Jest lepsza niż ta z róż. Konfitura z płatków piwonii zniewala smakiem i zapachem. Wypróbuj przepis, który oczaruje każdego

Gabriela Fedyk
Konfitura z piwonii to połączenie tradycji i oryginalności, które zachwyca smakiem i prostotą.
Konfitura z piwonii to połączenie tradycji i oryginalności, które zachwyca smakiem i prostotą. Vuk Saric/Getty Images
Zapomnij na chwilę o różach – piwonie też potrafią oczarować. Nie tylko w ogrodzie, ale też w… kuchni. Ich płatki kryją zapach lata, który możesz zamknąć w słoiku. Zrób miejsce w spiżarni – oto kwiatowy rarytas, po który będziesz sięgać, żeby poczuć się jak w ogrodzie w środku czerwca. Wypróbuj przepis na wyjątkową konfiturę z piwonii.

Spis treści

Konfitura z płatków piwonii – przepis

Liczba porcji: 6-7 słoiczków (po około 150 ml)

Czas przygotowania: około 2 godzin

Stopień trudności: średni

Składniki:

  • płatki z 10 rozwiniętych kwiatów piwonii,

  • 1 litr wody,

  • sok z 1 cytryny,

  • 600 g cukru,

  • opcjonalnie: 3-4 łyżki wody różanej.

Jak zrobić konfiturę z płatków piwonii?

  1. Przejrzyj dokładnie zerwane płatki piwonii. Odrzuć wąskie i poszarpane, bo mogą dodać konfiturze goryczy. Odetnij jasne końcówki, a resztę rozłóż na papierowym ręczniku – dzięki temu pozbędziesz się ewentualnych owadów.

  2. Zagotuj litr wody, płatki piwonii posiekaj nożem, a następnie wrzuć je do garnka z wodą i gotuj przez około 2 minuty, mieszając.

  3. Odcedź płatki, zachowując wodę. Jeszcze ci się przyda.

  4. Płatki szybko zahartuj w zimnej wodzie (najlepiej na sitku lub durszlaku), po czym dokładnie odsącz.

  5. Do zachowanej wody z piwonii wsyp cukier i zagotuj, aż powstanie syrop. Następnie dodaj płatki i gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut, delikatnie mieszając.

  6. Pod koniec gotowania dodaj sok wyciśnięty z cytryny – pomoże konfiturze zgęstnieć i nada piękny kolor. Gorącą masę przełóż do słoików, zakręć i zapasteryzuj. Jeśli zamierzasz zjeść ją w ciągu kilku dni – wystarczy przechowywać słoiczek w lodówce. Smacznego!

Wskazówka: Podczas gotowania możesz dodać 3–4 łyżki wody różanej – wzmocni aromat i doda eleganckiej nuty. Kupisz ją w sklepach z orientalną żywnością, kuchniami świata lub online.

Co można zrobić z płatkami piwonii?

Piwonie zachwycają swoim wyglądem i zapachem. Kojarzą się z początkiem lata, obfitością i romantyzmem – ale mało kto wie, że ich kwiaty są także jadalne. Płatki peonii kryją mnóstwo cennych składników, takich jak flawonoidy, garbniki, olejki eteryczne, antocyjany czy glikozydy. Co więcej, przygotowana z nich konfitura może zaskoczyć nawet największych fanów różanej słodyczy.

Płatki piwonii nadają się nie tylko do zrobienia konfitury. Możesz z nich przygotować także napary, zaparzać je jak herbatkę lub dodać do lemoniady. Kwiaty piwonii są też używane do ozdabiania wypieków (np. serników).

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni