W skrócie
Domowy lukier królewski można użyć do ozdabiania tortów, ciastek, pierniczków i pierników staropolskich. Do przygotowania lukru królewskiego wykorzystuje się białko z jajka, więc nie jest to przepis wegański. Jeśli chcecie przygotować biały lukier bez białka, to w tym przepisie zamieńcie białko jajka na aquafabę, czyli płyn z ciecierzycy. Aquafaba znajduje się w puszce lub słoiku z ciecierzycą albo w wodzie po gotowaniu grochu. Zobacz przepis na trwały lukier królewski.
Lukier królewski – przepis z białkiem
Składniki:
- 250 g cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka wody,
- 1 białko jajka.
Jak zrobić lukier do pierników?
Przygotowanie:
- Cukier puder trzeba przesiać do misy robota elektrycznego i dodać lekko ubite białko ze średniej wielkości jajka.
- Następnie należy dodać do cukru pudru sok z cytryny i wodę. Składniki należy mieszać na niskich obrotach przez około 2 minuty, aż uzyskają gładką konsystencję.
- Gotowy lukier powinien być gęsty, matowy i być na tyle płynny, aby można było go rozsmarowywać lub nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego.
Zobacz także: Miękkie pierniczki na święta. Przepis na fit pierniczki z mąki orkiszowej. Możesz jeść je same lub ozdobić lukrem z ksylitolu
Jak nakładać lukier królewski na ciasto?
Jeśli nie macie w kuchni rękawa cukierniczego, to możecie zrobić go przy użyciu papieru do pieczenia. Wystarczy zwinąć ciasny stożek z pergaminu, odcinając czubek nożyczkami. Drugą metodą na domowy rękaw cukierniczy jest wykorzystanie woreczka foliowego. Każdy rękaw cukierniczy, profesjonalny czy domowy, należy wypełniać lukrem do połowy, aby ułatwić sobie ściśnięcie go i robienie okolicznościowych wzorków. Lukier królewski przyda się także do ozdobienia domku z piernika.
Ile można przechowywać lukier?
Domowy lukier królewski należy wykorzystać w ciągu tygodnia. Zrobiony lukier należy przechowywać w lodówce przykryty folią spożywczą lub w pojemniku do przechowywania żywności z pokrywką. Nadmiar lukru królewskiego można też zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie.
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?