Pączki z ricotty na karnawał. Przepis na słodki deser z włoskim serem. Przepis poleca Plate by Kate

Kasia Nowicka
Tradycyjne włoskie pączki przygotowuje się z serka ricotta. To świetna słodka przekąska na koniec karnawału.
Tradycyjne włoskie pączki przygotowuje się z serka ricotta. To świetna słodka przekąska na koniec karnawału. Kasia Nowicka
Włosi nazywają je „baci de ricotta”, czyli pocałunki ricotty. Te pączki są miękkie, delikatne i lekkie jak muśnięcie ust. Robi się je błyskawicznie, znikają równie szybko. Idealne na ostatnie dni karnawału. Przepis poleca Kasia Nowicka, autorka bloga Plate by Kate.

W skrócie

Każdy naród ma swoje pączki. Nie ma w tym ani odrobiny przesady. Ciasto smażone w głębokim tłuszczu jedzą łasuchy od Maroka po Chiny. Amerykanie mają donuty, Hiszpanie-churros. A Włosi? Zeppole. Włoskie zeppole są dużo mniej słodkie od klasycznych pączków, zwłaszcza od tych w wersji amerykańskiej. Jedna z moich ulubionych wersji to pączki z ricotty. Mają same zalety – przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut, bo wszystkie składniki wystarczy ze sobą wymieszać.

Pączki z ricotty – przepis na zeppole

Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 g serka ricotta,
  • 90 g mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżka likieru amaretto (lub rumu albo spirytusu),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu opcjonalnie,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Do posypania:

  • cukier puder

Jak zrobić pączki z ricottą?

Przygotowanie:

  1. Do rondla średniej wielkości wlej olej rzepakowy.
  2. Serek ricotta wymieszaj mikserem z jajkami i likierem. Suche składniki przesiej do osobnej miski i wymieszaj.
  3. Połącz suche i mokre składniki i dobrze wymieszaj.
  4. Ciasto nabieraj łyżeczką do herbaty, drugą łyżeczką zgarniaj ciasto do garnka z rozgrzanym olejem. Smaż na złoty kolor. Ostudź na papierowym ręczniku.
  5. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Sposób podania

Pączki z ricotty nie wymagają też formowania, by je usmażyć, wystarczy ci niewielki rondel wypełniony olejem do wysokości 3-4 centymetrów i dwie łyżeczki do herbaty. Jedną nabierasz porcje ciasta, drugą zgarniasz ją do rondla. W trakcie smażenia nie trzeba ich nawet obracać – kiedy jedna strona kulki jest gotowa, pączek sam przewróci się na drugi bok. Delikatnie łowimy je garnka, odsączamy na papierowym ręczniku, oprószamy cukrem pudrem i gotowe!

Pochodzenie zeppole

Włoskie zeppole to cały wszechświat pyszności w różnych kształtach, od gniazdek, przez placuszki po kuleczki. Podawane z marmoladą, kremem, owocami, bitą śmietaną, miodem czy nawet masłem królują we Włoszech od XVI wieku. Podobno pierwsze zrobiły je mniszki z klasztoru Santa Patrizia w Neapolu. Współczesną wersję Włosi zawdzięczają neapolitańskiemu piekarzowi, Pasquale Pintauro. W dzień świętego Józefa na ulicy ustawił wózek ze słodkimi przekąskami i sprzedał wszystkie.

Dodatek do pączków z ricottą

Włosi do pączków z ricotty używają likieru amaretto. Jeśli nie masz go w spiżarni, użyj rumu albo spirytusu. Dzięki temu pączki nie chłoną tłuszczu. Możesz też pominąć dodatek cynamonu. Smacznego!

Zobacz inne przepisy Kasi Nowickiej na blogu Plate By Kate. Możesz też polubić jej stronę na Facebooku i zaobserwować jej profil na Instagramie.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!