Na mroźne dni zaparz herbatę zimową z pomarańczą. Bajecznie pachnie i fenomenalnie smakuje. Poznaj przepis na napar z goździkami

Anna Daniluk
Domowa herbata rozgrzewającą podawana jest z plastrami cytryny, pomarańczy lub grejpfruta.
Domowa herbata rozgrzewającą podawana jest z plastrami cytryny, pomarańczy lub grejpfruta. wmaster89r / gettyimages.com
Herbata zimowa to nie zwykły napar, a napój, który skutecznie rozgrzeje od środka, a przy okazji cudnie pachnie i smakuje. Gdy za oknami wiatr, deszcz lub śnieg, on poprawi humor, a z odpowiednimi dodatkami nawet wspomoże zdrowie. Najlepiej wybierz napar z czarnych liści i ulubione składniki. Polecam kombinację, której będzie trudno się oprzeć. Możesz nim świętować Dzień Herbaty przypadający 15 grudnia.

W skrócie

Najpopularniejsze napary na jesień i zimę przyrządzane są z czarnej herbaty liściastej. Na ogół unika się herbat zielonych, które uznaje się za wychładzające organizm. Jednak zielona herbata z kawałkami suszonego lub świeżego imbiru ma wielu zwolenników. Charakterystycznymi składnikami herbaty zimowej są dodatki w postaci aromatycznych ziół, korzennych przypraw i suszonych owoców. Polecamy także herbatę z imbirem i cytryną na chłodniejsze dni.

Herbata zimowa – przepis na aromatyczny napój

Czas przygotowania: 10 minut.
Liczba porcji: na 2 kubki.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 ml wrzątku,
  • 2 łyżeczki herbaty liściastej,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżeczki soku malinowego,
  • 1/2 pomarańczy,
  • 2 laski cynamonu,
  • 4 sztuki suszonych goździków,
  • kawałek świeżego imbiru o długości ok. 4 cm,
  • 2 gałązki rozmarynu.

Jak zrobić herbatę zimową?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku pomarańczę dokładnie umyj i pokrój w plastry. Kawałki owoc należy rozdzielić między dwie szklanki lub kubki.
  2. Do wybranych naczyń z pomarańczą zetrzyj kawałki imbiru.
  3. Do obu szklanek lub kubków włóż po 2 sztuki suszonych goździków i po 1 lasce cynamonu.
  4. Do kubka wlej miód, sok malinowy i dodaj gałązkę rozmarynu.
  5. Następnie wsyp do zaparzacza typu prasa francuska (french press) liście herbaty i zalej wrzątkiem. Po paru minutach rozlej herbatę do kubków z dodatkami.
  6. Herbata zimowa jest gotowa do podania.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Przyprawy do herbaty rozgrzewającej

Herbata zimowa nie może obyć się bez ziół i przypraw, które nadają jej głębszego smaku i bardziej wyrazistego aromatu. Mogą to być przyprawy korzenne, które są doskonale znane z pierników. Warto mieć w szafce kuchennej zestaw przypraw do herbaty: korę cynamonu, ziarna kardamonu, suszone goździki i suszone płatki imbiru. Przepis na zimowe herbatki można także urozmaicić dodatkiem kardamonu, anyżu, świeżego lub suszonego rozmarynu, tymianku lub oregano.

Czym słodzić herbatę zimową?

Herbata zimowa po przestudzeniu może być posłodzona miodem. Ważne, aby napój nie był gorący, aby nie zniszczyć tkwiących w nim cennych właściwości. Herbata zimowa obowiązkowo dosładzana jest sokiem z malin, sokiem z aronii lub sokiem z jeżyn. Można także przygotować herbatę zimową na wschodnią modłę, czyli z ulubioną konfiturą. W tym zastosowaniu świetnie sprawdza się dżem z pigwy.

Herbatki rozgrzewające podawane są także z cząstkami owoców, np.: plastrami cytryny, plastrami cytryny, plastrami jabłka, plastrami gruszki lub kawałkami pigwy.

Herbata z rumem

Herbata rozgrzewająca z alkoholem, czyli herbata z prądem, to dla wielu osób obowiązkowy sposób na zimową rozgrzewkę po spacerze. Doskonale w roli dodatku alkoholowego sprawdza się nalewka z pigwy, nalewka malinowa lub nalewka z czerwonej porzeczki. Można także użyć odrobinę rumu.

Czytaj także: Pyszna herbata z imbirem na zdrowie. Wypróbuj przepis na napój na wzmocnienie

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

P
Pol
20 września 2022, 11:56, Kamila:

Ja jakoś nie lubię bawić się w takie mikstury ;) Wolę zrobić sobie po prostu herbatę Basilur earl grey między innymi z imbirem, nagietkiem, papają i owocem róży. Jest pyszna i idealna na taką pogodę :)

Ja bawię się jeszcze mniej jak ty- do zwykłej herbaty leję rum w proporcjach 50/50 i po prostu wypijam:-) zabawa ma zacząć się potem:-)

K
Kamila
Ja jakoś nie lubię bawić się w takie mikstury ;) Wolę zrobić sobie po prostu herbatę Basilur earl grey między innymi z imbirem, nagietkiem, papają i owocem róży. Jest pyszna i idealna na taką pogodę :)
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni