Apetyczne fiołki w cukrze. Odkryj przepis na kwiaty w kuchni. Deser poleca Plate by Kate

Kasia Nowicka
Wykonanie krystalizowanych fiołków jest proste, ale wymaga cierpliwości.
Wykonanie krystalizowanych fiołków jest proste, ale wymaga cierpliwości. Kasia Nowicka
Piękno wiosny zaklęte w kryształkach cukru. Krystalizowane fiołki każdy tort, deser, czy ciasto zamienią w dzieło sztuki. Właśnie kwitną więc warto poświęcić chwilę czasu, by je przygotować i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez kilka miesięcy. Przepis poleca Kasia Nowicka, autorka bloga Plate by Kate.

W skrócie

Gdy fiołki podnoszą nad ziemię swoje drobne kwiatki zaczyna się wiosna. Niepozorne, drobne, przycupnięte w zakamarkach ogrodu kwitną bardzo krótko, zaledwie kilka tygodni marca i kwietnia. Tegoroczna wiosna nas nie rozpieszcza, ale dla fiołków jest idealna. Kwitną tak długo aż silniejsze drzewa i krzewy zasłaniają im dostęp do światła. Zobacz przepis na wyjątkowe fiołki w cukrze.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć fiołki w cukrze

Krystalizowane fiołki - przepis na kwiaty w cukrze

Liczba porcji: na 1 mały słoik.
Czas przygotowania: 1 godzina w piekarniku z termoobiegiem.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki

  • 1 szklanka kwiatów fiołka,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 1 białko jaja.

Jak zrobić krystalizowane fiołki?

  1. Białko jaja porządnie rozkłóć widelcem. Przygotuj miseczkę z cukrem.
  2. Za pomocą pędzelka płatki każdego kwiatu z obu stron posmaruj białkiem jaja. Każdy kwiat z obu stron obsyp cukrem.
  3. Susz na pergaminie z dala od światła słonecznego około doby lub przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 50 stopni Celsjusza, najlepiej z termoobiegiem.
  4. Fiołki w cukrze przechowuj do 4 -8 tygodni w lodówce.

Jadalne fiołki w cukrze

Fiołki to deser królewski. Podobno uwielbiała je brytyjska królowa Elżbieta I. Miała słabość do słodyczy a w jej czasach stać na nie było nielicznych. Cukier sprowadzano z nowego świata, był nie tylko trudno dostępny, ale i drogi dlatego arystokracja i bogacze z dumą obnosili zęby poczerniałe od próchnicy. Na kartach historii znaleźć więc można nie tylko podboje i wiele lat udanych rządów Elżbiety, ale i wzmianki o jej ciężkim charakterze. Humor królowej psuł ból psujących się zębów a próchnicę zawdzięczała kandyzowanym fiołkom. Smak tych kwiatów kochała też cesarzowa Sisi. W Wiedniu do dziś zjeść można fiołkowe lody, ulubiony deser cesarzowej.

Kliknij w naszą galerię, aby zobaczyć krystalizowane fiołki

Wyrafinowane piękno czyli krystalizowane fiołki

Fiołki można krystalizować albo kandyzować. Kandyzowanie to proces skomplikowany i ma jedną wadę - zanurzone w gorącym syropie cukrowym a potem obtoczone w krystalicznym cukrze delikatne pączki kurczą się i tracą kształt. Dlatego od fiołków kandyzowanych wolę krystalizowane fiołki. Kilka małych kwiatków zmienia każdy deser w dzieło sztuki.

Krystalizowanie kwiatów wymaga sporo cierpliwości ale nie jest trudne. Fiołki najlepiej zbierać w ciepły, słoneczny dzień, przed południem, kiedy zdążą obeschnąć z porannej wilgoci. Najlepiej zebrać małą partię, tylko tyle, ile jesteśmy w stanie w danym momencie przygotować, bo drobne kwiaty szybko więdną. Poza fiołkami potrzebujemy jedynie białka jaja i cukru. I miękkiego pędzelka.

Białko jaja lekko roztrzepuję a potem uzbrajam się w cierpliwość. Każdy płatek każdego kwiatka trzeba po prostu posmarować białkiem z obu stron a następnie delikatnie obsypać cukrem. Tak przygotowane układamy na pergaminie i czekamy aż wyschną.

Moja rady – najlepiej sprawdza się drobny cukier do wypieków. Zwykły cukier ma zbyt duże kryształki a cukier puder zbija się w kulki. Zerwij kwiaty wraz z łodygami. Tak znacznie łatwiej utrzymać je w palcach.

O AUTORCE bloga Plate By Kate

Kasia Nowicka - jest autorką bloga Plate by Kate, dziennikarką, producentką, a prywatnie mamą i wielbicielką podróży. Zaprasza na śledzenia jej kulinarnej pasji i dodaje: - Będzie mi szalenie miło, jeśli polubisz moją stronę platebykate.com, Facebook i zaobserwujesz mój profil na Instagramie.

Wykonanie krystalizowanych fiołków jest proste, ale wymaga cierpliwości.

Apetyczne fiołki w cukrze. Odkryj przepis na kwiaty w kuchni...

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Pij soki na zdrowie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni