W skrócie
Skórka pomarańczowa ma wiele zastosowań w kuchni. Często dodaje się ją do bezalkoholowych grzańców lub rozgrzewających herbat zimowych. Aromat skórki pomarańczy wprowadza świąteczną atmosferę, a ulatniające się olejki eteryczne ułatwiają odpoczynek i działają przeciwwirusowo. Zobacz przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczy.
Kandyzowana skórka pomarańczy – przepis do ciast
Czas przygotowania: 20-30 minut,
Liczba porcji: 1 słoiczek ok. 200 ml.
Składniki:
- 4 ekologiczne pomarańcze,
- 200 g cukru,
- 40 ml wody.
Jak zrobić skórki kandyzowane z pomarańczy?
Przygotowanie:
- Pomarańcze należy dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem. Najlepiej wybierać owoce niewoskowane i bez nabłyszczaczy. Warto też zwracać uwagę na owoce bez konserwantów, bo te substancje nie są przeznaczone do spożycia. Pomarańcze z niepowlekaną niczym skórką wystarczy umyć w wodzie.
- Skórkę z pomarańczy trzeba dokładnie oddzielić od białej części owocu, tzw. albedo.
- Pozostałą skórkę pomarańczową należy dokładnie pokroić w kostkę, włożyć do garnka i dodać do niego cukier.
- Następnie należy dolać wodę i całość podgrzewać na wolnym ogniu.
- Skórkę pomarańczową należy smażyć przez 20-30 minut.
- Smażona skórka pomarańczowa powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce lub w chłodnej spiżarni.
Gdzie kupić ekologiczne pomarańcze?
W sklepach można kupić dwa rodzaje pomarańczy. Odmiana regularna najczęściej jest woskowana, aby przetrwała transport i daleką podróż na stół konsumenta. Pomarańcze są najczęściej powlekane środkami przeciwpleśniowymi, które nie są przeznaczone do spożycia. Nie mają ich owoce ekologiczne, określane są również jako bio. Takie pomarańcze są zdrowsze, nie powodując alergii ani problemów trawiennych.
W licznych sklepach internetowych można kupić ekologiczne pomarańcze w drewnianych skrzynkach prosto z Włoch lub Hiszpanii. Polecamy to rozwiązanie osobom, które jedzą duże ilości cytrusów i zależy im na wysokiej jakości produktów. Bywa też, że restauracje specjalizujące się w kuchni włoskiej i arabskiej sprzedają oryginalne produkty. Wśród nich są często owoce pomarańczy bez konserwantów.
Zastosowanie skórki pomarańczowej
Domowa, smażona skórka pomarańczowa najczęściej wykorzystywana jest do ozdabiania ciast i nadziewania drożdżówek. Na Boże Narodzenie kandyzowana skórka pomarańczowa dodawana jest do:
Suszona skórka pomarańczowa będzie znakomitym dodatkiem do aromatyzowania cukru do ciast albo jako składnik domowej mieszanki herbacianej. Natomiast skórka starta ze świeżej pomarańczy doprawia sos żurawinowy.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: