Weź marcepan, korzenne przyprawy i miód. Z tymi składnikami zrobisz najszybszy piernik z marcepanem. Piekę go co roku na Boże Narodzenie

Anna Daniluk
Szybki piernik z marcepanem to idealne ciasto dla fanów ucieranych ciast.
Szybki piernik z marcepanem to idealne ciasto dla fanów ucieranych ciast. freepik/freepik.com/zdjęcie ilustracyjne
Rozkoszny zapach korzennych przypraw, skórki pomarańczowej i miodu, unoszący się w domu podczas pieczenia piernika z marcepanem dodaje świątecznej atmosfery. Zachęcam cię do zrobienia ekspresowego piernika z posiekanym marcepanem, który wyjątkowo nie służy jako smarowidło między blatami ciasta. Ten prosty piernik z marcepanem zrobisz w godzinę razem z pieczeniem. Gwarantuję, że nawet jeśli jesteś kulinarnym laikiem, to ten przepis zawsze się uda.

W skrócie:

Gdy w kuchni liczy się każda minuta, warto mieć po ręką przepis na piernik, który zawsze się udaje. Dlatego mam dla ciebie wersję piernika z marcepanem, w której zamiast masła używam oleju. Dzięki temu ciasto jest szybsze i tańsze w przygotowaniu. Gwarantuję, że ten przepis na stałe zagości twoim kulinarnym repertuarze. W szczególności jeśli z przyjemnością zajadasz się migdałami, które są bazą do zrobienia marcepanu.

Piernik z marcepanem – przepis na świąteczne ciasto

Liczba porcji: 12 kawałków.

Czas przygotowania: 60 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,

  • 150 g cukru biały lub trzcinowy,

  • 100 ml oleju rzepakowego,

  • 2 jajka,

  • 200 ml mleka,

  • 2 łyżki miodu,

  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,

  • 1 łyżeczka cynamonu,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

  • 100 g marcepanu pokrojonego w kostkę.

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady,

  • 2 łyżki śmietanki kremówki.

Jak przygotować piernik z marcepanem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj keksówkę o długości około 25 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj olejem i oprósz mąką.

  2. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.

  3. Dodaj składniki płynne: olej, mleko i miód. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.

  4. Przesiej suche składniki: mąkę pszenną, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

  5. Stopniowo dodawaj je do mokrych składników, mieszając szpatułką lub mikserem na niskich obrotach.

  6. Delikatnie wmieszaj posiekane kostki marcepanu w gotowe ciasto.

  7. Przełóż masę do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 45 minut.

  8. Po tym czasie sprawdź patyczkiem – jeśli wychodzi suchy, piernik jest gotowy. Po upieczeniu odstaw ciasto do ostygnięcia.

  9. W czasie, gdy ciasto stygnie, zrób polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z kremówką, mieszaj, aż masa stanie się gładka i lśniąca.

  10. Przestudzony piernik z marcepanem polej piernik czekoladową polewą. Możesz także udekorować je posiekanymi orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową.

  11. Po upieczeniu piernik możesz także zawinąć w folię aluminiową i przechowuj w lodówce. Możesz go zjeść nawet po 5 dniach od upieczenia.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ten prosty przepis na piernik z marcepanem dzięki dodatkom wygląda luksusowo. Możesz zrobić jeszcze bogatszą wersję, gdy dodasz do niego suszoną żurawinę, morele lub posiekane migdały. Zastosowanie oleju zamiast masła sprawia, że ciasto jest wyjątkowo wilgotne i sprężyste. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni