Spis treści
Najczęstszym powodem, dlaczego chcemy zrobić domową nutellę, jest chęć kontrolowania użytych składników. Nutellę bez oleju palmowego, z niewielką ilością cukru i z dużą porcją orzechów laskowych można łatwo wykonać w domu. Możesz robić zdrowe wariacje znanej nutelli taki jak zrobione z daktyli, awokado lub kaszy jaglanej. Jednak to właśnie zdrowa nutella bez konserwantów będzie najsmaczniejsza do domowych deserów. Możesz nią śwętować Dzień Nutelli przypadający 5 lutego.
Domowa nutella – przepis na zdrową wersję popularnego kremu
Składniki:
- 200 g orzechów laskowych,
- 40 ml mleka 3,2 procent,
- 30 g cukru brązowego lub muscovado,
- 40 g kakao bez cukru,
- 3 g soli.
Jak zrobić domową nutellę?
Sposób przygotowania:
- Piekarnik należy rozgrzać do 200°C.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia trzeba umieścić rozłupane orzechy laskowe. Następnie należy podpiekać je przez około 7-8 minut.
- Uprażone orzechy laskowe trzeba umieścić je na ściereczce i poczekać aż ostygną. Następnie trzeba silnie potrząsać zawiniętymi w materiale orzechami, aby pozbawić je brązowej skórki.
- Orzechy umieść w robocie kuchennym z metalową końcówką z literą S. Należy mielić orzechy na wysokich obrotach, aż powstanie kremowa konsystencja.
- Następnie trzeba dodać cukier, kakao, sól i połowę mleka.
- Następnie znów włącz robota kuchennego do mieszania składników.
- Na koniec należy dodać pozostałe mleko.
- Gotowy krem należy przełożyć do słoika i zjeść w ciągu tygodnia.
Jak zrobić domową nutellę fit?
Pomimo że angielska słowo nut oznacza orzecha, to zdrowa nutella może być wykonana na bazie innych produktów. Zamienniki orzechowo-czekoladowego smarowidła w większości skupiają się na użyciu wysokiej jakości kakao. Najpopularniejszymi odpowiednikami nutelli są te znane z diety wegańskiej. Taka wegańska nutella może być wykonana z:
Kulinaria

- namoczonych daktyli,
- z awokado,
- z kaszy jaglanej,
- albo z bananów.
Domowa nutella z awokado potrzebuje jedynie trzech składników. Wystarczy sięgnąć po miąższ z 1 awokado, 1 łyżkę kakao i łyżeczkę miodu lub cukru. Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą za pomocą widelca lub blendera. Nutella z daktyli to przysmak, który zachwyci nie tylko wegan. Taka nutella z daktyli zawiera tylko naturalny cukier, nie ma sztucznych dodatków ani konserwantów. Doskonale sprawdza się na kromce świeżego chleba, jako dodatek do owsianki, gofrów lub naleśników.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: