Bajeczny sernik złota rosa zachwyca wyglądem i smakiem. Najlepsze ciasto na święta. Przepis na wyśmienity sernik z rosą

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszny kremowy sernik z rosą. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszny kremowy sernik z rosą. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na oryginalny sernik na święta? Polecam sernik złota rosa, zwany także sernikiem z rosą. To pyszna masa serowa na kruchym spodzie, zwieńczona delikatną bezą. Nietypowa nazwa tego wypieku wzięła się od kuleczek karmelu, które powstają na bezie w wyniku zwiększenia wilgotności ciasta. Taki wypiek nie tylko pięknie wygląda, ale też wybornie smakuje. Wypróbuj sprawdzony przepis na sernik złota rosa.

Spis treści

Mam dla ciebie przepis na pyszny i kremowy sernik z rosą. Jego wykonanie zajmuje nieco czasu, ale wyśmienity smak i wyjątkowy wygląd z pewnością to wynagrodzi. Ciasto jest zwieńczone bezą, a masa serowa jest wilgotna i delikatna, co sprawia, że po kilku godzinach od upieczenia na powierzchni bezy zaczną pojawiać się kuleczki rosy, czyli złotego karmelu. To właśnie ten składnik wyróżnia to lekkie jak chmurka ciasto. Warto samodzielnie zmielić ser, co znacznie wpływa na smak i konsystencję ciasta. Jeśli jednak nie mamy w domu maszynki do mielenia lub chcemy zaoszczędzić czas, można kupić tzw. ser z wiaderka lub ser śmietankowy.

Zobacz w galerii, jak przygotować sernik złota rosa.

Przepis na sernik złota rosa

czas przygotowania: ok. 2 godzin,
porcja: na dużą blachę,
poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 1 kg sera białego półtłustego,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 4 żółtka,
  • 2 całe jajka,
  • skórka z pomarańczy lub cytryny.

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła lub margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Beza:

  • 4 białka,
  • 1 szklanka cukru.

Jak zrobić sernik z rosą?

  1. Zacznij od kruchego ciasta: mąkę posiekaj z masłem i cukrem, dodaj proszek do pieczenia i jajka. Zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30 min.
  2. Ser zmiel dwukrotnie w maszynce na średnich oczkach.
  3. 4 żółtka i 2 jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Białka odłóż na zrobienie bezy.
  4. Do ubitych jajek dodawaj stopniowo ser, a następnie budyń, mleko i olej.
  5. Zetrzyj do masy skórkę z pomarańczy lub cytryny i zmiksuj na gładko.
  6. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt i wylep nim dno oraz boki blaszki.
  7. Na ciasto wylej masę serową.
  8. Piecz sernik ok. 60 minut w 180 stopniach.
  9. Na 10 minut przed końcem pieczenia zacznij ubijać na sztywną pianę białka ze szklanką cukru.
  10. Wyjmij sernik z rosą i po 5 minutach połóż na nim bezę.
  11. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz sernik z bezą przez 15 min.
  12. Gotowy sernik wystudź. Kropelki rosy pojawią się po kilku godzinach.

Sernik – ciasto na różne okazje

Sernik to bardzo popularne ciasto, na które niemal każda pani i każdy pan domu mają swój ulubiony przepis.

Najbardziej popularne są m.in.:

Sprawdź także: Sernik wiedeński, który zawsze się udaje. Najlepszy przepis na klasyczny sernik bez spodu. Smakuje wyśmienicie do kawy

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Słodko-kwaśna sałata do obiadu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie