Oryginalny sernik z całymi piernikami na świąteczny deser. Bloger przekonuje, że ten przepis się zawsze udaje

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy sernik z całymi piernikami to wyjątkowy przepis, który pogodzi fanów kremowych ciast i korzennych wypieków.
Domowy sernik z całymi piernikami to wyjątkowy przepis, który pogodzi fanów kremowych ciast i korzennych wypieków. Materiały prasowe wydawnictwo PurpleBook
Klasyczny sernik z piernikami to oryginalne ciasto na Boże Narodzenie. Przepis pochodzi z książki „Święta, święta i po świętach” autorstwa Pawła Płaczka. Znany bloger kulinarny stwierdza, że ten wypiek zawsze się udaje. Zobacz przepis na fenomenalne ciasto, które pogodzi smakoszy serników i pierników.

W skrócie

Paweł Płaczek podkreślił we wstępie do przepisu, że sernik z piernikami przygotowuje się bez specjalnego wysiłku. A sam wypiek przekona do siebie nawet tych, którzy w tracie okresu bożonarodzeniowego należą do „team makowiec”. Autor książki „Święta, święta i po świętach” podpowiedział, że wypiek będzie jeszcze bardziej piernikowy, gdy zostanie przygotowany na kruchym spodzie z dodatkiem korzennych ciastek.

W naszej galerii możesz zobaczyć sernik z całymi piernikami

Sernik z piernikami – prosty przepis na deser

Liczba porcji: na 10-12.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg zmielonego tłustego twarogu,
  • 250 g miękkich pierników, najlepiej bez dodatków,
  • 200 g cukru,
  • 30 g budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • laska wanilii,
  • 3 jajka.

Do dekoracji:

  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika.

Jak zrobić sernik z piernikami?

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wkładamy twaróg, dodajemy cukier, suchy budyń, śmietankę i ziarenka z całej laski wanilii.
  2. Miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
  3. Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy krótko, aby niepotrzebnie nie napowietrzyć masy serowej.
  4. Pierniczki kroimy w sporą kostkę, dorzucamy do masy i mieszamy.
  5. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym.
  6. Wstawiamy na ok. 60 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza, na którego dnie umieszczamy naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą.
  7. Sernik studzimy i posypujemy wymieszanym cynamonem i przyprawą do piernika.

Aromatyczne przepisy na Boże Narodzenie

Paweł Płaczek w książce „Święta, święta i po świętach. Celebracja przez cały rok” proponuje wiele przepisów dla miłośników korzennych smaków. Wśród nich znaleźć można recepturę na śledzie z gorczycą i orzechami włoskimi. Ponadto autor książki urozmaica tradycyjne przepisy, proponując nowoczesną formę łączenia składników. Przykładem jest orzeźwiająca sałatka z cytrusów z makiem i sosem winegret.

Domowy sernik z całymi piernikami to wyjątkowy przepis, który pogodzi fanów kremowych ciast i korzennych wypieków.

Oryginalny sernik z całymi piernikami na świąteczny deser. B...

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa PurpleBook.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.