W skrócie
Kiszonki na zdrowie. Co można kisić latem?
Kiszonki są pyszne i zdrowe. Warto z nich korzystać szczególnie jesienią i zimą, kiedy częściej chorujemy, ale warto je jeść przez cały rok.
"Dobrej jakości kiszonki i fermentowane produkty mleczne to źródło probiotyków korzystnie oddziałujących na mikroflorę jelitową - czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. - (...) Bakterie fermentacji mlekowej występujące w kiszonej kapuście i ogórkach (Lactobacillus plantarum, Pediococcus cerevisiae i Leuconostoc mesenteroides) pomagają w regulacji flory bakteryjnej jelit. Uszczelniają one ściany nabłonka jelitowego tak, aby nie przedostawały się do krwi szkodliwe substancje. Hamują rozwój patogenów, natomiast stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelitowej".
Specjaliści od zdrowej diety dodają, że "produkty poddane kiszeniu zachowują również większość wartości odżywczych, a kwaśny odczyn sprzyja stabilności witaminy C. Wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego oraz syntetyzują substancje odżywcze i ułatwiają ich biodostępność, czyli szybkość i stopień wchłaniania, działają bakteriobójczo i antywirusowo. Są również dobrym źródłem przeciwutleniaczy, oczyszczających organizm z nadmiaru wolnych rodników".
Co można kisić latem? Pomysłów i możliwości jest wiele, bo do wyboru mamy dużo sezonowych warzyw i owoców. W słoikach często pojawiają się:
- botwina
- buraki
- kapusta
- kalafior
- ogórki
- cukinia
- papryka
- pomidory
- marchew
- grzyby
- arbuz
- cytryny
- jabłka
- mirabelki
Kiszonki Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz to dla wielu osób gwarancja otrzymania sprawdzonego przepisu na pyszne danie. Wiele jej receptur inspirowanych jest tradycyjną kuchnią polską, zagranicznymi podróżami restauratorki lub są odwzorowaniem przepisów nadsyłanych przez widzów jej programów. Tym razem Ewa Wachowicz podzieliła się z internautami pomysłem na kiszenie warzyw.
Ewa Wachowicz swój wpis na Instagramie zaczęła od stwierdzenia, że kiszonki wpływają na odporność i nasze zdrowie. Jedzenie ich na co dzień korzystne wpływa na organizm. Znana restauratorka dodała, że w lecie warto kisić nie tylko ogórki.
- Ja do słoi wkładam kapustę, marchewkę, kalafiora, fasolkę szparagową, brokuł, małe ostre papryczki do smaku, chrzan, czosnek, koper. Proporcje solanki to 30 g soli na litr wody. Najlepsza sól kamienna, niejodowana. Słój pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje. Na zdrowie! A wy co kisicie?
Przepis na kiszone warzywa Ewy Wachowicz
Prowadząca program „Ewa gotuje” podzieliła się przepisem na swoje ulubione kiszone warzywa. Korzysta z warzyw, które w danym sezonie są najtańsze i najsmaczniejsze. Na swojej stronie internetowej podała proporcje na sprawdzoną kiszonkę.
Przepis na kiszonkę warzywną Ewy Wachowicz
Składniki:
- marchewka,
- kapusta,
- brokuł,
- kalafior,
- małe czerwone papryki,
- ogórki,
- koper,
- korzeń chrzanu,
- czosnek,
- 30 g soli,
- 1 litr wody.
Jak zrobić kiszone warzywa wg Ewy Wachowicz?
Przygotowanie:
- Ewa Wachowicz na początku poleca zagotować wodę i ją posolić. Następnie trzeba ją odstawić do ostudzenia.
- Kolejnym krokiem jest wyparzenie słoików lub dużego słoika. Ewa Wachowicz później poleca dokładnie umyć warzywa.
- Na dnie dużego słoja restauratorka daje koper, 2 ząbki czosnku i kawałek obranego chrzanu.
- Następnie warstwami układa warzywa. Zaczyna od obranej i pokrojonej w plastry marchewki, pokrojonej kapusty, rozdzielonych różyczek brokułu, dodania małych papryk (bez ogonków), rozdzielonych różyczek kalafiora i dodania małych ogórków.
- Ewa Wachowicz następnie zalecała zalanie całości solanką. Restauratorka przykryła słoik z warzywami pokrywką, ale bez dokręcania. Poleciła szczelnie zamknąć go po tygodniu i umieścić w lodówce lub spiżarni.
Komentarze internautów
Internauci wyrazili duże zainteresowanie przepisem. Większość obserwatorów w komentarzach zostawiała emotikony z sercem lub z brawami. Niektórzy stwierdzili, że polskie jedzenie jest najlepsze i podzielili się swoimi sposobami na domowe kiszonki.
- Robię kiszonkę z buraków. Pięknie Pani w Tym odcieniu różu, Pani Ewo – skomentowała wpis Ewy Wachowicz jedna z internautek.
Inny obserwator dodał, że uwielbia jeść kiszonki rękami. A Wy co kisicie w sierpniu?
Źródło:
- Kiszonka warzywna - Ewa Wachowicz
- Naturalne wspomaganie odporności w chłodne dni. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Mleko dla każdego ucznia. Butelka z dostawą pod drzwi. Tak promowano nabiał w PRL-u
- Domowa musztarda do mięs i sałatek. Wypróbuj przepis na wyśmienity sos
- Patrz na dolne półki. Jak oszczędzać na kupowaniu jedzenia podczas inflacji?
- Jak wykorzystać piwo w kuchni? 5 przepisów na potrawy ze złotym trunkiem.
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?