Spis treści
Owocowy chłodnik na lato – prosty przepis
Co zrobić na obiad, gdy na dworzu upał? Ostatnią rzeczą, na którą mamy wtedy ochotę, to ciepły posiłek. Najlepiej wybrać chłodnik, czyli zimną zupę. To proste i bardzo uniwersalne danie, ponieważ można je zrobić na słono z warzyw, świeżych ziół, kefiru czy maślanki lub w wersji na słodko z letnich owoców i śmietany. Mam dla ciebie przepis na zupę wiśniową. Schłodzona, doprawiona słodką śmietanką i wanilią będzie stanowić pyszne orzeźwiające danie, idealne na upalny dzień. Proponuję podać ją z makaronem typu świderki.
Zobacz w galerii, jak przygotować zupę wiśniową.
Przepis na zupę wiśniową
Czas przygotowania: ok. 30 minut,
porcja dla 6 osób,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych,
- 1,5 l wody,
- 125 ml śmietanki 36% tł.,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 250 ml wody,
- 3 łyżki cukru (ilość według uznania i smaku),
- łyżka cukru waniliowego lub esencji waniliowej,
- 250 g makaronu.
Jak zrobić zupę z wiśni?
- Przełóż wiśnie do garnka i zalej wodą.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 20 minut.
- Dopraw zupę cukrem i wanilią.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i wlej do zupy. Zamieszaj.
- Na koniec wlej słodką śmietanką i ponownie wymieszaj.
- Wystudź zupę.
- Ugotuj makaron.
- Podawaj zupę na zimno z makaronem.
Czytaj także: Przepis na zielony chłodnik z młodymi ziemniakami od Roberta Makłowicza. Idealna zupa na lato
Najlepsza zupa wiśniowa na lato – jest lekka, orzeźwiająca i...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?