Czym zastąpić proszek do pieczenia? Oto 4 zamienniki proszku do pieczenia

Patrycja Zawalska
Patrycja Zawalska
Zastanawiasz się czym zastąpić proszek do pieczenia? Poznaj wypróbowane, domowe sposoby.
Zastanawiasz się czym zastąpić proszek do pieczenia? Poznaj wypróbowane, domowe sposoby. Los Muertos Crew / pexels.com
Udostępnij:
Proszek do pieczenia to najczęściej jeden z podstawowych składników pysznych ciast czy deserów. Słodkie wypieki przygotowujemy głównie na szczególne okazje, ale zdarza się także, że przychodzi ochota na coś słodkiego. Wówczas niektórych składników może zabraknąć. To nie powód do rezygnacji z pyszności. Ten produkt ma swoje zamienniki. Czym zastąpić proszek do pieczenia? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

Proszek do pieczenia

Czym właściwie jest proszek do pieczenia? Produkt ten służy do spulchniania wypieków, a wszystko za sprawą jego składu. Znajdziemy tutaj między innymi:

  • wodorowęglan sodu (inaczej sodę oczyszczoną),
  • regulatory kwasowości,
  • mąkę ziemniaczaną (która przeciwdziała zbrylaniu się proszku).

Produkt ten sprawia, że przygotowywane przez nas ciasta czy desery są puszyste i miękkie.

Czym zastąpić proszek do pieczenia?

Nierzadko zdarza się jednak, że do wypieku braknie nam tego produktu. Nic jednak straconego! Proszek do pieczenia ma swoje zamienniki. Poznajcie je.

  1. Soda oczyszczona
    Soda oczyszczona to jeden z najpopularniejszych zamienników proszku do pieczenia, a także jego główny składnik. Oprócz właściwości spulchniających ma szereg innych funkcji w kuchni. Zobacz tutaj: zastosowania sody oczyszczonej.

    1 łyżeczka sody oczyszczonej = 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  2. Alkohol
    Mniej popularnym zamiennikiem, jednak również używanym jest alkohol. Spirytus, koniak lub rum spulchnią ciasto i sprawią, że świetnie wyrośnie. Niewielka ilość trunku nie wpłynie jednak na zmianę smaku naszego wypieku.

    3 łyżeczki alkoholu = 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  3. Woda gazowana
    Nie zależy ci na wysokim wypieku? Sięgnij po wodę gazowaną. Szczególnie świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania naleśników czy racuchów.

    Jeśli zdecydujesz się na ten zamiennik, ogranicz także inny płynny składnik w przepisie, np. mleko. W innym przypadku może to zaburzyć proporcje.

  4. Amoniak
    Czym zastąpić proszek do pieczenia? Amoniakiem! Choć ma nieprzyjemny zapach, nie będzie on wyczuwalny w naszym deserze, ponieważ podczas pieczenia całkowicie się ulotni. Doskonale sprawdzi się na przykład do kruchych ciasteczek.

Jak sprawdzić czy proszek do pieczenia jest dobry?

Proszek do pieczenia był dawno nieużytkowany? Sprawdź, czy proszek do pieczenia jest świeży. Pół łyżeczki proszku wsyp do 1 łyżki gorącej wody. Jeśli pojawią się bąbelki – produkt jest świeży i można go użytkować. Jeśli nie – skorzystaj ze wspomnianych wyżej zamienników.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Bosch

Bosch MUM5 MUM54A00

1 135,26 zł709,00 zł-38%
miejsce #2

Electrolux

Electrolux Assistent EKM5540 Szary

1 925,99 zł1 243,00 zł-35%
miejsce #3

Kenwood

Kenwood KVL8320S

3 318,64 zł2 499,00 zł-25%
miejsce #4

Bosch

Bosch MUM5 MUM58364

1 199,00 zł1 099,00 zł-8%
miejsce #5

Bosch

Bosch MUM4427 Biały

389,00 zł369,00 zł
miejsce #6

Kenwood

Kenwood Chef XL Titanium KVL8400S

2 888,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie