Najlepsze ciasto z truskawkami na maślance. Potrzebujesz tylko łyżki do wymieszania. Wyjątkowy przepis poleca Plate By Kate

Kasia Nowicka
Nie mieszaj za mocno i niezbyt intensywnie, tylko do połączenia składników. I tu ważna uwaga – nie przesadź! Bez ubijania na szybkich obrotach, nie mikserem, tylko trzepaczką albo dużą łyżką. Dodaj truskawki, przelej do formy i gotowe.
Nie mieszaj za mocno i niezbyt intensywnie, tylko do połączenia składników. I tu ważna uwaga – nie przesadź! Bez ubijania na szybkich obrotach, nie mikserem, tylko trzepaczką albo dużą łyżką. Dodaj truskawki, przelej do formy i gotowe. Kasia Nowicka
Poznaj przepis na najłatwiejsze ciasto truskawkowe na świecie. Zrobisz je bez problemu i to w kilka chwil. Nie musisz zagniatać ciasta, ani miksować drogim robotem kuchennym. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką. To proste i zawsze się udaje! Przekonaj się, jakie jest pyszne i wypróbuj przepis na truskawkowe ciasto na maślance. Deser poleca Kasia Nowicka, autorka bloga Plate by Kate.

W skrócie

Najłatwiejsze na świecie ciasto z truskawkami

Ciasto truskawkowe na maślance jest bardzo proste. Dokładnie tak jak w piosence: „nic a nic się go nie gniecie”, nie potrzebuje robota planetarnego ani miksera, a kucharz – kursu cukierniczego. Ważna jest za to kolejność dodawania składników, a za cały sprzęt wystarczy trzepaczka do ubijania piany z białek lub łyżka. Receptura i sposób przygotowania przypomina popularne w krajach anglosaskich chlebki bananowe. Taką nazwę to ciasto ma zresztą w języku angielskim – strawberry bread. Przepis zdradziła mi brytyjska koleżanka, która z pieczeniem była na bakier, a ciasto z truskawkami jest jedynym, jakie potrafi zrobić.

W galerii możesz zobaczyć ciasto z truskawkami na maślance

Przepis na ciasto z truskawkami na maślance — poleca Plate By Kate

Liczba porcji: 1 keksówka.
Czas przygotowania:1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki

  • 200 g truskawek,
  • 1 jajko duże,
  • 240 g maślanki,
  • 100 g oleju rzepakowego,
  • 180 g cukru,
  • 340 g mąki,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia.

Jak zrobić proste ciasto z truskawkami?

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Formę do keksu wyłóż pergaminem. Truskawki wypłucz, oderwij szypułki i osusz. Pokrój na mniej więcej półcentymetrowe kawałki.
  2. W głębokiej misce wymieszaj jajko z cukrem. Dodaj olej maślankę i ekstrakt waniliowy i wymieszaj do całkowitego połączenia.
  3. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do mokrych składników i wymieszaj tak, by nie pozostały grudki. Nie mieszaj zbyt długo. Tylko do połączenia składników.
  4. Do ciasta dodaj truskawki. Wymieszaj delikatnie tak, by nie uszkodzić owoców i by nie zdążyły puścić soku.
  5. Piecz około 70 minut do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.

Jak zrobić lukier do ciasta?

Ciasto dzięki maślance jest bardzo wilgotne i niezbyt słodkie, dlatego biały jak śnieg lukier to świetny pomysł na wykończenie deseru. Do jego przygotowania zamiast wody wykorzystuję… mleko. Dzięki niemu lukier ma głęboki kolor i jest delikatniejszy niż klasyczna wersja.

Składniki:

  • 30 g mleka,
  • 80 g cukru pudru.

Przygotowanie:

  • Cukier puder przesiej do małej miseczki.
  • Stopniowo dodawaj mleko, aż do uzyskania gęstego lukru. Do podanej ilości cukru możesz potrzebować odrobinę więcej lub odrobinę mniej mleka, więc działaj bardzo powoli.
  • Posmaruj lukrem wystudzone ciasto. Krój, dopiero gdy lukier stwardnieje.

Sezon na truskawki wciąż trwa

W czerwcu składam się z truskawek. Sezon na te pyszne owoce wcale nie jest długi, a najeść się na zapas się nie da. W dodatku owoce kupowane poza sezonem, choć kuszą pięknym kolorem, smakiem nie mogą się równać z czerwcowymi owocami. Dlatego zajadam się, kiedy mogę i dodaję truskawki niemal do wszystkiego.

Truskawki świetnie sprawdzają się w sałatkach, jak moja ulubiona z rukolą i orzechami w słonym karmelu. Drinki z truskawką nabierają szlachetności a mięsa — kreatywnego twista. Ale to desery są tym, na co czekamy z utęsknieniem w czasie zimowych wieczorów. Zwłaszcza na takie, które powstają niemal bez wysiłku.

Nie mieszaj za mocno i niezbyt intensywnie, tylko do połączenia składników. I tu ważna uwaga – nie przesadź! Bez ubijania na szybkich obrotach, nie mikserem, tylko trzepaczką albo dużą łyżką. Dodaj truskawki, przelej do formy i gotowe.

Najlepsze ciasto z truskawkami na maślance. Potrzebujesz tyl...

Więcej przepisów od Kasi Nowickiej znajdziesz na jej blogu Plate By Kate. Możesz też polubić stronę na na Facebooku i zaobserwować profil autorki na Instagramie.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni