Spis treści
Tradycyjna panna cotta
Nazwa brzmi elegancko i światowo. A jeśli tak brzmi, to musi być trudne. Nic bardziej mylnego. Panna cotta to deser, jak większość dań włoskiej kuchni, bardzo prosty. I to właśnie prostota sprawia, że nie znam chyba osoby, która by go nie lubiła. Obok włoskich makaronów, pizzy i tiramisu wdarła się na polskie stoły i szybko stała prawdziwą gwiazdą. Nic w tym dziwnego – panna cotta to deser bardzo prosty a pyszny. Czy na pewno włoski? Tu można by się kłócić.
We włoskich książkach kucharskich przepis pojawia się dopiero w latach 60. XX wieku, ale różne dobrze poinformowane źródła twierdzą, że jest wynalazkiem znacznie starszym. Autorką przepisu była podobno mieszkająca w Piemoncie… Węgierka. Ale tu też nie ma pewności, bo przed panna cottą we włoskich słownikach kulinarnych był już deser o nazwie latte inglese. Podobny deser znajdziecie też w polskiej biblii kulinarnej u Lucyny Ćwierczakiewiczowej w jej sławnych „365 obiadach” i u Wincentyny Zawadzkiej w „Kucharce Litewskiej”.
Słodka Włoszka
Ktokolwiek panna cottę wymyślił, śmietankowy deser jest dziś panna cottą i już. Lista potrzebnych składników jest krótka:
- dobrej jakości słodka śmietanka,
- cukier,
- wanilia,
- żelatyna.
Śmietankę gotujemy, dodajemy żelatynę i schładzamy. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami, owocowymi sosami czy konfiturami, dokładnie tak jak moja panna cotta z białą czekoladą. To deser, który może mieć wiele słodkich twarzy i który łatwo i z powodzeniem można modyfikować.
W mojej ulubionej wersji cukier zastępuje słodycz białej czekolady. Czekolada ze swej natury jest ciężka, dlatego część śmietanki z klasycznej receptury zastąpiłam mlekiem. Efekt – lekka jak mgiełka czekoladowo- śmietankowa pianka.
Doskonałym kontrastem dla słodyczy są równie pyszne truskawki. Krótko smażone w karmelu, z dodatkiem aromatycznego rozmarynu i chili, które jak nic innego podkreśla słodycz owoców.
Przepis na panna cotte z truskawkami
Składniki
Panna cotta:
- 200 ml śmietany kremówki,
- 120 ml mleka,
- 100 g białej czekolady,
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny,
- 2 łyżki wody.
Truskawki z rozmarynem i chili:
- 200 g truskawek obranych i umytych,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 1 łyżka wody,
- 1 gałązka rozmarynu,
- szczypta płatków chili.
Jak zrobić panna cottę z truskawkami?
- Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
- W rondelku podgrzej śmietanę i mleko. Gdy zaczną wrzeć, zdejmij z ognia i dodaj połamaną białą czekoladę. Odstaw na 3-4 minuty, a potem dokładnie wymieszaj, by śmietanka połączyła się z czekoladą.
- Żelatynę podgrzej do rozpuszczenia. Uważaj, by jej nie zagotować, bo straci właściwości żelujące. Wlej rozpuszczoną żelatynę do śmietanki i porządnie wymieszaj. Rozlej panna cottę do pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Truskawki obierz, wypłucz, osusz i pokrój na ćwiartki. Cukier i wodę wlej na małą patelnię. Podgrzewaj, aż pojawią się bąble, a karmel zacznie brązowieć, Nie mieszaj, możesz delikatnie potrząsać patelnią.
- Gdy karmel będzie miał złoty kolor, wrzuć truskawki. Dodaj rozmaryn i płatki chili. Smaż, mieszając od czasu do czasu około 2-3 minut. Truskawki nie powinny stracić kształtu i się rozgotować. Wystudź.
- Schłodzoną panna cottę udekoruj wystudzonymi truskawkami. Podawaj.
Kasia Nowicka - jest dziennikarką i autorką bloga Plate By Kate. Jej przepisy możesz znaleźć także na jej na Facebooku i na Instagramie.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
- Wyjątkowe pesto z czosnku niedźwiedziego. Szybki przepis poleca popularna blogerka
- Fenomenalne ciasto leśny mech. Zobacz sprawdzony przepis na deser
- Lekkie i cieniutkie naleśniki z jabłkami. Przepis na przysmak z dzieciństwa
- Błyskawiczna zupa owocowa z wiśni. Przepis na przysmak z dzieciństwa
- Wyśmienity tort śmietankowy z truskawkami. Z tym przepisem uda się każdemu
- Pachnąca pomarańczami neapolitańska tarta. Przepis od królowej włoskiej kuchni
Podawaj napoje w pięknym szkle
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?