Włoska tradycja w twojej kuchni. Poznaj przepis na babkę panettone na święta. Temu ciastu trudno się oprzeć

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjnie babka panettone we Włoszech pieczona jest z ciasta, które dojrzewa nawet 18 godzin.
Tradycyjnie babka panettone we Włoszech pieczona jest z ciasta, które dojrzewa nawet 18 godzin. Getty Images/Olga Mazyarkina/zdjęcie ilustracyjne
Tradycyjne panettone to włoski wypiek, który serwuje się na Boże Narodzenie i (znacznie rzadziej) na Wielkanoc. Zachęcamy do dostosowania przepisu na włoską babkę drożdżową zgodnie z polską tradycją wielkanocną. Takie ciasto z rodzynkami będzie słodką alternatywą wobec dobrze znanych wielkanocnych wypieków. Zobacz przepis na babkę panettone lekką jak piórko.

W skrócie

Babka panettone pochodzi z Mediolanu we Włoszech. Charakterystyczny kształt kopuły istotnie odróżnia ciasto od polskiej babki drożdżowej. Domowe panettone zawiera rodzynki i kandyzowaną skórką pomarańczową. Przez długi czas pieczenie panettone było kosztownym zajęciem, a samo ciasto sprzedawano zamożnym mieszczanom. Tym bardziej spożycie wypieku w święta miało podkreślić rangę i status społeczny konsumenta. Mamy dla was przepis na szybką babkę drożdżową w stylu panettone.

Babka panettone – szybki przepis na świąteczne ciasto drożdżowe

Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 3 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży,
  • 50 ml ciepłego mleka,
  • 360 g mąki pszennej typ 450 lub typ 00 stosowany do pizzy,
  • 3 g soli,
  • 50 g cukru białego,
  • 60 g rodzynek sułtańskich,
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 3 duże jajka,
  • 120 g masła (łyżka przyda się do natłuszczenia formy).

Jak zrobić panettone?

Przygotowanie:

  1. Świeże drożdże należy rozetrzeć z 5 g cukru w szklance, a następnie dodać ciepłe mleko, 10 g mąki pszennej. Całość należy połączyć na zaczyn i odstawić na 10 minut w ciepłym miejscu, aby podwoiła objętość.
  2. Formę na babkę panettone należy natłuścić masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Może to być wysoka tortownica.
  3. W szerokiej misce należy dodać przesianą mąkę pszenną, cukier, sól, rodzynki, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, zaczyn drożdżowy, rozkłócone jajka i 90 g rozpuszczonego masła.
  4. Ciasto na panettone należy wyrabiać do momentu, aż będzie elastyczne. Zajmie to około 10 minut. Można ułatwić sobie pracę, korzystając z robota kuchennego z ostrzami w kształcie litery S.
  5. Gotowe ciasto trzeba przykryć czystą ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  6. Po tym czasie należy je odpowietrzyć, uderzając pięścią lub rzucając o blat stołu. Ciasto na babkę panettone trzeba ponownie zagnieść.
  7. Ciasto trzeba włożyć do formy (wysoka tortownica) na panettone i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
  8. Panettone trzeba polać po wierzchu resztą roztopionego masła.
  9. Babkę trzeba piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° Celsjusza.

Oryginalne włoskie panettone

We Włoszech korzysta się z mąki typu 00, która używana jest także przy wyrobieni pizzy. Jest ona ważna w recepturze ze względu na wysoką zawartość glutenu. Dzięki temu wypiek będzie lekki jak chmurka, podczas rozrywania będzie się listkować, a ciasto będzie rozpływać się na języku. Prezentowany przez nas przepis jest recepturą zbliżoną do oryginału. Tradycyjnie w Mediolanie babka panettone wypiekana jest z długo dojrzewającego ciasta. Zaczyn wykonany z odrobiny mąki, cukru, słodu i drożdży miesza się i odstawia na 12 godzin do wyrośnięcia.

Następnie do zaczynu dodawane są jajka, masło, pozostały cukier, ekstrakt waniliowy, rodzynki i kandyzowane owoce. Zagniecione ciasto powinno być miękkie, zwarte i lśniące. Kolejnym krokiem jest dzielenie ciasta i umieszczenie ich w formie do panettone. Takie panettone jest zostawione w formie do wyrośnięcia na minimum 6 godzin. Włosi przed pieczeniem nacinają wierzch na kształt krzyża i pieką przez godzinę w 170° Celsjusza.

Czytaj także: Apetyczna babka czekoladowa. Kapitalny przepis na świąteczny poczęstunek. Najważniejszy jest jeden składnik

Dekorowanie ciasta

Po upieczeniu panettone jest dekorowane lukrem na drugi dzień lub po 12 godzinach od wypieku. Gotowe panettone można udekorować polewą czekoladową.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.