Idealne paszteciki do barszczu wigilijnego!
Zaskocz swoich bliskich pysznymi, domowymi pasztecikami. Podpowiadamy, jak wykonać kruche, drożdżowe ciasto oraz farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów leśnych. Idealnie smakują podane na ciepło do wigilijnego barszczu. Wystarczy podgrzać je na 20 min przed podaniem.
Paszteciki wigilijne robi się szybko, jednak najwięcej czasu zajmuje przygotowanie farszu. Grzyby wymagają namoczenia. Najlepiej zostawić je w wodzie na całą noc. Jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść grzybów leśnych, zrób paszteciki z samą kapustą lub z dodatkiem pieczarek.
Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami do wigilijnego barszczu
(ok. 40 pasztecików, czas wykonania: 3,5 godz.)

Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g margaryny lub masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- szczypta soli
- łyżka cukru
- 5 dkg drożdży
- 3 łyżki śmietany 18%
- opcjonalnie kminek lub sezam
Farsz:
- 800 g kapusty kiszonej
- 50 g grzybów suszonych leśnych
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować paszteciki z kapustą i grzybami?
Przygotowanie:
Zacznij od namoczenia grzybów. Najlepiej zalać je wodą i zostawić na kilka godzin lub na całą noc.
Namoczone grzyby odcedź i wypłucz, by nie było piasku. Zalej wodą i gotuj ok 40 min.
Kapustę kiszoną odciśnij, jeśli jest bardzo kwaśna, to ją wypłucz.
Ugotowane grzyby odcedź, ale zachowaj wodę z ich gotowania. Tą wodą zalej kapustę i gotuj do miękkości (ok. 45 min). Odcedź.
Nasza rada: do gotowania kapusty możesz dodać listek laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego
Grzyby i kapustę drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach.
Cebulę posiekaj drobno i podsmaż. Dodaj kapustę z grzybami i chwilę podsmaż, by odparowała woda. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przygotuj ciasto: mąkę posiekaj z margaryną, dodaj jajka, szczyptę soli, śmietanę i drożdże rozmieszane z łyżeczką cukru. Zagnieć i odstaw na 30 min, by podrosło.
Ciasto podziel na dwie części. Pierwsza rozwałkuj na prostokąt, przekrój wzdłuż (jak na zdjęciu w galerii)
Na każdą część ciasta, wzdłuż dłuższego boku, kładź kapustę i zwiń jak roladę.
Ciasto posmaruj roztrzepanym białkiem i pokrój na kawałki (jak na zdjęciu w galerii).
Nasza rada: przed pieczeniem paszteciki możesz posypać po wierzchu kminkiem, czosnkiem niedźwiedzim lub sezamem
Piecz ok. 30 min w 180 stopniach. Gotowe!
Paszteciki z kapustą i grzybami idealnie nadają się do barszczu wigilijnego. Przed podaniem możesz je podgrzać przez ok. 20 min w 160 stopniach. Smacznego!
Zobacz w galerii, jak przygotować paszteciki z kapustą i grzybami krok po kroku
Paszteciki z kapustą i grzybami. Najlepszy przepis na paszte...
Zobacz także inne nasze świąteczne przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie