Wyśmienita panna cotta z truskawkami. Przepis na klasyczny deser ze słodkiej śmietanki. Poleca Plate By Kate

Kasia Nowicka
Pyszna panna cotta z truskawkami to delikatny i orzeźwiający deser. Idealny na lato.
Pyszna panna cotta z truskawkami to delikatny i orzeźwiający deser. Idealny na lato. Kasia Nowicka
Panna cotta z białą czekoladą to deser idealny. Po pierwsze — zaskoczy Was lekkością i muślinowym smakiem czekolady. Po drugie — jest prosta w wykonaniu. A truskawkowy sos z rozmarynem i chili to genialne połączenie smaków.

Spis treści

Tradycyjna panna cotta

Nazwa brzmi elegancko i światowo. A jeśli tak brzmi, to musi być trudne. Nic bardziej mylnego. Panna cotta to deser, jak większość dań włoskiej kuchni, bardzo prosty. I to właśnie prostota sprawia, że nie znam chyba osoby, która by go nie lubiła. Obok włoskich makaronów, pizzy i tiramisu wdarła się na polskie stoły i szybko stała prawdziwą gwiazdą. Nic w tym dziwnego – panna cotta to deser bardzo prosty a pyszny. Czy na pewno włoski? Tu można by się kłócić.

We włoskich książkach kucharskich przepis pojawia się dopiero w latach 60. XX wieku, ale różne dobrze poinformowane źródła twierdzą, że jest wynalazkiem znacznie starszym. Autorką przepisu była podobno mieszkająca w Piemoncie… Węgierka. Ale tu też nie ma pewności, bo przed panna cottą we włoskich słownikach kulinarnych był już deser o nazwie latte inglese. Podobny deser znajdziecie też w polskiej biblii kulinarnej u Lucyny Ćwierczakiewiczowej w jej sławnych „365 obiadach” i u Wincentyny Zawadzkiej w „Kucharce Litewskiej”.

Słodka Włoszka

Ktokolwiek panna cottę wymyślił, śmietankowy deser jest dziś panna cottą i już. Lista potrzebnych składników jest krótka:

  • dobrej jakości słodka śmietanka,
  • cukier,
  • wanilia,
  • żelatyna.

Śmietankę gotujemy, dodajemy żelatynę i schładzamy. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami, owocowymi sosami czy konfiturami, dokładnie tak jak moja panna cotta z białą czekoladą. To deser, który może mieć wiele słodkich twarzy i który łatwo i z powodzeniem można modyfikować.

Zobacz także: Tradycyjne naleśniki z truskawkami jak sprzed lat. Przepis na placki nadziewane twarogiem. Oto smak dzieciństwa doprawiony obłędną przyprawą

W mojej ulubionej wersji cukier zastępuje słodycz białej czekolady. Czekolada ze swej natury jest ciężka, dlatego część śmietanki z klasycznej receptury zastąpiłam mlekiem. Efekt – lekka jak mgiełka czekoladowo- śmietankowa pianka.

Doskonałym kontrastem dla słodyczy są równie pyszne truskawki. Krótko smażone w karmelu, z dodatkiem aromatycznego rozmarynu i chili, które jak nic innego podkreśla słodycz owoców.

Przepis na panna cotte z truskawkami

Autorka bloga Plate By Kate poleca otrzeźwiający deser na lato - panna cottę z truskawkami.
Autorka bloga Plate By Kate poleca otrzeźwiający deser na lato - panna cottę z truskawkami. Kasia Nowicka

Składniki

Panna cotta:

  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 120 ml mleka,
  • 100 g białej czekolady,
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżki wody.

Truskawki z rozmarynem i chili:

  • 200 g truskawek obranych i umytych,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • szczypta płatków chili.

Jak zrobić panna cottę z truskawkami?

  1. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
  2. W rondelku podgrzej śmietanę i mleko. Gdy zaczną wrzeć, zdejmij z ognia i dodaj połamaną białą czekoladę. Odstaw na 3-4 minuty, a potem dokładnie wymieszaj, by śmietanka połączyła się z czekoladą.
  3. Żelatynę podgrzej do rozpuszczenia. Uważaj, by jej nie zagotować, bo straci właściwości żelujące. Wlej rozpuszczoną żelatynę do śmietanki i porządnie wymieszaj. Rozlej panna cottę do pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  4. Truskawki obierz, wypłucz, osusz i pokrój na ćwiartki. Cukier i wodę wlej na małą patelnię. Podgrzewaj, aż pojawią się bąble, a karmel zacznie brązowieć, Nie mieszaj, możesz delikatnie potrząsać patelnią.
  5. Gdy karmel będzie miał złoty kolor, wrzuć truskawki. Dodaj rozmaryn i płatki chili. Smaż, mieszając od czasu do czasu około 2-3 minut. Truskawki nie powinny stracić kształtu i się rozgotować. Wystudź.
  6. Schłodzoną panna cottę udekoruj wystudzonymi truskawkami. Podawaj.

Kasia Nowicka - jest dziennikarką i autorką bloga Plate By Kate. Jej przepisy możesz znaleźć także na jej na Facebooku i na Instagramie.

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Podawaj napoje w pięknym szkle

emisja bez ograniczeń wiekowych

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!