Na deser upiecz szybki piernik na dużą blachę. Miękki i wilgotny piernik na święta. Najważniejszy jest jeden popularny składnik

Sprawdź prosty przepis na piernik z przecierem jabłkowym. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Sprawdź prosty przepis na piernik z przecierem jabłkowym. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Błyskawiczny i pyszny piernik, który nie wymaga leżakowania. Mam dla ciebie niezawodny przepis na miękki i aromatyczny piernik, który jest prosty do zrobienia. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza popularnemu składnikowi – przecierowi z jabłek. Dzięki niemu ciasto jest ekstra wilgotne i smakuje rewelacyjnie. Sprawdź, jaki jest pyszny i wypróbuj przepis na szybki piernik.

W skrócie:

Piernik to ciasto o słodko-pikantnym smaku, pachnący miodem i dużą ilością przypraw korzennych. Jest to placek niezwykle trwały, przechowywany dawniej nawet przez kilka lat. Wymaga także leżakowania, tzn. po upieczeniu jest twardy i można go jeść dopiero po kilku dniach.

W galerii możesz zobaczyć przygotowanie piernika z przecierem jabłkowym krok po kroku

Mam dla ciebie przepis na piernik, który nie wymaga leżakowania, możesz go jeść zaraz po wykonaniu. Jest wilgotny i miękki dzięki dodatkowi przecieru jabłkowego. Jeśli robisz domowy przecier jabłkowy, to zacznij od umycia i obrania ok. 5 jabłek, pokrój je na kawałki i umieść w garnku, dolej 2 łyżki wody i duś pod przykryciem ok. 20 min. Wystudź.

Ciasto jest także bardzo proste w wykonaniu. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką i zajmuje to tylko kilka minut

Przepis na szybki piernik z przecierem jabłkowym

Czas wykonania: przygotowanie ciasta – ok. 10 minut, pieczenie – ok. 45 minut.
Porcja: na dużą blachę.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka oleju,
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki przypraw korzennych,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka przecieru jabłkowego.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki wody,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 6 kostek czekolady gorzkiej lub deserowej.

Jak zrobić piernik na dużą blachę?

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy korzenne, kakao i cukier oraz miód.
  2. Do osobnego naczynia wbij jajka, roztrzep je widelcem i dodaj olej.
  3. Do suchych składników wlej mokre i wymieszaj łyżką.
  4. Dodaj przecier jabłkowy i całość ponownie wymieszaj.
  5. Piecz ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez około 45 minut.
  6. Zrób polewę: włóż wszystkie składniki do rondelka i umieść na małym ogniu, mieszaj do zagotowania, wystudź.
  7. Gotowy piernik po wystudzeniu polej polewą.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Smak piernika możesz także wzbogacić np. posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!

Czytaj także: Najprostszy przepis na piernik świąteczny

Sprawdź prosty przepis na piernik z przecierem jabłkowym. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Na deser upiecz szybki piernik na dużą blachę. Miękki i wilg...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni