Tradycyjna babka marmurkowa na Wielkanoc. Przepis na wyjątkowe ciasto na świąteczny stół. Fenomenalny sposób na dwukolorowy wypiek

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjna babka marmurkowa zrobiona jest z jasnej i ciemnej masy z dodatkiem kakao.
Tradycyjna babka marmurkowa zrobiona jest z jasnej i ciemnej masy z dodatkiem kakao. 123rf.com/dar1930
Babka marmurkowa to tradycyjny wypiek na Wielkanoc. Nazwa wzięła się od zastosowania masy w dwóch kolorach. Do jednej z nich dodaje się kakao w proszku i miesza łyżką, aby stworzyć wzór podobny do marmuru. Zobacz przepis na apetyczną babkę marmurkową.

W skrócie

Tradycyjna babka marmurkowa jest rodzajem ciasta ucieranego. Podstawową zasadą jest zaczęcie od ucierania miękkiego masła i stopniowe dodawanie jajek. Ma to na celu stworzenie gładkiej masy bez żadnych grudek. Tak samo postępuje się w przypadku ciasta z dwóch mas. Masa kakaowa może być wylana naprzemiennie z masą ze skórką pomarańczową, aby stworzyć estetycznie wyglądający przekrój. Podpowiadamy przepis na tradycyjną babkę marmurkową.

Babka marmurkowa – przepis na wielkanocne ciasto

Liczba porcji: dla 10-16 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny, w tym pieczenie ciasta.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 20 ml soku z cytryny,
  • 4 jajka,
  • 40 g kakao,
  • 10 g startej skórki pomarańczowej,
  • 10 g proszku do pieczenia.

Jak zrobić babkę marmurkową?

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną należy przesiać z proszkiem do pieczenia. Następnie należy podzielić ją na dwie części.
  2. Do jednej porcji należy dodać kakao w proszku i całość dokładnie wymieszać.
  3. Do mąki bez kakao trzeba dodać startą skórkę z pomarańczy.
  4. Miękkie masło trzeba utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym na jednolitą masę.
  5. Białka jajek należy ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Bazę należy podzielić na dwie porcje.
  6. Do jednej trzeba dodać mąkę pszenną wymieszaną z kakao, a do drugiej mąkę pszenną ze skórką pomarańczową.
  7. Do natłuszczonej i obsypanej mąką formy na babkę należy wlać naprzemiennie obie masy. Można też wymieszać ją widelcem,
  8. dla wzmocnienia efektu wizualnego.
  9. Babka marmurkowa powinna być pieczona w 180°C przez około godzinę.

Sposób podania

Gotową babkę marmurkową można posypać cukrem pudrem, ozdobić polewą czekoladową albo polać domowym lukrem cytrynowym. Na wierzchu można ułożyć cukrowe lub czekoladowe jajeczka, aby podkreślić odświętny charakter ciasta. Na stole wielkanocnym babka będzie świetnie wyglądać w otoczeniu kwitnących gałązek lub bazi.

Ciasto na oleju

Domowa babka marmurkowa może być też upieczona na bazie oleju. Będzie wtedy bardziej miękka i wilgotna. Na 200 g mąki pszennej wystarczy użyć około 100 g oleju, czyli około pół szklanki. Aby ciasto było bardziej wilgotne, poza olejem można też dodać kawałki jabłka pokrojonego w kostkę albo oprószone mąką wiśnie z kompotu.

Przepisy na wypieki wielkanocne

Poza babką marmurkową zachęcamy do zrobienia tradycyjnych mazurków, serników na kruchym spodzie i wielkanocnych babek drożdżowych. Osoby ceniące przepisy na szybkie ciasta mogą rozsmakować się w prostej babce piaskowej w wersji cytrynowej albo babce na oleju.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!