Na Dzień Matki upiecz delikatny tort truskawkowy. Przełóż go aksamitnym kremem z mascarpone. Będzie nie za słodki

Anna Daniluk
Na Dzień Matki, urodziny, imieniny lub Dzień Dziecka polecam upiec delikatny tort truskawkowy z mascarpone.
Na Dzień Matki, urodziny, imieniny lub Dzień Dziecka polecam upiec delikatny tort truskawkowy z mascarpone. Irina Taskova/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Chcesz upiec tort smaczny, ale nie za słodki? Ten delikatny biszkopt przełożony kremem waniliowym i truskawkami to strzał w dziesiątkę. Aby podbić jego smak, proponuję do kremu z mascarpone dolać łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Możesz upiec go na Dzień Matki w formie prezentu dla mamy, albo jako mama uświetnić nim podwieczorek dla dzieci. Gwarantuję, że trudno się od niego oderwać.

W skrócie:

Tort truskawkowy z mascarpone – przepis na Dzień Matki

Liczba porcji: 10–12 kawałków.

Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny (z chłodzeniem).

Poziom trudności: średni.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej,

  • 90 g cukru,

  • 120 g mąki pszennej,

  • 30 g mąki ziemniaczanej,

  • szczypta soli.

Krem:

  • 500 ml śmietany 36 procent,

  • 250 g mascarpone,

  • 30 g cukru pudru,

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Dodatkowo:

  • 500 g świeżych truskawek,

  • 2 łyżki dżemu truskawkowego,

  • 1 łyżeczka żelatyny do ustabilizowania kremu.

Jak zrobić tort truskawkowy z kremem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj biszkopt. Piekarnik nagrzej do 170°C z funkcją góra-dół. Białka ubij ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier.

  2. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszaj przesiane mąki.

  3. Masę przełóż do tortownicy o średnicy 22 cm i piecz ok. 35 minut. Ostudź i przekrój na trzy blaty.

  4. Następnie zrób krem. Zimną śmietankę ubij z cukrem pudrem i wanilią. Dodaj mascarpone i miksuj krótko do połączenia. Jeśli chcesz, dodaj rozpuszczoną żelatynę.

  5. Następnie umyj, osusz i pokrój połowę truskawek w plasterki. Resztę zostaw do dekoracji.

  6. Na koniec przystąp do złożenia ciasta. Dolny blat posmaruj cienko dżemem, rozłóż krem waniliowy i plasterki truskawek. Powtórz z kolejnymi warstwami.

  7. Cały tort truskawkowy posmaruj kremem i udekoruj świeżymi owocami.

  8. Gotowy tort truskawkowy schłodź minimum przez 2 godziny w lodówce. A najlepiej przez całą noc.

Jeśli nie przepadasz za prostym kremem na bazie mascarpone, możesz wykonać tort z kremem truskawkowym. Takie ciasto znakomicie wygląda udekorowane świeżymi listkami mięty lub jadalnymi kwiatami. W szczególności polecam płatki chabrów lub róży. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni