Szybka babka na oleju. Poznaj oszczędny przepis z PRL-u. Dawniej robiono go w prodiżu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Szybka babka na oleju z czasów PRL-u to sposób na zaoszczędzenie kilku złotych w domowym budżecie.
Szybka babka na oleju z czasów PRL-u to sposób na zaoszczędzenie kilku złotych w domowym budżecie. Anna Daniluk
Babka na oleju to szybki sposób na przygotowanie ciasta na Wielkanoc. W PRL-u dodawano do niego aromat migdałowy. Współcześnie można zmniejszyć ilość cukru na rzecz cukru waniliowego. Świetnie sprawdza się także ekstrakt z wanilii. Podpowiadamy przepis na babkę na oleju jak u mamy.

W skrócie

Wilgotna babka na oleju to przepis dla osób, które doceniają łatwe wypieki w starym stylu. Dodatek oleju, octu jabłkowego i proszku do pieczenia sprawia, że babka jest puszysta i ma delikatną strukturę. Zobaczcie przepis na niezawodną babkę na oleju.

Babka na oleju – przepis jak z PRL-u

Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 35 minut (w tym 25 minut pieczenia).
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 80 g cukru,
  • 127 g mąki pszennej,
  • 7 g proszku do pieczenia,
  • 5 g cukru waniliowego,
  • 10 ml octu jabłkowego,
  • 40 ml oleju.

Do dekoracji:

Jak zrobić babkę na oleju?

  1. Jajka należy ubić w wysokim naczyniu razem z cukrem i cukrem waniliowym do momentu podwojenia objętości.
  2. Mąkę pszenną należy przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Następnie trzeba do masy jajecznej dodać olej, ocet jabłkowy i suche składniki.
  4. Ciasto na babkę na oleju należy przelać do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
  5. Babka na oleju powinna być pieczona przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170° Celsjusza.
  6. Gotową babkę na oleju trzeba wystudzić na kratce, a następnie udekorować polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.

Sposób podania

Łatwa babka na oleju może też być udekorowana polewą z białej czekolady i kurkumy. Wtedy będzie miała odświętny złoty kolor. Zachęcamy też do użycia lukru cytrynowego i wiórków kokosowych. Babka wygląda też niezwykle estetycznie oprószona cukrem pudrem.

Babka na oleju z prodiża

Barbara Bytnerowiczowa w książce „Kuchnia oszczędnej gospodyni” polecała piec babkę na oleju w prodiżu przez 40 minut. W piekarniku elektrycznym wystarczy piec ciasto przez 25 minut z funkcją grzania góra-dół w temperaturze 170° Celsjusza. Ważne jest, aby nie wykorzystywać podczas pieczenia temoobiegu. W przeciwnym razie babka na oleju będzie zbyt sucha.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.