Zachwycające tiramisu truskawkowe. Boski deser z mascarpone i truskawkami. Jeszcze prostsze niż klasyczne tiramisu

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Truskawkowe tiramisu to wariacja na temat klasycznego włoskiego deseru
Truskawkowe tiramisu to wariacja na temat klasycznego włoskiego deseru Getty images/fotosmurf03/zdjęcie ilustracyjne
Delikatne biszkopty namoczone w soku truskawkowym, kremowe mascarpone i świeże truskawki. Brzmi jak bajka? To przepis na obłędnie smaczne tiramisu truskawkowe. Robi się je jeszcze łatwiej niż klasyczny włoski deser. Poznaj sposób na pyszne tiramisu bez kawy i jajek. Idealny deser w sezonie truskawkowym.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na wyjątkowy deser. Tiramisu truskawkowe wygląda i smakuje obłędnie, ale jest bardzo proste do przygotowania. Wystarczą biszkopty, krem z mascarpone i świeże truskawki. To idealny deser w maju i czerwcu, kiedy sezon na truskawki trwa w najlepsze, a my chcemy jeść te owoce w każdej postaci. Tiramisu truskawkowe możesz podać np. na Dzień Matki, na chrzciny, komunię lub inną rodzinną uroczystość. Jest tak pyszne i eleganckie, że zastąpi nawet tort urodzinowy. Truskawkowe tiramisu to wariacja na temat klasycznego, włoskiego deseru. W tym przypadku nie moczymy jednak biszkoptów w kawie, ale w soku truskawkowym. Dzięki temu deser jest dobry dla dzieci. W wersji dla dorosłych do soku z truskawek możesz dolać trochę wina. Aby jeszcze bardziej ułatwić sobie sprawę, robię krem z mascarpone bez jajek. To dobra opcja dla tych, którzy obawiają się dodawać surowe jajka do deseru. Potem wystarczy udekorować tiramisu świeżymi owocami i schłodzić w lodówce.

Tiramisu truskawkowe – przepis na wyborny deser z mascarpone i truskawek

Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie

Porcja: forma 30x25 cm

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 kg truskawek,

  • 500 g mascarpone,

  • 350 g biszkoptów,

  • 300 g śmietanki 30%,

  • 3 łyżki cukru pudru,

  • 2 łyżki cukru,

  • pół cytryny,

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej.

Jak zrobić tiramisu truskawkowe bez jajek?

  1. Najpierw wybrałam ok. 20 najładniejszych truskawek, które będą potrzebne do dekoracji tiramisu.

  2. Resztę truskawek drobno pokroiłam, przełożyłam do miski, zasypałam 2 łyżkami cukru, polałam sokiem z cytryny, wymieszałam i zostawiłam na ok. 1,5 godziny. Truskawki w tym czasie puszczą sok, który będzie potrzebny do namoczenia biszkoptów.

  3. Przygotowałam krem z mascarpone bez jajek. Najpierw ubiłam na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodałam po łyżce mascarpone, a na koniec esencję waniliową.

  4. Z truskawek odcedziłam sok do kolejnej miseczki.

  5. Przygotowałam biszkopty. Każdy biszkopt namoczyłam w soku z truskawek i układałam w przygotowanej formie.

  6. Na warstwie biszkoptów kładłam pokrojone truskawki, a na nich warstwę kremu z mascarpone.

  7. Na mascarpone ułożyłam kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i tak dalej.

  8. Na końcu ułożyłam warstwę kremu z mascarpone, wygładziłam łyżką.

  9. Tiramisu udekorowałam najładniejszymi pokrojonymi w plasterki truskawkami.

  10. Wstawiłam deser do lodówki na 3 godziny.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni