Słodkie ciasto marchewkowe na deser. Zobacz przepis na proste słodkości. Ten wypiek pachnie jak piernik

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Ciasto marchewkowe można przełożyć kremem mascarpone i posiekanymi orzechami.
Ciasto marchewkowe można przełożyć kremem mascarpone i posiekanymi orzechami. 123rf.com/natavkusidey/zdjęcie ilustracyjne
Ciasto marchewkowe znane było już w czasach młodości naszych mam. Nasze babcie piekły je w ramach oszczędnego gotowania. W PRL-owskiej kuchni określane było mianem piernika marchewkowego. Tradycyjne ciasto marchewkowe jest proste do przygotowania i sprężyste w środku. Można do niego dodać posiekane orzechy włoskie i korzenne przyprawy. Zobacz przepis na ciasto marchewkowe z mascarpone.

W skrócie

Prosty przepis na ciasto marchewkowe wykonywany jest z łatwo dostępnych składników. Jednak bazę warto wzbogacić szczyptą cynamonu lub kardamonu. Dzięki temu ciasto można podawać na podwieczorek do rozgrzewającej herbaty. Zobacz przepis na domowe ciasto marchewkowe.

Kliknij przycisk, aby dowiedzieć się więcej, jak zrobić ciasto marchewkowe:

Pyszne ciasto marchewkowe – przepis na korzenny wypiek

Ilość porcji: 10-12 kawałków,
Czas przygotowania: 1,5 godziny, w tym 50-60 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g marchewki,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • 2 jajka,
  • 50 g cukru brązowego,
  • 50 g masła,
  • 50 ml oleju,
  • opcjonalnie: posiekane orzechy włoskie.

W naszej galerii możecie zobaczyć składniki ciasta marchewkowego

Krem do ciasta marchewkowego:
Składniki:

  • 200 g mascarpone,
  • 2 łyżki miodu lub syropu daktylowego.

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Przygotowanie:

  1. Piekarnik należy rozgrzać do 180° Celsjusza. Następnie keksówkę albo tortownicę należy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Mąkę pszenną należy wymieszać z kardamonem, cynamonem, gałką muszkatołową, imbirem, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą.
  3. W drugiej misce należy zetrzeć marchewkę na grubych oczkach. Masło rozpuść w garnku i wystudź przed dodaniem do jajek.
  4. W trzeciej misce trzeba ubić jajka z cukrem do czasu uzyskania lekkiej, jasnej masy. Podczas ubijania należy wlać olej i roztopione masło.
  5. Do masy jajecznej należy dodać startą marchewkę i opcjonalnie posiekane orzechy włoskie. Po łyżce należy wmieszać wcześniej połączoną mąkę.
  6. Gotową masę należy przelać do keksówki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto marchewkowe należy piec przez około godzinę. Ciasto jest gotowe, gdy wbity do środka patyczek na szaszłyki będzie suchy.
  7. Ciasto marchewkowe należy wystudzić na kratce przed wyłożeniem kremu.
  8. Na koniec ciasto marchewkowe należy posmarować po wierzchu serkiem mascarpone wymieszanym z miodem.

Jak udekorować ciasto marchewkowe z kremem?

Domowe ciasto marchewkowe można ozdobić na wiele sposobów. Świetnie sprawdza się szczypta przypraw użytych w cieście, oprószona na rozprowadzonym serku. Można także ozdobić wierzch przy użyciu kandyzowanej lub startej skórki z pomarańczy. Osoby lubiące prace plastyczne mogą przy pomocy lukru plastycznego i barwników spożywczych zrobić dekoracje wyglądające jak marchewki. Ponadto na wierzchu ciasta marchewkowego można ułożyć połówki orzechów włoskich. Dawniej ciasto marchewkowe polewano domowym lukrem zamiast serka.

Ile kalorii ma ciasto z marchewkami?

Ciasto marchewkowe w zależności od użytych składników może mieć różną kaloryczność. Przyjęło się, że 100 g ciasta marchewkowego ma około 400 kalorii. Ciasto marchewkowe fit można udekorować kremowym serkiem śmietankowym, który jest mniej kaloryczny niż włoskie mascarpone. A także, zamiast masła można użyć samego oleju.

Zobacz w galerii ciekawostki na temat ciasta marchewkowego:

Ciasto marchewkowe można przełożyć kremem mascarpone i posiekanymi orzechami.

Słodkie ciasto marchewkowe na deser. Zobacz przepis na prost...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.