Na Wielkanoc upiecz cytrynową babkę piaskową. Będzie hitem na twoim stole. Puszysta, aromatyczna i idealna na świąteczny podwieczorek

Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Uświetnij wielkanocny stół lekką i aromatyczną cytrynową babką piaskową! Ten sprawdzony przepis gwarantuje puszystość i wyjątkowy smak, który zachwyci każdego. Przekonaj się, jakie to proste – wystarczy utrzeć składniki i upiec. Krok po kroku pokażemy ci, jak przygotować tę wspaniałą babkę z cytrynowym lukrem. Nie zwlekaj i zrób aromatyczny przysmak dla całej rodziny.

W skrócie

Babka ucierana, nazywana także babką piaskową lub biszkoptowo-tłuszczową, to tradycyjne ciasto, które przygotowuje się z mąki pszennej z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Jej wykonanie jest szybkie i bardzo proste, nie wymaga ręcznego i mozolnego wyrabiania ciasta. Mam dla ciebie najlepszy i sprawdzony przepis na cytrynową babkę ucieraną z lukrem. Ciasto jest lekkie, pachnie skórką cytrynową i wanilią. Dobrym pomysłem jest dodanie do ciasta skórki z pomarańczy, która również doda babce pięknego aromatu.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszną babkę ucieraną z cytrynowym lukrem.

Babka piaskowa z  cytrynowym lukrem to pyszne ciasto, które z pewnością uda się każdemu. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia
Babka piaskowa z cytrynowym lukrem to pyszne ciasto, które z pewnością uda się każdemu. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska

Przepis na cytrynową babkę piaskową z lukrem

Czas przygotowania: ok.1,5 godziny.
Porcja na blaszkę keksową.
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej,
  • skórka otarta z cytryny lub z pomarańczy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • lukier cytrynowy (cukier puder +sok z cytryny).

Jak zrobić babkę piaskową z cytrynowym lukrem?

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od utarcia w mikserze masła (lub margaryny) ze szklanką cukru.
  2. Do oddzielnej miski odmierz mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną i dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj
  3. Do utartego masła dodawaj po jednym jajku i kilka łyżek sypkich składników (mąki z proszkiem do pieczenia).
  4. Stopniowo dodawaj kolejne jajka na przemian z mąkami, ucierając na gładką masę.
  5. Na koniec dodaj wanilię i skórkę z cytryny i ucieraj jeszcze minutę.
  6. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz babkę w rozgrzanym piekarniku, w 170 stopniach Celsjusza, przez ok. 1 godzinę.
  8. Po 50 minutach sprawdź, czy ciasto jest gotowe za pomocą drewnianego patyczka (np. do szaszłyków), jeśli po wbiciu będzie mokry to znak, że ciasto jeszcze nie jest wypieczone.
  9. Gdy ciasto wystygnie, zrób lukier: ucieraj cukier puder z sokiem z cytryny, aż lukier będzie lśniący. Ilość cukru pudru, oraz konsystencję lukru dobierz według uznania. Życzymy smacznego!
Babka piaskowa z  cytrynowym lukrem to pyszne ciasto, które z pewnością uda się każdemu. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Na Wielkanoc upiecz cytrynową babkę piaskową. Będzie hitem n...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni