Tradycyjny keks do kawy. Poznaj przepis na wypiek, który zawsze się udaje. Tego ciasta z bakaliami nie powstydzisz się przed gośćmi

Tradycyjny keks z bakaliami. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Tradycyjny keks z bakaliami. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Pyszny, wilgotny keks to wyśmienite ciasto pełne bakalii. Możesz dodać do niego orzechy włoskie, żurawinę, rodzynki, suszone śliwki czy migdały. Jego przygotowanie może wydawać się trudne, ponieważ bakalie często opadają. Wiem, jak temu zaradzić. Polecam niezawodny sposób i przepis na keks, który zawsze się udaje. Możesz nim świętować Dzień Keksa przypadający 27 grudnia.

W skrócie:

Keks to pyszne ciasto na wyjątkowe okazje. Można dodać do niego ulubione suszone owoce i orzechy. By nie opadły na dno ciasta, warto pamiętać o jednym, niezawodnym triku – oprósz bakalie mąką pszenną przed dodaniem do masy. Dzięki temu owoce równo rozłożą się w cieście, a keks będzie smakował wyśmienicie. Pamiętaj także, by masło miało temperaturę pokojową. Utrzyj je z cukrem na puszystą masę.

Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy keks jest gotowy – po wbiciu patyczka w ciasto ma on być suchy. Jeśli jednak będzie oblepiony ciastem, to piecz keks jeszcze dodatkowe kilka minut.

Przepis na keks, który zawsze się udaje

Czas przygotowania: ok. 20 minut + 1 godzina pieczenia
Porcja na dużą keksówkę.
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • ok. 70 ml mleka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 460 g bakalii (żurawina, rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, suszone śliwki, orzechy włoskie, migdały) + 1 łyżka mąki pszennej.

Jak zrobić tradycyjny keks pełen bakalii?

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj bakalie: orzechy posiekaj, suszone śliwki pokrój w paseczki, połącz wszystkie bakalie w misce, dodaj 1 łyżkę mąki pszennej i wymieszaj.
  2. Do miski przesiej pół kg mąki, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  3. Utrzyj masło z cukrem, na puszystą masę.
  4. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku.
  5. Dodaj mleko i całą mąkę.
  6. Na koniec wsyp bakalie i wymieszaj już łyżką.
  7. Przełóż keks do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz w 180 stopniach przez 1 godzinę – pod koniec pieczenia, jeśli ciasto mocno się przyrumieniło, przykryj je arkuszem papieru do pieczenia.
  9. Wystudzone posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Tradycyjny keks z bakaliami. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Tradycyjny keks do kawy. Poznaj przepis na wypiek, który zaw...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne przepisy na ciasta ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni