W skrócie
Paweł Płaczek podkreślił we wstępie do przepisu, że sernik z piernikami przygotowuje się bez specjalnego wysiłku. A sam wypiek przekona do siebie nawet tych, którzy w tracie okresu bożonarodzeniowego należą do „team makowiec”. Autor książki „Święta, święta i po świętach” podpowiedział, że wypiek będzie jeszcze bardziej piernikowy, gdy zostanie przygotowany na kruchym spodzie z dodatkiem korzennych ciastek.
W naszej galerii możesz zobaczyć sernik z całymi piernikami
Sernik z piernikami – prosty przepis na deser
Liczba porcji: na 10-12.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg zmielonego tłustego twarogu,
- 250 g miękkich pierników, najlepiej bez dodatków,
- 200 g cukru,
- 30 g budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- 200 ml śmietanki 30%,
- laska wanilii,
- 3 jajka.
Do dekoracji:
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika.
Jak zrobić sernik z piernikami?
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wkładamy twaróg, dodajemy cukier, suchy budyń, śmietankę i ziarenka z całej laski wanilii.
- Miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
- Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy krótko, aby niepotrzebnie nie napowietrzyć masy serowej.
- Pierniczki kroimy w sporą kostkę, dorzucamy do masy i mieszamy.
- Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym.
- Wstawiamy na ok. 60 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza, na którego dnie umieszczamy naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą.
- Sernik studzimy i posypujemy wymieszanym cynamonem i przyprawą do piernika.
Aromatyczne przepisy na Boże Narodzenie
Paweł Płaczek w książce „Święta, święta i po świętach. Celebracja przez cały rok” proponuje wiele przepisów dla miłośników korzennych smaków. Wśród nich znaleźć można recepturę na śledzie z gorczycą i orzechami włoskimi. Ponadto autor książki urozmaica tradycyjne przepisy, proponując nowoczesną formę łączenia składników. Przykładem jest orzeźwiająca sałatka z cytrusów z makiem i sosem winegret.
Oryginalny sernik z całymi piernikami na świąteczny deser. B...
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa PurpleBook.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?