Spis treści
Przetwory z cukinii – sprawdzony przepis
Mam dla ciebie przepis na pyszną i bardzo prostą do przygotowania sałatkę z cukinii. By ją zrobić, wystarczy pokroić warzywa i wymieszać wszystkie składniki w dużej misce. Na koniec jedynie przekładamy sałatkę do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Proponuję wybrać metodę na sucho w piekarniku.
Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek np. do kotletów mielonych czy sznycli z indyka
Zobacz w galerii, jak zrobić najlepszą sałatkę z cukinii w słoikach.
Przepis na sałatkę z cukinii na zimę
Czas przygotowania: ok. 2 godziny,
porcja na 10 słoików półlitrowych,
pozom trudności: średni.
Składniki:
- 4 kg cukinii,
- 0,5 kg marchewki,
- 0,5 kg cebuli,
- 1 główka czosnku,
- natka pietruszki,
- koperek,
- 12 łyżeczek soli,
- pół szklanki cukru
- szklanka oleju,
- szklanka octu.
Jak zrobić dobrą sałatkę z cukinii w słoikach?
- Umyłam i osuszyłam warzywa.
- Cukinię pokroiłam w cienkie talarki.
- Marchewkę pokroiłam podobnie jak cukinię, na małe plasterki.
- Cebulkę posiekałam w piórka.
- Czosnek pokroiłam drobno.
- Posiekałam natkę pietruszki i koperek.
- Wymieszałam wszystkie składniki w dużej misce.
- Zalałam warzywa mieszanką octu, oleju, soli i cukru. Wszystko dokładnie wymieszałam.
- Przykryłam warzywa folią spożywczą i odstawiłam na około pół godziny.
- W tym czasie umyłam dokładnie i wysuszyłam słoiki oraz nakrętki.
- Przełożyłam sałatkę do słoików i zakręciłam.
- Na blaszce do pieczenia położyłam dwa arkusze papieru do pieczenia.
- Ułożyłam słoiki na blaszce tak, by się nie dotykały.
- Wstawiłam do zimnego piekarnika, a następnie nastawiłam go na temperaturę 120 stopni Celsjusza.
- Gdy piekarnik się nagrzał, odczekałam 20 minut.
- Po 20 minutach wyłączyłam piekarnik i zostawiłam zamknięty ze słoikami w środku.
- Po około 1 godzinie wyjęłam słoiki i obróciłam je wieczkiem do dołu.
- Zostawiłam do całkowitego wystudzenia.
Jak wekować przetwory?
By móc cieszyć się domowymi przetworami przez cały rok, należy odpowiednio je wekować, czyli pasteryzować. Dzięki temu owoce i warzywa zachowają na długo swój smak i wartości odżywcze, a ich jedzenie nie będzie zagrażać zatruciem pokarmowym.
Pasteryzacja to sposób konserwacji produktów spożywczych w temperaturze od 70 do 100 stopni Celsjusza. Dzięki temu niszczymy znajdujące się w produktach drobnoustroje czy enzymy, które przyczyniają się do pogorszenia jakości przetworów. Jest kilka sposobów na wekowanie przetworów. Najpopularniejsze metody to wekowanie na mokro i na sucho. Ważne, by ściśle przestrzegać kilku reguł, a nasza praca nie pójdzie na marne.
Wekowanie na mokro w garnku
Wekowanie na mokro wymaga nieco wprawy. Można użyć specjalnego garnka do wekowania lub użyć zwykłego, a na jego dnie położyć bawełnianą ściereczkę. Wstaw słoiki z przetworami tak, by do siebie nie dotykały. Zalej całość wodą do 3/4 wysokości garnka i postaw na małym gazie. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj około 20 minut. Następnie wyjmij słoiki i odwróć do góry dnem. Przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.
Zobacz: 10 przepisów na dania z cukinią
Wekowanie na sucho w piekarniku
Inną metodą jest wekowanie na sucho, czyli w piekarniku. Słoiki z przetworami ustawiamy na blaszce do pieczenia tak, by nie dotykały się ściankami. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni Celsjusza i podgrzewamy słoiki przez około 20 minut. Gotowe zostawiamy do wystudzenia w zamkniętym piekarniku. Do tej metody nadają się tylko słoiki typu twist off, ponieważ słoiki weck mają gumowe elementy, które uszkodzą się w wysokiej temperaturze.
Jakie słoiki na przetwory wybrać?
Do przygotowywania przetworów na zimę warto wybrać odpowiednie naczynia. Najlepsze są szklane słoiki, które są odporne na działanie wysokiej temperatury. Do wyboru mamy:
- słoiki typu twist-off, czyli o krawędziach ze specjalnym gwintem, do którego idealnie pasuje blaszana zakrętka,
- słoiki typu weck, które mają szklane przykrywki, specjalną gumową uszczelkę i metalowe klamry zaciskające.
Sok, ketchup czy sos można przygotować w szklanych butelkach. Są one również dostępne w dwóch opcjach: z profilowaną zakrętką lub z zapięciem z gumką.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?