W skrócie
Najpopularniejsze napary na jesień i zimę przyrządzane są z czarnej herbaty liściastej. Na ogół unika się herbat zielonych, które uznaje się za wychładzające organizm. Jednak zielona herbata z kawałkami suszonego lub świeżego imbiru ma wielu zwolenników. Charakterystycznymi składnikami herbaty zimowej są dodatki w postaci aromatycznych ziół, korzennych przypraw i suszonych owoców. Polecamy także herbatę z imbirem i cytryną na chłodniejsze dni.
Herbata zimowa – przepis na aromatyczny napój
Czas przygotowania: 10 minut.
Liczba porcji: na 2 kubki.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 ml wrzątku,
- 2 łyżeczki herbaty liściastej,
- 2 łyżeczki miodu,
- 2 łyżeczki soku malinowego,
- 1/2 pomarańczy,
- 2 laski cynamonu,
- 4 sztuki suszonych goździków,
- kawałek świeżego imbiru o długości ok. 4 cm,
- 2 gałązki rozmarynu.
Jak zrobić herbatę zimową?
Sposób przygotowania:
- Na początku pomarańczę dokładnie umyj i pokrój w plastry. Kawałki owoc należy rozdzielić między dwie szklanki lub kubki.
- Do wybranych naczyń z pomarańczą zetrzyj kawałki imbiru.
- Do obu szklanek lub kubków włóż po 2 sztuki suszonych goździków i po 1 lasce cynamonu.
- Do kubka wlej miód, sok malinowy i dodaj gałązkę rozmarynu.
- Następnie wsyp do zaparzacza typu prasa francuska (french press) liście herbaty i zalej wrzątkiem. Po paru minutach rozlej herbatę do kubków z dodatkami.
- Herbata zimowa jest gotowa do podania.
Kulinaria

Przyprawy do herbaty rozgrzewającej
Herbata zimowa nie może obyć się bez ziół i przypraw, które nadają jej głębszego smaku i bardziej wyrazistego aromatu. Mogą to być przyprawy korzenne, które są doskonale znane z pierników. Warto mieć w szafce kuchennej zestaw przypraw do herbaty: korę cynamonu, ziarna kardamonu, suszone goździki i suszone płatki imbiru. Przepis na zimowe herbatki można także urozmaicić dodatkiem kardamonu, anyżu, świeżego lub suszonego rozmarynu, tymianku lub oregano.
Czym słodzić herbatę zimową?
Herbata zimowa po przestudzeniu może być posłodzona miodem. Ważne, aby napój nie był gorący, aby nie zniszczyć tkwiących w nim cennych właściwości. Herbata zimowa obowiązkowo dosładzana jest sokiem z malin, sokiem z aronii lub sokiem z jeżyn. Można także przygotować herbatę zimową na wschodnią modłę, czyli z ulubioną konfiturą. W tym zastosowaniu świetnie sprawdza się dżem z pigwy.
Herbata z rumem
Herbata rozgrzewająca z alkoholem, czyli herbata z prądem, to dla wielu osób obowiązkowy sposób na zimową rozgrzewkę po spacerze. Doskonale w roli dodatku alkoholowego sprawdza się nalewka z pigwy, nalewka malinowa lub nalewka z czerwonej porzeczki. Można także użyć odrobinę rumu.
Czytaj także: Pyszna herbata z imbirem na zdrowie. Wypróbuj przepis na napój na wzmocnienie
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: