W skrócie:
Gdy w kuchni liczy się każda minuta, warto mieć po ręką przepis na piernik, który zawsze się udaje. Dlatego mam dla ciebie wersję piernika z marcepanem, w której zamiast masła używam oleju. Dzięki temu ciasto jest szybsze i tańsze w przygotowaniu. Gwarantuję, że ten przepis na stałe zagości twoim kulinarnym repertuarze. W szczególności jeśli z przyjemnością zajadasz się migdałami, które są bazą do zrobienia marcepanu.
Piernik z marcepanem – przepis na świąteczne ciasto
Liczba porcji: 12 kawałków.
Czas przygotowania: 60 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady,
2 łyżki śmietanki kremówki.
Jak przygotować piernik z marcepanem?
Sposób przygotowania:
Na początku rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj keksówkę o długości około 25 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj olejem i oprósz mąką.
W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.
Dodaj składniki płynne: olej, mleko i miód. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
Przesiej suche składniki: mąkę pszenną, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Stopniowo dodawaj je do mokrych składników, mieszając szpatułką lub mikserem na niskich obrotach.
Delikatnie wmieszaj posiekane kostki marcepanu w gotowe ciasto.
Przełóż masę do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 45 minut.
Po tym czasie sprawdź patyczkiem – jeśli wychodzi suchy, piernik jest gotowy. Po upieczeniu odstaw ciasto do ostygnięcia.
W czasie, gdy ciasto stygnie, zrób polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z kremówką, mieszaj, aż masa stanie się gładka i lśniąca.
Przestudzony piernik z marcepanem polej piernik czekoladową polewą. Możesz także udekorować je posiekanymi orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową.
Po upieczeniu piernik możesz także zawinąć w folię aluminiową i przechowuj w lodówce. Możesz go zjeść nawet po 5 dniach od upieczenia.
Kulinaria

Ten prosty przepis na piernik z marcepanem dzięki dodatkom wygląda luksusowo. Możesz zrobić jeszcze bogatszą wersję, gdy dodasz do niego suszoną żurawinę, morele lub posiekane migdały. Zastosowanie oleju zamiast masła sprawia, że ciasto jest wyjątkowo wilgotne i sprężyste. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!