Na lekki obiad zrób fenomenalnego pieczonego łupacza. Tak wprowadzisz porcję ryby do rodzinnego menu. Można go jeść bez opamiętania

Anna Daniluk
Łupacz jest coraz częściej dostępny w dyskontach spożywczych. Przygotuj go w piekarniku na piątkowy obiad.
Łupacz jest coraz częściej dostępny w dyskontach spożywczych. Przygotuj go w piekarniku na piątkowy obiad. Getty Images/Q77photo/zdjęcie ilustracyjne
Ryba łupacz ostatnio zagościła w ofercie popularnych dyskontów spożywczych. Możesz ją też znać pod nazwą plamiak, z racji ciemnej linii bocznej. Łupacz należy do rodziny ryb dorszowatych i często jest podawany jako jego zamiennik. Zachęcam cię do zrobienia go w piekarniku i podania z porcją surówki i domowych frytek. Idealny pomysł na piątkową rybę.

W skrócie:

Warto wiedzieć, że łupacz jest rybą bogatą w białko, witaminy i minerały, a dzięki delikatnej strukturze mięsa doskonale nadaje się do pieczenia. W Wielkiej Brytanii możesz zjeść łupacza w popularnym daniu fish and chips. Ten rodzaj ryby jest także spotykany we Włoszech i Francji. Piecze się go z plastrami cytryny i igiełkami świeżego rozmarynu. Polecam prosty przepis na pieczonego łupacza dla całej rodziny.

Łupacz z piekarnika – prosty przepis na rybę

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 35 minut.

Stopień trudności: łatwy.  

Składniki:

  • 2 filety z łupacza (około 400 g),

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

  • 1 cytryna,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,

  • 1 łyżeczka suszonego oregano,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do dekoracji.

Jak zrobić łupacza w piekarniku?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj filety z łupacza pod zimną wodą, a następnie osusz je papierowym ręcznikiem.

  2. Wyciśnij sok z cytryny do szklanki, czosnek obierz z łupin i posiekaj w kostkę.

  3. W małym słoiku połącz olej rzepakowy, wyciśnięty sok z połowy cytryny, czosnek, suszony tymianek, suszone oregano, szczyptę soli i pieprzu.

  4. Dokładnie wstrząśnij, aby połączyć składniki, a następnie natrzyj filety łupacza z obu stron przygotowaną marynatą.

  5. Pozostaw rybę w marynacie na minimum 15 minut, aby smaki dobrze wniknęły w rybie mięso.

  6. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190°C (z opcją grzania góra-dół).

  7. Przygotuj blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia.

  8. Następnie połóż filety na przygotowanej blaszce, skórką do dołu.

  9. Na wierzchu fileta połóż plasterki cytryny, które dodadzą przyjemnego kwaśnego smaku.

  10. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut. Gotowa ryba będzie się delikatnie rozdzielać na płaty.

  11. Upieczonego łupacza wyjmij z piekarnika, delikatnie przełóż na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki.

Dodatki do pieczonego łupacza

Aromatycznego łupacza z piekarnika możesz podawać na wiele sposobów. Świetnie smakuje z purée ziemniaczanym, ziemniakami w panierce lub frytkami z batatów. Zachęcam też do podania go z lekką sałatką z rukoli i pomidorów polanych oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Możesz podać go także z brązowym ryże lub kaszą jaglaną.

Zachęcam cię do wypróbowania smakowitego łupacza i podania go na rodzinny obiad. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni