Na ostatki zajadaj śledzie po kaszubsku. Poznaj przepis na słodko-kwaśną rybę z cebulką i rodzynkami. Najlepszy sposób na rybę na słodko

Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i cebulką. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i cebulką. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Apetyczne śledzie po kaszubsku to śledzie w pomidorowym słodko-kwaśnym sosie. Proponuję zrobić je z cebulką i rodzynkami, a doprawić ostrą papryką, cynamonem i zielem angielskim. Możesz przygotować je na przyjęcie karnawałowe, ostatki, Środę Popielcową, święta, imieniny, czy spotkanie ze znajomymi. Oto przepis na śledzie po kaszubsku, od których trudno się oderwać.

W skrócie:

Śledzie po kaszubsku to jedna z moich ulubionych potraw na święta. Świetnie sprawdzają się także na przystawkę w czasie karnawału. Ich czerwony kolor, słodkie rodzynki i piękny aromat korzennych przypraw od razu wprawia wszystkich w odświętny nastrój. Sprawdzą się także na każdą inną okazję jak imieniny czy spotkania z bliskimi.

Przygotowanie śledzi po kaszubsku, będzie znacznie szybsze i łatwiejsze, jeśli zamiast śledzi z solanki (które wymagają płukania i moczenia w wodzie i mleku) wybierzesz gotowe filety w oleju.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania śledzi po kaszubsku

Przepis na śledzie po kaszubsku

Czas przygotowania: ok. 30 minut + moczenie śledzi.
Porcja dla ok. 4 osób.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych,
  • 3 duże cebule ( czerwone lub zwykłe),
  • pół szklanki rodzynek,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki ostrej papryki lub chili,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 150 ml wody,
  • 200 ml mleka – do moczenia śledzi.

Jak zrobić śledzie po kaszubsku?

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe wypłucz w zimnej wodzie, zalej wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz zmień wodę, dodaj mleko i odstaw na około godzinę (czas moczenia śledzi zależy od tego, jak bardzo są słone)
  2. Śledzie wyjmij z mleka, opłucz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  4. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę (podsmaż, aż zacznie błyszczeć).
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy, odrobinę wody (ok. 150 ml), przyprawy i rodzynki, wszystko wymieszaj i podduś na małym ogniu przez ok. 10 minut, do odpowiedniej miękkości cebulki. Wystudź.
  6. Przełóż śledzie do salaterki i układaj warstwowo z pomidorowo-cebulowym sosem. Jeśli chcesz je przechować dłużej, to ułóż je warstwami w słoiku i schowaj do lodówki.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i cebulką. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Na ostatki zajadaj śledzie po kaszubsku. Poznaj przepis na s...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz przepisy świąteczne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni