W skrócie
Sernik z masłem orzechowym to przysmak idealny dla fanów orzechów. Jednak zanim go podacie gościom, warto się upewnić, że nikt ze zgromadzonych osób nie jest uczulony na orzeszki ziemne. Gotowy sernik z masłem orzechowym można ozdobić rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi i herbatnikami. Deser będzie smakować równie pysznie, gdy skorzystacie z ciastek cynamonowych lub pierników.
Sernik z masłem orzechowym – przepis na deser
Liczba porcji: na 10-12 kawałków.
Czas przygotowania: 30 minut + minimum 4 godziny chłodzenia w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki na spód:
- 200 g herbatników np.: owsianych, cynamonowych lub maślanych,
- 100 g masła,
- 2 łyżki masła orzechowego lub drobno zmielone orzeszki ziemne.
Składniki na masę serową:
- 500 g serka twarogowego trzykrotnie mielonego,
- 250 g masła orzechowego,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 100 g cukru pudru,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
- 3 g soli,
- 4 g żelatyny + 30 ml wrzątku.
Jak zrobić sernik z masłem orzechowym?
Przygotowanie:
- Masło należy rozpuścić w garnku razem z masłem orzechowym na płynną masę. Następnie zamknięte w woreczku strunowym ciastka trzeba rozkruszyć przy pomocy wałka lub rozdrobnić w robocie kuchennym na drobny pył.
- Rozpuszczone masło należy połączyć z rozkruszonymi herbatnikami i wyłożyć nimi dno tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciastkami należy równomiernie wyłożyć dno i wstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby ciastka stwardniały.
- W tym czasie należy przygotować masę serową. W misce należy ubić masło orzechowe z cukrem pudrem do momentu uzyskania gładkiej masy.
- Następnie należy dodać trzykrotnie mielony twaróg, ekstrakt z wanilii, sól i całość połączyć na jednolitą konsystencję.
- Zimną śmietankę kremówkę należy ubić na sztywno, aż podwoi objętość. Żelatynę rozpuść w 30 ml gorącej wody. Dodaj do śmietany kremówki i połącz przy pomocy łopatki silikonowej.
- Do masy twarogowej trzeba dodać śmietankę kremówkę i mieszać, aż do uzyskania lekkiej konsystencji.
- Masę serową trzeba przełożyć na schłodzone dno z ciastek. Masę na sernik z masłem orzechowym należy dokładnie rozprowadzić i wyrównać.
- Sernik z masłem orzechowym trzeba wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub całą noc, aby stężał.
Sposób podania sernika z masłem orzechowym
Gotowy sernik można ozdobić polewą czekoladową lub zrobić lśniącą pomadę z 250 g kwaśnej śmietany, 20 g cukru trzcinowego i 100 g drobno pokrojonej mlecznej czekolady. Wystarczy w garnku o grubym dnie połączyć wymienione składniki i mieszać aż do rozpuszczenia na małym ogniu. Gotową pomadę należy wyłożyć na sernik z masłem orzechowym i odstawić do wystygnięcia.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Najlepszy sernik wiedeński, który zawsze wychodzi. Trudno mu się oprzeć!
- Sernik, który zawsze się udaje. Tradycyjny przepis na ciasto na kruchym spodzie
- Zniewalający sernik na lato. Dodaj do niego wiśnie i rozkoszuj się smakiem
- Najsmaczniejszy sernik bez spodu. Zobacz przepis na puszyste ciasto bez zakalca
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?