Tiramisu z nutellą dla prawdziwych łasuchów. Przepis inspirowany znanym włoskim deserem. Przysmak poleca Plate by Kate

Kasia Nowicka
Kapitalny deser bez pieczenia, który łączy w jedno kremowe mascarpone z kakaowo-orzechowym kremem. Trudno mu się oprzeć.
Kapitalny deser bez pieczenia, który łączy w jedno kremowe mascarpone z kakaowo-orzechowym kremem. Trudno mu się oprzeć. Kasia Nowicka
Nie znam osoby, która nie miałaby na sumieniu choć jednej łyżeczki słynnego czekoladowego kremu zjedzonej w ukryciu. Czekoladowa, delikatna i słodka masa poprawia humor nawet po najgorszym dniu. Tiramisu z nutellą pokochają wszyscy jej wielbiciele. Przepis poleca Katarzyna Nowicka, autorka bloga Plate by Kate.

W skrócie

Tiramisu z nutellą łączy klasyczny włoski deser z równie włoskim czekoladowym kremem. Nutella sprawia, że krem z mascarpone ma orzechowy posmak. W połączeniu z kawą i likierem jest szczególnie pyszny. A przygotowanie takiego tiramisu to po prostu pestka. By zrobić deser potrzebujesz serka mascarpone, śmietany kremówki, biszkoptów i likieru orzechowego. I oczywiście nutelli. Możesz użyć nalewki orzechowej, likieru albo karmelowo-kawowego likieru Kahula.
Dla wielbicieli tiramisu mam jeszcze jedną pyszną opcję – tiramisu z zieloną herbatą, które znajdziecie na blogu.

Tiramisu z nutellą – przepis na pyszny deser bez pieczenia

Porcja dla 8 osób.
Przygotowanie 15 minut.
Schładzanie 8 godzin.

Składniki:

  • 300 g śmietany kremówki,
  • 170 g serka mascarpone*,
  • 300 g nutelli,
  • 150 g biszkoptów,
  • 250 ml mocnej kawy,
  • 40 g likieru Kahula likieru orzechowego lub nalewki orzechowej.

Do posypania:

*mascarpone i nutella muszą być w temperaturze pokojowej

Jak zrobić tiramisu z nutellą?

Przygotowanie:

  1. Przygotuj mocną kawę i wymieszaj ją z likierem.
  2. Mascarpone ubij mikserem tak, by nie było grudek, następnie dodaj nutellę i wymieszaj tylko do połączenia.
  3. Śmietanę ubij na miękką pianę. Partiami dodawaj śmietankę do mascarpone i delikatnie mieszaj.
  4. Biszkopty po kolei zanurzaj w kawie z likierem i układaj na dnie naczynia, w którym chcesz przygotować tiramisu.
  5. Na wierzch nałóż mniej więcej połowę kremu z nutellą i równo rozprowadź go po ciastkach.
  6. Na kremie ułóż kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w mieszance kawy i bardzo delikatnie dociśnij szpatułką.
  7. Na ciastkach rozsmaruj drugą połowę kremu.
  8. Szczelnie owiń naczynie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 8 godzin a najlepiej na całą noc.
  9. Przed podaniem oprósz kakao i posyp posiekanymi orzechami laskowymi.

W czym przygotować tiramisu?

Tiramisu z nutellą przygotowuję zwykle w formie do keksu, który dokładnie wykładam folią spożywczą albo folia aluminiową, by łatwiej wyjąć deser z formy. Może użyć dowolnego naczynia. Fajną opcją są pucharki, szklanki lub kokilki, czyli deser w pojedynczych porcjach. Deser zrobisz w 15 minut, reszta to chłodzenie i tego kroku absolutnie nie można pominąć.
8 godzin w lodówce to absolutne minimum, ale najlepiej chłodzić tiramisu z nutellą całą noc. To nadaje delikatnemu kremowi idealną konsystencję i sprawia, że smaki dobrze się ze sobą połączą. Formę/foremki z tiramisu wkładamy do lodówki szczelnie owinięte folią, by krem nie wchłonął żadnych niepożądanych zapachów. Deser podawaj schłodzony, oprószony kakao i orzechami. Zniknie w mgnieniu oka.

Skąd pochodzi nutella?

Ma miliony wielbicieli, choć dietetycy i lekarze jej nienawidzą. I mają mocne argumenty, bo zgubna dla naszej talii i zdrowia. Jednak mogę się założyć, że nawet ci, którzy odsądzają czekoladowy krem od czci i wiary, grzeszą czasami zjadając łyżeczkę nutelli. Bo jest po prostu pyszna.
Pierwszą nutellę przygotowała Pietro Ferrero, cukiernik z włoskiego Piemontu. To dziecko braków i pomysłowości Włocha, bo po II wojnie światowej brakowało dosłownie wszystkiego poza orzechami laskowymi. O czekoladzie można było pomarzyć, łatwiej, choć też niełatwo było dostać kakao. Sprytny Włoch zmielił więc orzechy, dodał do nich trochę cukru i odrobinę kakao. I to był strzał w dziesiątkę. Syn Pietro udoskonalił przepis i z pasty, którą nożem kroiło się na plasterki, zrobił pyszny krem w słoiczku. I nazwał go nutella. Włosi do deseru podeszli sceptycznie, ale zachwycił Niemców, a potem resztę świata. Ja kocham ją najbardziej w niepowtarzalnym tiramisu.

Zobacz więcej przepisów od Kasi Nowickiej na blogu Plate by Kate. Możesz też obserwować jej profile na Facebooku i na Instagramie.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

kup najtaniej

Electrolux

Electrolux Assistent EKM5570 Złoty

1 904,56 zł1 359,00 zł-29%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie