Lekka i puszysta babka majonezowa. Przepis na wyśmienitą babkę ucieraną na Wielkanoc. Smakuje obłędnie

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Lekka i puszysta babka majonezowa. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Lekka i puszysta babka majonezowa. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Na Wielkanoc warto przygotować pyszne babki. Mam dla ciebie przepis, który pokochasz od pierwszego gryza. Proponuję przygotować pyszną i wyjątkowo puszystą babkę majonezową. Mimo że dodaje się do niej majonez, to wypiek jest lekki i niezbyt tłusty. Taki smakołyk sprawdzi się idealnie jako babka wielkanocna, a także wyśmienite ciasto na inne, specjalne okazje. Przekonaj się, jak rewelacyjnie smakuje i wypróbuj przepis na babkę majonezową.

W skrócie:

Babka ucierana to dla wielu tradycyjny i ulubiony przysmak, przygotowywany często na Wielkanoc. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na taki wypiek, w nieco innej wersji, bo z dodatkiem majonezu. U mnie w domu to prawdziwy hit! Co ważne, jej przygotowanie jest bardzo proste. Nie obawiaj się, że przez dodatek majonezu ciasto będzie tłuste. Jest wprost przeciwnie. Po upieczeniu babka jest lekka, delikatna i puszysta.

Proponuję oprószyć babkę cukrem pudrem, ale równie dobrze możesz udekorować ją lukrem lub polewą czekoladową

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszną i lekką babkę majonezową.

Przepis na babkę majonezową

czas przygotowania: 20 minut + 40 minut na pieczenie
porcja na 1 babkę
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki majonezu,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 180 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie skórka starta z cytryny,
  • cukier puder do dekoracji,
  • łyżeczka masła do natłuszczenia formy.

Jak zrobić babkę majonezową?

  1. Przygotowanie babki zacznij od rozdzielenie białek od żółtek.
  2. W miseczce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  3. Białka zacznij ubijać mikserem, dodaj szczyptę soli, a gdy zaczną się robić gęste wsyp porcjami cukier i wanilię.
  4. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku.
  5. Na koniec wsyp suche składniki i dodaj majonez.
  6. Możesz dodać także skórkę otartą z cytryny.
  7. Przelej ciasto do natłuszczonej masłem blaszki babkowej z kominkiem.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe tzn. wbij w babkę patyczek do szaszłyków i jeśli będzie suchy to znak, że możesz wyjąć ciasto z piekarnika.
  9. Wyjmij babkę z blaszki i ostudź.
  10. Posyp ciasto cukrem pudrem dla dekoracji.

.

Lekka i puszysta babka majonezowa. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Lekka i puszysta babka majonezowa. Przepis na wyśmienitą bab...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!