W skrócie
Sernik bez sera - śmietanowiec, ciasto na różne okazje
Szukasz czegoś lżejszego niż tradycyjny sernik z przepisu babci? Mamy dla Ciebie przepis na ciasto o nazwie śmietanowiec, które nie jest sernikiem, ale w smaku bardzo go przypomina. Masa z ubitych białek, budyniu śmietanowego w proszku i kwaśnej śmietany jest puszysta i lekka. Słodki śmietanowo-kakaowy smak uzupełnia dodatek kwaśnych wiśni.
Śmietanowiec na kruchym cieście może z powodzeniem zastąpić sernik. Jest lżejszy, choć słodyczy i kalorii dostarcza sporo. Jeśli dbacie o dietę i zależy wam, by przysmak jeszcze bardziej odchudzić, warto zastąpić cukier w przepisie jego zdrowszymi zamiennikami, np. stewią lub ksylitolem.
Przepis na sernik bez sera - śmietanowiec na kruchym cieście
(czas przygotowania: ok. 45 min, czas pieczenia: 1 godzina)

Składniki
- 3 szklanki mąki,
- 250 g margaryny lub masła,
- 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka),
- 1/2 szklanki cukru + 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru,
- 800 g kwaśnej śmietany 18%,
- mrożone wiśnie.
Zobacz także: Przepis na tradycyjny sernik
Jak zrobić śmietanowiec?
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta: Na stolnicy posiekaj mąkę z masłem, dodaj żółtka, 1/2 szklanki cukru, kakao i proszek do pieczenia. Zagnieć kruche ciasto, owiń folią spożywcza i schowaj do lodówki.
Nasza rada: 1/3 ciasta możesz odkroić, owinąć filią spożywczą i schować do zamrażarki, dzięki temu będzie łatwiej ją zetrzeć na wierzch ciasta.
Białka ubij, dodając stopniowo cukier. Gdy masa będzie już sztywna, zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i wsyp budynie oraz porcjami dodaj kwaśną śmietanę.
Większą część ciasta (2/3) rozwałkuj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłóż masę śmietanową, poukładaj na wierzchu wiśnie i zetrzyj resztę ciasta.
Piecz w 180 stopniach przez ok 1 godzinę.
Gotowe i przestudzone ciasto możesz posypać jeszcze cukrem pudrem, nadając mu bardziej odświętny wygląd. Smacznego!
Sprawdź także: Sernik baskijski bez spodu. Przepis na delikatne ciasto ze śmietanką kremówką. Sprawdź sposób na wypiek z przypieczoną skórką
Sernik bez sera, czyli śmietanowiec. Przepis na bajecznie le...
Akcesoria do pieczenia!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?