Tiramisu z nutellą dla prawdziwych łasuchów. Przepis inspirowany znanym włoskim deserem. Przysmak poleca Plate by Kate

Kasia Nowicka
Kapitalny deser bez pieczenia, który łączy w jedno kremowe mascarpone z kakaowo-orzechowym kremem. Trudno mu się oprzeć.
Kapitalny deser bez pieczenia, który łączy w jedno kremowe mascarpone z kakaowo-orzechowym kremem. Trudno mu się oprzeć. Kasia Nowicka
Nie znam osoby, która nie miałaby na sumieniu choć jednej łyżeczki słynnego czekoladowego kremu zjedzonej w ukryciu. Czekoladowa, delikatna i słodka masa poprawia humor nawet po najgorszym dniu. Tiramisu z nutellą pokochają wszyscy jej wielbiciele. Przepis poleca Katarzyna Nowicka, autorka bloga Plate by Kate.

W skrócie

Tiramisu z nutellą łączy klasyczny włoski deser z równie włoskim czekoladowym kremem. Nutella sprawia, że krem z mascarpone ma orzechowy posmak. W połączeniu z kawą i likierem jest szczególnie pyszny. A przygotowanie takiego tiramisu to po prostu pestka. By zrobić deser potrzebujesz serka mascarpone, śmietany kremówki, biszkoptów i likieru orzechowego. I oczywiście nutelli. Możesz użyć nalewki orzechowej, likieru albo karmelowo-kawowego likieru Kahula.
Dla wielbicieli tiramisu mam jeszcze jedną pyszną opcję – tiramisu z zieloną herbatą, które znajdziecie na blogu.

Tiramisu z nutellą – przepis na pyszny deser bez pieczenia

Porcja dla 8 osób.
Przygotowanie 15 minut.
Schładzanie 8 godzin.

Składniki:

  • 300 g śmietany kremówki,
  • 170 g serka mascarpone*,
  • 300 g nutelli,
  • 150 g biszkoptów,
  • 250 ml mocnej kawy,
  • 40 g likieru Kahula likieru orzechowego lub nalewki orzechowej.

Do posypania:

*mascarpone i nutella muszą być w temperaturze pokojowej

Jak zrobić tiramisu z nutellą?

Przygotowanie:

  1. Przygotuj mocną kawę i wymieszaj ją z likierem.
  2. Mascarpone ubij mikserem tak, by nie było grudek, następnie dodaj nutellę i wymieszaj tylko do połączenia.
  3. Śmietanę ubij na miękką pianę. Partiami dodawaj śmietankę do mascarpone i delikatnie mieszaj.
  4. Biszkopty po kolei zanurzaj w kawie z likierem i układaj na dnie naczynia, w którym chcesz przygotować tiramisu.
  5. Na wierzch nałóż mniej więcej połowę kremu z nutellą i równo rozprowadź go po ciastkach.
  6. Na kremie ułóż kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w mieszance kawy i bardzo delikatnie dociśnij szpatułką.
  7. Na ciastkach rozsmaruj drugą połowę kremu.
  8. Szczelnie owiń naczynie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 8 godzin a najlepiej na całą noc.
  9. Przed podaniem oprósz kakao i posyp posiekanymi orzechami laskowymi.

W czym przygotować tiramisu?

Tiramisu z nutellą przygotowuję zwykle w formie do keksu, który dokładnie wykładam folią spożywczą albo folia aluminiową, by łatwiej wyjąć deser z formy. Może użyć dowolnego naczynia. Fajną opcją są pucharki, szklanki lub kokilki, czyli deser w pojedynczych porcjach. Deser zrobisz w 15 minut, reszta to chłodzenie i tego kroku absolutnie nie można pominąć.
8 godzin w lodówce to absolutne minimum, ale najlepiej chłodzić tiramisu z nutellą całą noc. To nadaje delikatnemu kremowi idealną konsystencję i sprawia, że smaki dobrze się ze sobą połączą. Formę/foremki z tiramisu wkładamy do lodówki szczelnie owinięte folią, by krem nie wchłonął żadnych niepożądanych zapachów. Deser podawaj schłodzony, oprószony kakao i orzechami. Zniknie w mgnieniu oka.

Skąd pochodzi nutella?

Ma miliony wielbicieli, choć dietetycy i lekarze jej nienawidzą. I mają mocne argumenty, bo zgubna dla naszej talii i zdrowia. Jednak mogę się założyć, że nawet ci, którzy odsądzają czekoladowy krem od czci i wiary, grzeszą czasami zjadając łyżeczkę nutelli. Bo jest po prostu pyszna.
Pierwszą nutellę przygotowała Pietro Ferrero, cukiernik z włoskiego Piemontu. To dziecko braków i pomysłowości Włocha, bo po II wojnie światowej brakowało dosłownie wszystkiego poza orzechami laskowymi. O czekoladzie można było pomarzyć, łatwiej, choć też niełatwo było dostać kakao. Sprytny Włoch zmielił więc orzechy, dodał do nich trochę cukru i odrobinę kakao. I to był strzał w dziesiątkę. Syn Pietro udoskonalił przepis i z pasty, którą nożem kroiło się na plasterki, zrobił pyszny krem w słoiczku. I nazwał go nutella. Włosi do deseru podeszli sceptycznie, ale zachwycił Niemców, a potem resztę świata. Ja kocham ją najbardziej w niepowtarzalnym tiramisu.

Zobacz więcej przepisów od Kasi Nowickiej na blogu Plate by Kate. Możesz też obserwować jej profile na Facebooku i na Instagramie.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

kup najtaniej

Kenwood

Kenwood Cooking Chef XL KCL95.004SI

4 599,00 zł

kup najtaniej

Bosch

Bosch MUM5 z wbudowaną wagą MUM5XW10

1 389,96 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie