W skrócie:
Tort truskawkowy z mascarpone – przepis na Dzień Matki
Liczba porcji: 10–12 kawałków.
Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny (z chłodzeniem).
Poziom trudności: średni.
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek w temperaturze pokojowej,
90 g cukru,
120 g mąki pszennej,
30 g mąki ziemniaczanej,
szczypta soli.
Krem:
500 ml śmietany 36 procent,
250 g mascarpone,
30 g cukru pudru,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Dodatkowo:
500 g świeżych truskawek,
2 łyżki dżemu truskawkowego,
1 łyżeczka żelatyny do ustabilizowania kremu.
Jak zrobić tort truskawkowy z kremem?
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj biszkopt. Piekarnik nagrzej do 170°C z funkcją góra-dół. Białka ubij ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier.
Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszaj przesiane mąki.
Masę przełóż do tortownicy o średnicy 22 cm i piecz ok. 35 minut. Ostudź i przekrój na trzy blaty.
Następnie zrób krem. Zimną śmietankę ubij z cukrem pudrem i wanilią. Dodaj mascarpone i miksuj krótko do połączenia. Jeśli chcesz, dodaj rozpuszczoną żelatynę.
Następnie umyj, osusz i pokrój połowę truskawek w plasterki. Resztę zostaw do dekoracji.
Na koniec przystąp do złożenia ciasta. Dolny blat posmaruj cienko dżemem, rozłóż krem waniliowy i plasterki truskawek. Powtórz z kolejnymi warstwami.
Cały tort truskawkowy posmaruj kremem i udekoruj świeżymi owocami.
Gotowy tort truskawkowy schłodź minimum przez 2 godziny w lodówce. A najlepiej przez całą noc.
Jeśli nie przepadasz za prostym kremem na bazie mascarpone, możesz wykonać tort z kremem truskawkowym. Takie ciasto znakomicie wygląda udekorowane świeżymi listkami mięty lub jadalnymi kwiatami. W szczególności polecam płatki chabrów lub róży. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
