Klopsiki rybne na rodzinny obiad. Przepis na danie z dorsza. Korzenna przyprawa dodaje smaku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kuchnia norweska znana jest na świecie z dań rybnych. Jednym z nich są klopsiki rybne.
Kuchnia norweska znana jest na świecie z dań rybnych. Jednym z nich są klopsiki rybne. Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Klopsiki rybne to danie, które bez wątpienia można podawać dzieciom. Najczęściej przygotowuje się go z białej ryby bez ości i bez skóry. Takie klopsiki są znakomitym posiłkiem dla dzieci. Wyjątkowy smak można uzyskać poprzez dodanie odrobiny gałki muszkatołowej. Podpowiadamy, jak zrobić domowe klopsiki rybne z dorsza.

W skrócie

Przepis na klopsiki rybne pochodzi z książki „Tradycje kulinarne Norwegii” autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Autorka książki podkreśla, że kotlety rybne w Norwegii dostępne są niemal w każdym barze, kawiarni czy supermarkecie jako gotowe danie. Pomysł na przetwarzanie ryb w formie kotletów związany był z oszczędnością. Do kotletów lub pulpetów można było użyć mniej atrakcyjne części ryby. Zobacz przepis na klopsiki rybne.

Klopsiki rybne – przepis na danie z dorsza

Fiskeboller

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: około 30 minut.

Składniki:

  • 600 g dorsza (filet bez skóry),
  • 1 duże jajko,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 2–4 łyżki mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Składniki na sos curry:

  • 40 g masła,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 500 ml mleka,
  • 2–3 łyżeczki ulubionego curry,
  • sól.

Jak zrobić klopsiki rybne?

Przygotowanie:

  1. Sos curry: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy. Następnie powoli dodajemy mleko i dokładnie mieszamy, tak by nie powstały grudki.
  2. Sos gotujemy, aż zrobi się gęsty – przez cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy sól i curry, po czym ponownie mieszamy.
  3. Klopsiki rybne: Umytą i osuszoną rybę kroimy na kawałki, po czym wrzucamy do blendera. Dodajemy jajko, mąkę, mleko oraz przyprawy i miksujemy do uzyskania jednorodnej masy.
  4. Z masy formujemy kulki wielkości piłek do golfa. Najlepiej robić to łyżką do nakładania lodów lub zmoczonymi dłońmi.
  5. Do głębokiej patelni lub do rondla przekładamy klopsiki i wlewamy wodę tak, by je przykryła. Fiskeboller gotujemy na średnim ogniu 12–15 minut.
  6. Gotowe klopsiki podajemy z sosem beszamelowy lub sosem curry oraz gotowanymi ziemniakami.

Przepisy z rybami

Miłośnikom ryb polecamy także inne przepisy z ich zastosowaniem. Szczególnie warto wypróbować norweską zupę rybną z dorszem i łososiem. Natomiast dla miłośników swojskich smaków mamy przepis na sałatkę śledziową lub awanturkę, czyli pastę z twarogu i konserwy rybnej. Polecamy wypróbować także tradycyjny przepis na smażonego karpia.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek i wydawnictwa Hanami.

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

kup najtaniej

Electrolux

Electrolux Assistent EKM5570 Złoty

1 904,56 zł1 359,00 zł-29%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie