W skrócie:
Warto wiedzieć, że łupacz jest rybą bogatą w białko, witaminy i minerały, a dzięki delikatnej strukturze mięsa doskonale nadaje się do pieczenia. W Wielkiej Brytanii możesz zjeść łupacza w popularnym daniu fish and chips. Ten rodzaj ryby jest także spotykany we Włoszech i Francji. Piecze się go z plastrami cytryny i igiełkami świeżego rozmarynu. Polecam prosty przepis na pieczonego łupacza dla całej rodziny.
Łupacz z piekarnika – prosty przepis na rybę
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 35 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 filety z łupacza (około 400 g),
2 łyżki oleju rzepakowego,
1 cytryna,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki do dekoracji.
Jak zrobić łupacza w piekarniku?
Sposób przygotowania:
Na początku umyj filety z łupacza pod zimną wodą, a następnie osusz je papierowym ręcznikiem.
Wyciśnij sok z cytryny do szklanki, czosnek obierz z łupin i posiekaj w kostkę.
W małym słoiku połącz olej rzepakowy, wyciśnięty sok z połowy cytryny, czosnek, suszony tymianek, suszone oregano, szczyptę soli i pieprzu.
Dokładnie wstrząśnij, aby połączyć składniki, a następnie natrzyj filety łupacza z obu stron przygotowaną marynatą.
Pozostaw rybę w marynacie na minimum 15 minut, aby smaki dobrze wniknęły w rybie mięso.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190°C (z opcją grzania góra-dół).
Przygotuj blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia.
Następnie połóż filety na przygotowanej blaszce, skórką do dołu.
Na wierzchu fileta połóż plasterki cytryny, które dodadzą przyjemnego kwaśnego smaku.
Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut. Gotowa ryba będzie się delikatnie rozdzielać na płaty.
Upieczonego łupacza wyjmij z piekarnika, delikatnie przełóż na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki.
Dodatki do pieczonego łupacza
Aromatycznego łupacza z piekarnika możesz podawać na wiele sposobów. Świetnie smakuje z purée ziemniaczanym, ziemniakami w panierce lub frytkami z batatów. Zachęcam też do podania go z lekką sałatką z rukoli i pomidorów polanych oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Możesz podać go także z brązowym ryże lub kaszą jaglaną.
Zachęcam cię do wypróbowania smakowitego łupacza i podania go na rodzinny obiad. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?