Syrop z kwiatów czarnego bzu. Pyszny i zdrowy dodatek do deserów i napojów. Przepis poleca Plate By Kate

Kasia Nowicka
Aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu to wyśmienity dodatek do herbaty i deserów. Jego przygotowanie jest bardzo proste
Aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu to wyśmienity dodatek do herbaty i deserów. Jego przygotowanie jest bardzo proste Kasia Nowicka
Udostępnij:
Syrop do zadań specjalnych. Zmieszany z wodą świetnie orzeźwia, deserom nadaje oryginalny smak, a drinki zmienia w dzieła sztuki barmańskiej. Kwiatowy, miodowy, aromatyczny. I bardzo zdrowy. Syrop z kwiatów czarnego bzu.

Spis treści

Czarny bez — kiedy i jak zbierać kwiaty?

Kosztuje grosze plus nieco wysiłku. Rośnie dosłownie wszędzie. Czarny bez właśnie kwitnie, więc bierzcie koszyki w dłoń i pędźcie zbierać kwiaty. Wyczarujecie z nich syrop, który nie tylko zachwycie kubki smakowe, ale pozwoli Wam sporo zaoszczędzić, bo cena bywa równie zaskakująca jak na stacjach benzynowych.

Do przygotowania syropu niezbędne są oczywiście kwiaty czarnego bzu, kwitnące w czerwcu. Najlepszy syrop zrobicie z tych rosnących z dala od cywilizacji, ruchliwych dróg czy osiedli. W przeciwnym razie miejskie zanieczyszczenia znajdziecie potem w syropie. Kwiaty muszą być dobrze rozwinięte, ale nie suche. Staram się zbierać je rano, zanim słońce zacznie mocniej przygrzewać.

Syrop z kwiatów czarnego bzu — czy dodać cukier?

By przygotować syrop z kwiatów czarnego bzu, trzeba uzbroić się w cierpliwość.

  • Najbardziej pracochłonnym elementem receptury jest obcięcie kwiatków. Im dokładniejsza robota i mniej łodyżek, tym smaczniejszy i zdrowszy syrop.
  • Do kwiatów musimy dodać jeszcze wodę, cukier i sok z cytryny. Próbowałam zastąpić cukier miodem, ale okazało się, że to nie najlepszy pomysł, bo syrop może fermentować. Cukier jest naturalnym konserwantem i w tym przypadku sprawdza się po prostu lepiej.
  • Gdy już zamknięcie aromat kwiatów w syropie zaczyna się prawdziwa uczta. Świetnie sprawdza się w upalne dni rozcieńczony wodą, z kilkoma kostkami lodu i plasterkiem cytryn. Idealnie pasuje do drinków i deserów. A co najważniejsze — to bardzo zdrowy dodatek.

Właściwości zdrowotne syropu z czarnego bzu

Syrop z czarnego bzu naturalnie wzmacnia organizm i działa przeciwwirusowo. Jesienią dodaję go do herbaty. Nie bez powodu czarny bez był jedną z ulubionych roślin wiejskich znachorów, bo ich zdaniem leczył aż 99 różnych dolegliwości!
Ludową mądrość już dawno potwierdzili naukowcy. W czarnym bzie znaleźli wszystkie witaminy, minerały a do tego pierwiastki śladowe, garbniki i pektyny. To sprawia, że syrop z kwiatów czarnego bzu jest dobry właściwie na wszystko. Choć nie zastąpi dobrego kremu, to korzystnie wpływa na wygląd skóry. I choć syrop jest na cukrze, to zawiera cholinę, która zapobiega odkładaniu się cukru w organizmie.

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

  • 40 baldachów kwiatów czarnego bzu dużych
  • 2 litr wody źródlanej
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny

Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

  1. Baldachy ułóż kwiatami do dołu na blacie na 2-3 godziny, tak by wyszły z nich wszystkie ewentualne owady.
  2. Kwiaty oddziel od łodyżek – najlepiej obciąć je nożyczkami. Zagotuj wodę i zalej nią kwiaty. Odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce.
  3. Przecedź kwiaty. Do płynu dodaj cukier i sok z cytryny. Poczekaj, aż cukier się rozpuści, mieszaj od czasu do czasu.
  4. Doprowadź syrop do wrzenia. Kiedy się zagotuje, NATYCHMIAST zdejmij z ognia i przelej do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręć i postaw denkiem do góry. Odwróć, dopiero gdy ostygną.

Przepisy autorki kulinarnego bloga Plate By Kate znajdziesz także na blogu Plate By Kate, na Facebooku i na Instagramie.

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

miejsce #3

Yoer

Robot kuchenny YOER Stiro KM02BK

398,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie