W skrócie
Aromatyczny i soczysty łosoś smażony na maśle klarowanym to pożywne i szybkie do przygotowania danie. Rybę warto podać z maślano-cytrynowym sosem, który dodatkowo podkreśli jej smak.
W galerii zobacz etapy przygotowania łososia z patelni krok po kroku
Przepis na łososia smażonego
Porcja dla 2 osób.
Czas przygotowania ok. 15 minut + 30 minut marynowanie łososia w przyprawach.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- filet z łososia ( ok. 300 g),
- duża łyżka masła klarowanego do smażenia i 1 łyżeczka do sosu,
- pieprz czarny lub cytrynowy,
- sól,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka posiekanej natki pietruszki.
Jak zrobić smażonego łososia?
Sposób przygotowania:
- Oczyść łososia i pokrój na kawałki.
- Posyp rybę solą, cytrynowym lub zwykłym pieprzem i odstaw na 30 minut.
- Następnie rozgrzej dużą łyżkę masła klarowanego na patelni i połóż filet skórą do dołu.
- Obsmaż z obu stron.
- Nie trzymaj filetu za długo, wystarczy, że nieco się zrumieni.
- Zdejmij rybę, a na patelnię dodaj łyżeczkę masła, łyżkę soku z cytryny i posiekaną natkę pietruszki.
- Wymieszaj przez chwilę i polej sosem usmażonego łososia.
Sprawdź także: Przepis na klopsiki rybne
Masło klarowane w kuchni
Masło klarowane ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można go użyć do pieczenia ciast, a także do przygotowania zup czy sosów.
Wysoka temperatura dymienia masła klarowanego sprawia, że nadaje się ono idealnie do głębokiego smażenia i odsmażania potraw, np.:
Potrawy smażone na maśle klarowanym są delikatne i bardziej aromatyczne. Przygotowując np. rybę, możemy położyć ją na dobrze rozgrzany tłuszcz, co zapewni jej wyjątkową soczystość.
Zobacz także: Łosoś w cieście francuskim nie tylko na piątkowy obiad. Przepis na wyrafinowany posiłek zamiast karpia na święta
Jak powstaje masło klarowane?
Masło klarowane jest tłuszczem mlecznym o żółtej barwie i delikatnie orzechowym smaku.
Powstaje poprzez rozpuszczenie masła na małym ogniu i klarowanie, czyli usuwanie pojawiającej się na jego powierzchni piany oraz cząstek opadających na dno naczynia. Są to głównie kazeina, czyli białka mleka, oraz laktoza.
Masło klarowane postrzegane jest jako zdrowsze od jego tradycyjnej wersji i lepiej tolerowane przez osoby wrażliwe na laktozę. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia, podczas smażenia powstaje mniej szkodliwych dla nas związków.
– Korzystnym efektem klarowania masła jest podwyższenie tzw. punktu dymienia, który w przypadku masła tradycyjnego wynosi około 1000 stopni, a w przypadku masła klarowanego powyżej 2500 stopni. Punkt dymienia, to temperatura, powyżej której tłuszcz zaczyna się palić i powstają niekorzystne dla zdrowia związki, w tym tlenki cholesterolu i nadtlenki lipidowe. Podwyższenie punktu dymienia masła klarowanego oznacza, że może być ono w szerszym zakresie stosowane do przygotowywania potraw (smażenie i pieczenie) w porównaniu do masła tradycyjnego – czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (źródło: ncez.pzh.gov.pl )
Jest to jednak produkt kaloryczny – 100 g masła klarowanego zawiera 883 kalorii.
Sprawdź także: Przepis na smażonego karpia
Jak zrobić masło klarowane?
Masło klarowane możesz kupić w sklepie lub przygotować je samodzielnie. Potrzebujesz jedynie kostki masła i 5 minut pracy.
Przepis na masło klarowane:
- do garnuszka włóż kostkę masła,
- roztop ją na małym ogniu,
- dużą łyżką wybierz jak najwięcej piany z powierzchni rozpuszczonego masła,
- przelej ostrożnie i powoli masło do miseczki – nie przelewaj wszystkiego, na dnie oddzieli się jeszcze trochę białej piany,
- zostaw masło, aby wystygło i stwardniało.
– Klarowanie masła znacząco wydłuża również okres przechowywania produktu (w warunkach chłodniczych od 6 nawet do ponad 12 miesięcy). Jest to związane przede wszystkim z usunięciem wody, której obecność sprzyja rozwojowi drobnoustrojów – czytamy na Narodowego Centrum Edukacji (źródło: ncez.pzh.gov.pl )
Zobacz też inne przepisy z rybą ze Strony Kuchni: