i grzankami.
Przepis na zupę krem z pieczarek
czas przygotowania: ok. 15 minut + 30 minut gotowania
porcja dla 4-5 osób

Składniki:
- 800 g pieczarek,
- 3 duże ziemniaki,
- 1 cebula,
- 700 ml bulionu lub wody,
- 50 g masła,
- 120 ml śmietanki 30 %,
- sól i pieprz do smaku.
Do podania:
- kilka pieczarek,
- posiekany szczypiorek,
- grzanki.
Jak zrobić zupę krem z pieczarek?
- Umyj i obierz pieczarki, ziemniaki i cebulę.
- Pokrój warzywa na kawałki średniej wielkości. Kilka całych pieczarek odłóż na bok.
- W dużym garnku rozpuść masło.
- Podsmaż cebulę.
- Dodaj ziemniaki i pieczarki.
- Całość zalej bulionem lub wodą i gotuj pod przykryciem przez około pół godziny.
- W tym czasie pokrój odłożone wcześniej pieczarki i podsmaż je na odrobinie masła.
- Posiekaj szczypiorek.
- Dopraw zupę solą i pieprzem.
- Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
- W razie potrzeby dodaj soli lub pieprzu.
- Podawaj zupę ciepłą, z podsmażonymi pieczarkami, posiekanym szczypiorkiem i grzankami.
Z czym podać zupę krem?
Zupa krem pysznie smakuje sama. Jednak dla urozmaicenia smaku i dodania chrupkości możesz podać ją np. z grzankami, groszkiem ptysiowym, krakersami czy słonymi ciastkami.