Spis treści
Najczęstszym powodem, dlaczego chcemy zrobić domową nutellę, jest chęć kontrolowania użytych składników. Nutellę bez oleju palmowego, z niewielką ilością cukru i z dużą porcją orzechów laskowych można łatwo wykonać w domu.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć inne sposoby na domową nutellę:
Domowa nutella – przepis na zdrową wersję popularnego kremu
Składniki:
- 200 g orzechów laskowych
- 40 ml mleka 3,2%
- 30 g cukru brązowego lub muscovado
- 40 g kakao bez cukru
- 3 g soli
Przygotowanie:
1. Piekarnik należy rozgrzać do 200°C.
2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia trzeba umieścić rozłupane orzechy laskowe. Następnie należy podpiekać je przez około 7-8 minut.
3. Uprażone orzechy laskowe trzeba umieścić je na ściereczce i poczekać aż ostygną. Następnie trzeba silnie potrząsać zawiniętymi w materiale orzechami, aby pozbawić je brązowej skórki.
4. Orzechy umieść w robocie kuchennym z metalową końcówką z literą S. Należy mielić orzechy na wysokich obrotach, aż powstanie kremowa konsystencja.
5. Następnie trzeba dodać cukier, kakao, sól i połowę mleka.
6. Następnie znów włącz robota kuchennego do mieszania składników.
7. Na koniec należy dodać pozostałe mleko.
8. Gotowy krem należy przełożyć do słoika i zjeść w ciągu tygodnia.