Soczyste kotlety mielone Magdy Gessler. Sprawdzony patent na delikatne mięso. Po prostu pyszne

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Jeśli chcesz, aby twoje kotlety mielone były soczyste i smaczne, koniecznie wypróbuj przepis Magdy Gessler. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć sposoby na pyszne kotlety mielone.
Jeśli chcesz, aby twoje kotlety mielone były soczyste i smaczne, koniecznie wypróbuj przepis Magdy Gessler. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć sposoby na pyszne kotlety mielone. 123rf.com/magone/Sylwia Dąbrowa/archiwum Polska Press
Kotlety mielone to jedno z tradycyjnych dań znanych w kuchni polskiej. Tradycyjne mielone podawane są z zasmażanymi buraczkami i purée ziemniaczanym. Jednak nieodpowiednio przygotowane mięso wieprzowe może być twarde i nieapetyczne. Magda Gessler zna patent, jak zrobić kotlety mielone, którym trudno się oprzeć.

W skrócie

Najczęściej spotykanymi daniami na niedzielny obiad są domowy rosół, kotlety schabowe, mizeria i sałatka z buraczków. Aromatyczne kotlety mielone to kolejne danie, które warto włączyć do kulinarnego repertuaru. Przepis na kotlety mielone jest tani i prosty, a w wielu domach jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Kotlety mielone Magdy Gessler przygotowywane są według tradycyjnej metody. Znana restauratorka skupia się na wysokiej jakości składnikach i odpowiednim ich przygotowaniu.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć wskazówki dotyczące kotletów mielonych

Kotlety mielone – przepis od Magdy Gessler

Sekret soczystych kotletów mielonych tkwi w odpowiednim wyrobieniu mięsa, podsmażeniu cebuli na maśle oraz namoczeniu bułki w mleku lub wodzie przed dodaniem do masy z mielonej wieprzowiny, lub mieszanki wołowo-wieprzowej. Magda Gessler w swoich programach twierdziła, że prawidłowo zrobiony kotlet mielony powinien dać się kroić widelcem. A nawet rozsmarować na kromce chleba.

Przepis na kotlety mielone według Magdy Gessler

Porcja dla 4 osób, czas przygotowania 30-40 minut.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1/2 bułki pszennej np.: kajzerki,
  • 100 ml mleka lub wody,
  • 3 łyżki wody (może być gazowana),
  • 3 g soli,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 200 g bułki tartej,
  • 1 łyżka masła,
  • 50 ml oleju do smażenia.

Jak zrobić dobre kotlety mielone?

Przygotowanie:

  1. Na początek bułkę pszenną należy namoczyć w mleku lub wodzie. Gdy będzie miękka, należy odcisnąć ją z płynu i rozdrobnić.
  2. Cebulę należy pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na rozgrzanej patelni z łyżką masła. Gdy się zarumieni, trzeba odstawić ją do ostygnięcia.
  3. Następnie mięso wieprzowo-wołowe należy włożyć do miski, dodać jajko, rozdrobnioną kajzerkę, podsmażoną cebulkę i 3 łyżki wody.
  4. Kolejnym krokiem jest doprawienie mięsa solą i pieprzem.
  5. Następnie trzeba wyrobić dokładnie mięso mielone zamoczonymi w wodzie dłońmi. W tym czasie powinniśmy je napowietrzyć.
  6. Mokrymi dłońmi należy formować okrągłe kulki. Można je lekko spłaszczyć lub nadawać owalny kształt.
  7. Gotowe kotlety należy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Zajmie to około 5 minut z każdej strony. Ważne, aby smażyć na małym ogniu i na dużym palniku. Przydatna jest szeroka patelnia, aby temperatura rozchodziła się równomiernie w mięsie.

Dodatki do dania

Do kotletów mielonych przydatne będą te same składniki wykorzystywane do surówki do ryby. Wśród nich można wybierać pośród surówki z kiszonej kapusty, surówki z marchewki i pora, a także surówkę z kapusty pekińskiej. Świetnie smakują też różnego rodzaju kiszonki np.: ogórki kiszone. Kotlety mielone można też podać z domowymi frytkami lub pieczonymi ziemniakami.

Majeranek do smaku – kotlety mielone według Jakuba Kuronia

Jakub Kuroń to znany kucharz pochodzący z rodziny, która z pokolenia na pokolenie pokazuje Polakom, jak gotować. Na swoim blogu podzielił się przepisem na klasyczne kotlety mielone. W jego daniu znajduje się suszony majeranek, czerstwa bułka pszenna i mięso wieprzowe z łopatki lub karkówki. Pozostałe kroki przygotowania są takie jak w przepisie Magdy Gessler.

Przepis Ewy Wachowicz

Znana restauratorka, prezenterka i gospodyni programu „Ewa gotuje” przygotowuje kotlety mielone, mieszając dwa rodzaje mięsa. Wiele osób może być zaskoczonych faktem, że nie jest to wołowina. Ewa Wachowicz łączy mięso z piersi kaczki i wieprzowinę.

Kotlety mielone Karola Okrasy

Warto wiedzieć, że panierka nie musi kończyć się na bułce tartej. Znany szef kuchni uwielbia eksperymentować z regionalnymi produktami, łączyć je w nieoczywisty sposób i dodawać oryginalne składniki. Karol Okrasa urozmaicił tradycyjne kotlety mielone, stosując płatki owsiane jako panierkę.

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie