Przepis na lukier królewski. Zobacz, jak zrobić ten prosty dodatek do wypieków. Potrzeba tylko 4 składników

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy lukier królewski przyda się do ozdabiania świątecznych wypieków lub urodzinowych tortów. Poznaj koniecznie nasz przepis.
Domowy lukier królewski przyda się do ozdabiania świątecznych wypieków lub urodzinowych tortów. Poznaj koniecznie nasz przepis. Kuvona / gettyimages.com
Lukier królewski to tradycyjna dekoracja wykorzystywana do ozdabiania pierniczków i ciastek. Charakteryzuje się większą trwałością niż zwykły lukier i można nim łączyć różne elementy, np.: domku z piernika. Zobacz przepis na domowy lukier królewski, który pięknie ozdobi wypieki.

W skrócie

Domowy lukier królewski można użyć do ozdabiania tortów, ciastek, pierniczków i pierników staropolskich. Do przygotowania lukru królewskiego wykorzystuje się białko z jajka, więc nie jest to przepis wegański. Jeśli chcecie przygotować biały lukier bez białka, to w tym przepisie zamieńcie białko jajka na aquafabę, czyli płyn z ciecierzycy. Aquafaba znajduje się w puszce lub słoiku z ciecierzycą albo w wodzie po gotowaniu grochu. Zobacz przepis na trwały lukier królewski.

Lukier królewski – przepis z białkiem

Składniki:

  • 250 g cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka wody,
  • 1 białko jajka.

Jak zrobić lukier królewski?

Przygotowanie:

  1. Cukier puder trzeba przesiać do misy robota elektrycznego i dodać lekko ubite białko ze średniej wielkości jajka.
  2. Następnie należy dodać do cukru pudru sok z cytryny i wodę. Składniki należy mieszać na niskich obrotach przez około 2 minuty, aż uzyskają gładką konsystencję.
  3. Gotowy lukier powinien być gęsty, matowy i być na tyle płynny, aby można było go rozsmarowywać lub nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego.

Jak nakładać lukier królewski na ciasto?

Jeśli nie macie w kuchni rękawa cukierniczego, to możecie zrobić go przy użyciu papieru do pieczenia. Wystarczy zwinąć ciasny stożek z pergaminu, odcinając czubek nożyczkami. Drugą metodą na domowy rękaw cukierniczy jest wykorzystanie woreczka foliowego. Każdy rękaw cukierniczy, profesjonalny czy domowy, należy wypełniać lukrem do połowy, aby ułatwić sobie ściśnięcie go i robienie okolicznościowych wzorków. Lukier królewski przyda się także do ozdobienia domku z piernika albo choinki z piernika.

Ile można przechowywać lukier?

Domowy lukier królewski należy wykorzystać w ciągu tygodnia. Zrobiony lukier należy przechowywać w lodówce przykryty folią spożywczą lub w pojemniku do przechowywania żywności z pokrywką. Nadmiar lukru królewskiego można też zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie.

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!