Ziemniaki Hasselback to prawdziwy rarytas. Zobacz przepis na chrupiące ziemniaki. Po prostu palce lizać

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Prosty przepis na domowe pieczone ziemniaki. Wyjątkowości daniu dodaje charakterystyczne nacięcie warzywa.
Prosty przepis na domowe pieczone ziemniaki. Wyjątkowości daniu dodaje charakterystyczne nacięcie warzywa. 123rf.com/shashkina
Marzysz o chrupiących ziemniakach podanych inaczej niż zwykle? Pieczone ziemniaki to dla wielu osób wyborne danie wykonane z banalnych składników. Pieczone ziemniaki Hasselback to nazwa, która wywodzi się z języka szwedzkiego i oznacza beztroskę. Poznaj przepis prosto ze Szwecji.

Spis treści

Nazwa hasselback, czyli beztroska prawdopodobnie wzięła się od bezproblemowego przygotowywania posiłku. Niemal w każdej kuchni można znaleźć ziemniaki, masło lub olej roślinny, świeże lub suszone zioła, sól i pieprz. Warto zaopatrzyć się w naostrzony nóż, aby wychodziły równe nacięcia.

Ziemniaki Hasselback – przepis na domowy obiad

Składniki:

Na 2 osoby

  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • 10 g suszonego lub świeżego rozmaryny,
  • 20 ml oleju roślinnego, lub stopionego masła,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego pieprzu.

Jak przygotować ziemniaki Hasselback?

Przygotowanie:

1. Ziemniaki należy obrać ze skórki, umyć i dokładnie osuszyć.
2. Warzywo trzeba naciąć ostrym nożem do 3 / 4 głębokości.
3. Bulwy należy posmarować połową oleju lub stopionego masłem.
4. Ziemniaki należy posolić i doprawić pieprzem.
5. Bulwy należy umieścić w żaroodpornym naczyniu lub położyć na blasze z wyłożonym papierem do pieczenia.
6. Ziemniaki należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 20 minut.
7. Podpieczone ziemniaki należy wyjąć, polać resztą tłuszczu i wstawić ponownie na 20 minut.
8. Ziemniaki powinny być rumiane, intensywnie pachnieć i być chrupiące.

Ziemniaki Hasselback - skąd pochodzą?

Najbardziej prawdopodobne jest, że ziemniaki Hasselback wywodzą się ze szwedzkiej kuchni. Uważa się, że pojawiły się po raz pierwszy w małej restauracji Hasselbacken w XIX wieku. Wedle innych doniesień powstanie ziemniaczanego dania przypisuje się szwedzkiemu kucharzowi Leifowi Elissonowi pracującemu we wspomnianym lokalu, w 1953 roku. Nie do końca przekrojenie ziemniaków miało wymiar praktyczny, tłuszcz wnikał do środka warzywa, a jednocześnie się nie rozpadały. Te ziemniaki podawane są jako dodatek do dania głównego.

Jak przyprawić pieczone ziemniaki?

Ziemniaki Hasselback świetnie smakują z boczkiem pokrojonym w kawałki. Dodatkowo warto sięgać po różnego rodzaju zioła i przyprawy. Znakomicie sprawdzają się takie dodatki jak granulowany czosnek, mieszanka przyprawowa curry, mielona słodka papryka, a nawet kurkuma.

Wśród świeżych lub suszonych ziół warto stosować np.:

  • rozmaryn,
  • tymianek,
  • bazylię,
  • majeranek.

Z czym podawać ziemniaki Hasselback?

Tak upieczone ziemniaki wyśmienicie smakują z:

  • sosem czosnkowym na bazie jogurtu,
  • majonezem wymieszanym ze świeżymi ziołami ,
  • lub po prostu posypane posiekaną natką pietruszki.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera
od 16 lat
Wideo

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni