W skrócie
Najłatwiejsze na świecie ciasto z truskawkami
Ciasto truskawkowe na maślance jest bardzo proste. Dokładnie tak jak w piosence: „nic a nic się go nie gniecie”, nie potrzebuje robota planetarnego ani miksera, a kucharz – kursu cukierniczego. Ważna jest za to kolejność dodawania składników, a za cały sprzęt wystarczy trzepaczka do ubijania piany z białek lub łyżka. Receptura i sposób przygotowania przypomina popularne w krajach anglosaskich chlebki bananowe. Taką nazwę to ciasto ma zresztą w języku angielskim – strawberry bread. Przepis zdradziła mi brytyjska koleżanka, która z pieczeniem była na bakier, a ciasto z truskawkami jest jedynym, jakie potrafi zrobić.
W galerii możesz zobaczyć ciasto z truskawkami na maślance
Przepis na ciasto z truskawkami na maślance — poleca Plate By Kate
Liczba porcji: 1 keksówka.
Czas przygotowania:1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki
- 200 g truskawek,
- 1 jajko duże,
- 240 g maślanki,
- 100 g oleju rzepakowego,
- 180 g cukru,
- 340 g mąki,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli,
- 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jak zrobić proste ciasto z truskawkami?
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Formę do keksu wyłóż pergaminem. Truskawki wypłucz, oderwij szypułki i osusz. Pokrój na mniej więcej półcentymetrowe kawałki.
- W głębokiej misce wymieszaj jajko z cukrem. Dodaj olej maślankę i ekstrakt waniliowy i wymieszaj do całkowitego połączenia.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do mokrych składników i wymieszaj tak, by nie pozostały grudki. Nie mieszaj zbyt długo. Tylko do połączenia składników.
- Do ciasta dodaj truskawki. Wymieszaj delikatnie tak, by nie uszkodzić owoców i by nie zdążyły puścić soku.
- Piecz około 70 minut do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Czytaj także: Apetyczna sałatka z truskawek i rukoli na obiad. Odkryj harmonię smaku według przepisu Plate By Kate
Jak zrobić lukier do ciasta?
Ciasto dzięki maślance jest bardzo wilgotne i niezbyt słodkie, dlatego biały jak śnieg lukier to świetny pomysł na wykończenie deseru. Do jego przygotowania zamiast wody wykorzystuję… mleko. Dzięki niemu lukier ma głęboki kolor i jest delikatniejszy niż klasyczna wersja.
Składniki:
- 30 g mleka,
- 80 g cukru pudru.
Przygotowanie:
- Cukier puder przesiej do małej miseczki.
- Stopniowo dodawaj mleko, aż do uzyskania gęstego lukru. Do podanej ilości cukru możesz potrzebować odrobinę więcej lub odrobinę mniej mleka, więc działaj bardzo powoli.
- Posmaruj lukrem wystudzone ciasto. Krój, dopiero gdy lukier stwardnieje.
Sezon na truskawki wciąż trwa
W czerwcu składam się z truskawek. Sezon na te pyszne owoce wcale nie jest długi, a najeść się na zapas się nie da. W dodatku owoce kupowane poza sezonem, choć kuszą pięknym kolorem, smakiem nie mogą się równać z czerwcowymi owocami. Dlatego zajadam się, kiedy mogę i dodaję truskawki niemal do wszystkiego.
Truskawki świetnie sprawdzają się w sałatkach, jak moja ulubiona z rukolą i orzechami w słonym karmelu. Drinki z truskawką nabierają szlachetności a mięsa — kreatywnego twista. Ale to desery są tym, na co czekamy z utęsknieniem w czasie zimowych wieczorów. Zwłaszcza na takie, które powstają niemal bez wysiłku.
Więcej przepisów od Kasi Nowickiej znajdziesz na jej blogu Plate By Kate. Możesz też polubić stronę na na Facebooku i zaobserwować profil autorki na Instagramie.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni: