W skrócie
Tradycyjna babka marmurkowa jest rodzajem ciasta ucieranego. Podstawową zasadą jest zaczęcie od ucierania miękkiego masła i stopniowe dodawanie jajek. Ma to na celu stworzenie gładkiej masy bez żadnych grudek. Tak samo postępuje się w przypadku ciasta z dwóch mas. Masa kakaowa może być wylana naprzemiennie z masą ze skórką pomarańczową, aby stworzyć estetycznie wyglądający przekrój. Podpowiadamy przepis na tradycyjną babkę marmurkową.
Babka marmurkowa – przepis na wielkanocne ciasto
Liczba porcji: dla 10-16 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny, w tym pieczenie ciasta.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Jak zrobić babkę marmurkową?
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną należy przesiać z proszkiem do pieczenia. Następnie należy podzielić ją na dwie części.
- Do jednej porcji należy dodać kakao w proszku i całość dokładnie wymieszać.
- Do mąki bez kakao trzeba dodać startą skórkę z pomarańczy.
- Miękkie masło trzeba utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym na jednolitą masę.
- Białka jajek należy ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Bazę należy podzielić na dwie porcje.
- Do jednej trzeba dodać mąkę pszenną wymieszaną z kakao, a do drugiej mąkę pszenną ze skórką pomarańczową.
- Do natłuszczonej i obsypanej mąką formy na babkę należy wlać naprzemiennie obie masy. Można też wymieszać ją widelcem,
- dla wzmocnienia efektu wizualnego.
- Babka marmurkowa powinna być pieczona w 180°C przez około godzinę.
Sposób podania
Gotową babkę marmurkową można posypać cukrem pudrem, ozdobić polewą czekoladową albo polać domowym lukrem cytrynowym. Na wierzchu można ułożyć cukrowe lub czekoladowe jajeczka, aby podkreślić odświętny charakter ciasta. Na stole wielkanocnym babka będzie świetnie wyglądać w otoczeniu kwitnących gałązek lub bazi.
Ciasto na oleju
Domowa babka marmurkowa może być też upieczona na bazie oleju. Będzie wtedy bardziej miękka i wilgotna. Na 200 g mąki pszennej wystarczy użyć około 100 g oleju, czyli około pół szklanki. Aby ciasto było bardziej wilgotne, poza olejem można też dodać kawałki jabłka pokrojonego w kostkę albo oprószone mąką wiśnie z kompotu.
Sprawdź także:Apetyczna babka czekoladowa. Kapitalny przepis na świąteczny poczęstunek. Najważniejszy jest jeden składnik
Przepisy na wypieki wielkanocne
Poza babką marmurkową zachęcamy do zrobienia tradycyjnych mazurków, serników na kruchym spodzie i wielkanocnych babek drożdżowych. Osoby ceniące przepisy na szybkie ciasta mogą rozsmakować się w prostej babce piaskowej w wersji cytrynowej albo babce na oleju.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ciasto salceson
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?