W skrócie:
Śledzie po kaszubsku to jedna z moich ulubionych potraw na święta. Świetnie sprawdzają się także na przystawkę w czasie karnawału. Ich czerwony kolor, słodkie rodzynki i piękny aromat korzennych przypraw od razu wprawia wszystkich w odświętny nastrój. Sprawdzą się także na każdą inną okazję jak imieniny czy spotkania z bliskimi.
Przygotowanie śledzi po kaszubsku, będzie znacznie szybsze i łatwiejsze, jeśli zamiast śledzi z solanki (które wymagają płukania i moczenia w wodzie i mleku) wybierzesz gotowe filety w oleju.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania śledzi po kaszubsku
Przepis na śledzie po kaszubsku
Czas przygotowania: ok. 30 minut + moczenie śledzi.
Porcja dla ok. 4 osób.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g filetów śledziowych,
- 3 duże cebule ( czerwone lub zwykłe),
- pół szklanki rodzynek,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki ostrej papryki lub chili,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- 150 ml wody,
- 200 ml mleka – do moczenia śledzi.
Jak zrobić śledzie po kaszubsku?
Sposób przygotowania:
- Filety śledziowe wypłucz w zimnej wodzie, zalej wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz zmień wodę, dodaj mleko i odstaw na około godzinę (czas moczenia śledzi zależy od tego, jak bardzo są słone)
- Śledzie wyjmij z mleka, opłucz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na mniejsze kawałki.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę (podsmaż, aż zacznie błyszczeć).
- Dodaj koncentrat pomidorowy, odrobinę wody (ok. 150 ml), przyprawy i rodzynki, wszystko wymieszaj i podduś na małym ogniu przez ok. 10 minut, do odpowiedniej miękkości cebulki. Wystudź.
- Przełóż śledzie do salaterki i układaj warstwowo z pomidorowo-cebulowym sosem. Jeśli chcesz je przechować dłużej, to ułóż je warstwami w słoiku i schowaj do lodówki.
Kulinaria

Na ostatki zajadaj śledzie po kaszubsku. Poznaj przepis na s...
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz przepisy świąteczne ze Strony Kuchni:
- Masz zachciankę na śledzie z rodzynkami? O tej przystawce będziesz śnić po nocach
- Wyborna ryba po grecku na święta. Zobacz tradycyjny przepis na dorsza z warzywami
- Niezawodny karp w galarecie siostry Anastazji. Poznaj przepis znanej zakonnicy
- Takich śledzi mogłeś nie jeść. Poznaj oryginalny sposób na przystawkę