W skrócie:
Piernik to ciasto o słodko-pikantnym smaku, pachnący miodem i dużą ilością przypraw korzennych. Jest to placek niezwykle trwały, przechowywany dawniej nawet przez kilka lat. Wymaga także leżakowania, tzn. po upieczeniu jest twardy i można go jeść dopiero po kilku dniach.
W galerii możesz zobaczyć przygotowanie piernika z przecierem jabłkowym krok po kroku
Mam dla ciebie przepis na piernik, który nie wymaga leżakowania, możesz go jeść zaraz po wykonaniu. Jest wilgotny i miękki dzięki dodatkowi przecieru jabłkowego. Jeśli robisz domowy przecier jabłkowy, to zacznij od umycia i obrania ok. 5 jabłek, pokrój je na kawałki i umieść w garnku, dolej 2 łyżki wody i duś pod przykryciem ok. 20 min. Wystudź.
Ciasto jest także bardzo proste w wykonaniu. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką i zajmuje to tylko kilka minut
Przepis na szybki piernik z przecierem jabłkowym
Czas wykonania: przygotowanie ciasta – ok. 10 minut, pieczenie – ok. 45 minut.
Porcja: na dużą blachę.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka oleju,
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki przypraw korzennych,
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka przecieru jabłkowego.
Polewa czekoladowa:
- 100 g masła,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki wody,
- 1/2 szklanki cukru,
- 6 kostek czekolady gorzkiej lub deserowej.
Jak zrobić piernik na dużą blachę?
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy korzenne, kakao i cukier oraz miód.
- Do osobnego naczynia wbij jajka, roztrzep je widelcem i dodaj olej.
- Do suchych składników wlej mokre i wymieszaj łyżką.
- Dodaj przecier jabłkowy i całość ponownie wymieszaj.
- Piecz ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez około 45 minut.
- Zrób polewę: włóż wszystkie składniki do rondelka i umieść na małym ogniu, mieszaj do zagotowania, wystudź.
- Gotowy piernik po wystudzeniu polej polewą.
Kulinaria

Smak piernika możesz także wzbogacić np. posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!
Czytaj także: Najprostszy przepis na piernik świąteczny
Na deser upiecz szybki piernik na dużą blachę. Miękki i wilg...
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni: