Tradycyjny keks. Przepis na keks, który zawsze się udaje. Pyszne i wilgotne ciasto z bakaliami

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Tradycyjny keks z bakaliami. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Tradycyjny keks z bakaliami. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Pyszny, wilgotny keks to wyśmienite ciasto pełne bakalii. Można dodać do niego orzechy włoskie, żurawinę, rodzynki, suszone śliwki czy migdały. Jego przygotowanie może wydawać się trudne, ponieważ bakalie często opadają. Wiem, jak temu zaradzić. Polecam niezawodny sposób i przepis na keks, który zawsze się udaje.

W skrócie:

Keks to pyszne, świąteczne ciasto. Można dodać do niego ulubione suszone owoce i orzechy. By nie opadły na dno ciasta, warto pamiętać o jednym, niezawodnym triku – oprósz bakalie mąką pszenną przed dodaniem do masy. Dzięki temu owoce równo rozłożą się w cieście, a keks będzie smakował wyśmienicie. Pamiętaj także, by masło miało temperaturę pokojową. Utrzyj je z cukrem na puszystą masę.

Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem czy keks jest gotowy – po wbiciu patyczka w ciasto ma on być suchy. Jeśli jednak będzie oblepiony ciastem, to piecz keks jeszcze dodatkowe kilka minut.

Przepis na keks, który zawsze się udaje

czas przygotowania: ok. 20 minut + 1 godzina pieczenia
porcja na dużą, keksową blachę
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • ok. 70 ml mleka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 460 g bakalii (żurawina, rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, suszone śliwki, orzechy włoskie, migdały) + 1 łyżka mąki pszennej.

Jak zrobić tradycyjny keks pełen bakalii?

  1. Przygotuj bakalie: orzechy posiekaj, suszone śliwki pokrój w paseczki, połącz wszystkie bakalie w misce, dodaj 1 łyżkę mąki pszennej i wymieszaj.
  2. Do miski przesiej pół kg mąki, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  3. Utrzyj masło z cukrem, na puszystą masę.
  4. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym jajku.
  5. Dodaj mleko i całą mąkę.
  6. Na koniec wsyp bakalie i wymieszaj już łyżką.
  7. Przełóż keks do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz w 180 stopniach przez 1 godzinę – pod koniec pieczenia, jeśli ciasto mocno się przyrumieniło, przykryj je arkuszem papieru do pieczenia.
  9. Wystudzone posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.
Tradycyjny keks z bakaliami. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Tradycyjny keks. Przepis na keks, który zawsze się udaje. Py...

Zobacz także inne przepisy na ciasta ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w s...

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni