W skrócie:
Keks to pyszne, świąteczne ciasto. Można dodać do niego ulubione suszone owoce i orzechy. By nie opadły na dno ciasta, warto pamiętać o jednym, niezawodnym triku – oprósz bakalie mąką pszenną przed dodaniem do masy. Dzięki temu owoce równo rozłożą się w cieście, a keks będzie smakował wyśmienicie. Pamiętaj także, by masło miało temperaturę pokojową. Utrzyj je z cukrem na puszystą masę.
Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem czy keks jest gotowy – po wbiciu patyczka w ciasto ma on być suchy. Jeśli jednak będzie oblepiony ciastem, to piecz keks jeszcze dodatkowe kilka minut.
Przepis na keks, który zawsze się udaje
czas przygotowania: ok. 20 minut + 1 godzina pieczenia
porcja na dużą, keksową blachę
poziom trudności: średni
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- ok. 70 ml mleka,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 460 g bakalii (żurawina, rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, suszone śliwki, orzechy włoskie, migdały) + 1 łyżka mąki pszennej.
Zobacz także: Top 9 najlepszych przepisów na ciasta bez pieczenia
Jak zrobić tradycyjny keks pełen bakalii?
- Przygotuj bakalie: orzechy posiekaj, suszone śliwki pokrój w paseczki, połącz wszystkie bakalie w misce, dodaj 1 łyżkę mąki pszennej i wymieszaj.
- Do miski przesiej pół kg mąki, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Utrzyj masło z cukrem, na puszystą masę.
- Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym jajku.
- Dodaj mleko i całą mąkę.
- Na koniec wsyp bakalie i wymieszaj już łyżką.
- Przełóż keks do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach przez 1 godzinę – pod koniec pieczenia, jeśli ciasto mocno się przyrumieniło, przykryj je arkuszem papieru do pieczenia.
- Wystudzone posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.
Sprawdź także: Ciasto z masłem orzechowym na podwieczorek. Wyjątkowy przepis na apetyczny przysmak. Znakomity wypiek dla całej rodziny
Tradycyjny keks. Przepis na keks, który zawsze się udaje. Py...
Zobacz także inne przepisy na ciasta ze Strony Kuchni:
Nie ubrudź się podczas gotowania!
Ciasto salceson
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Straż Graniczna reaguje na publikację "Gazety Wyborczej". "Niebezpieczna narracja"
- Lista imion zakazanych w Polsce! Urzędnik nie pozwoli ci tak nazwać dziecka!
- Oświadczenie Orlenu ws. rzekomego braku paliwa. Koncern odpowiada na ataki
- Unia szykuje się do wielkiej reformy. „Najgorszy możliwy dla Polski scenariusz”