Zachwycające tiramisu truskawkowe. Boski deser z mascarpone i truskawkami. Jeszcze prostsze niż klasyczne tiramisu

Truskawkowe tiramisu to wariacja na temat klasycznego włoskiego deseru
Truskawkowe tiramisu to wariacja na temat klasycznego włoskiego deseru Getty images/fotosmurf03/zdjęcie ilustracyjne
Rozpływające się w ustach biszkopty namoczone w soku truskawkowym, kremowe mascarpone i świeże truskawki. Brzmi jak bajka? To przepis na obłędnie smaczne tiramisu truskawkowe. Robi się je jeszcze łatwiej niż klasyczny włoski deser. Poznaj sposób na pyszne tiramisu bez kawy i jajek. Idealny deser w sezonie truskawkowym.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na wyjątkowy deser. Tiramisu truskawkowe wygląda i smakuje obłędnie, ale jest bardzo proste do przygotowania. Wystarczą biszkopty, krem z mascarpone i świeże truskawki. To idealny deser w maju i czerwcu, kiedy sezon na truskawki trwa w najlepsze, a my chcemy jeść te owoce w każdej postaci. Tiramisu truskawkowe możesz podać np. na Dzień Matki, na chrzciny, komunię lub inną rodzinną uroczystość. Jest tak pyszne i eleganckie, że zastąpi nawet tort urodzinowy. Truskawkowe tiramisu to wariacja na temat klasycznego, włoskiego deseru. W tym przypadku nie moczymy jednak biszkoptów w kawie, ale w soku truskawkowym. Dzięki temu deser jest dobry dla dzieci. W wersji dla dorosłych do soku z truskawek możesz dolać trochę wina. Aby jeszcze bardziej ułatwić sobie sprawę, robię krem z mascarpone bez jajek. To dobra opcja dla tych, którzy obawiają się dodawać surowe jajka do deseru. Potem wystarczy udekorować tiramisu świeżymi owocami i schłodzić w lodówce.

Tiramisu truskawkowe – przepis na wyborny deser z mascarpone i truskawek

Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie.

Porcja: forma 30 × 25 cm.

Poziom trudności: łatwe.

Składniki:

  • 2 kg truskawek,

  • 500 g mascarpone,

  • 350 g biszkoptów,

  • 300 g śmietanki 30 procent,

  • 3 łyżki cukru pudru,

  • 2 łyżki cukru,

  • 1/2 cytryny,

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej.

Jak zrobić tiramisu truskawkowe bez jajek?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw wybrałam ok. 20 najładniejszych truskawek, które będą potrzebne do dekoracji tiramisu.

  2. Resztę truskawek drobno pokroiłam, przełożyłam do miski, zasypałam 2 łyżkami cukru, polałam sokiem z cytryny, wymieszałam i zostawiłam na ok. 1,5 godziny. Truskawki w tym czasie puszczą sok, który będzie potrzebny do namoczenia biszkoptów.

  3. Przygotowałam krem z mascarpone bez jajek. Najpierw ubiłam na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodałam po łyżce mascarpone, a na koniec esencję waniliową.

  4. Z truskawek odcedziłam sok do kolejnej miseczki.

  5. Przygotowałam biszkopty. Każdy biszkopt namoczyłam w soku z truskawek i układałam w przygotowanej formie.

  6. Na warstwie biszkoptów kładłam pokrojone truskawki, a na nich warstwę kremu z mascarpone.

  7. Na mascarpone ułożyłam kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i tak dalej.

  8. Na końcu ułożyłam warstwę kremu z mascarpone, wygładziłam łyżką.

  9. Tiramisu udekorowałam najładniejszymi pokrojonymi w plasterki truskawkami.

  10. Wstawiłam deser do lodówki na 3 godziny.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni