W skrócie:
Pieczeń z karkówki to doskonały pomysł na obiad na Boże Narodzenie. Wystarczy zamarynować ją dzień wcześniej, a następnego dnia tylko wstawić do piekarnika. Dzięki temu mamy mało pracy, a nasze danie jest podzielne, sycące i pyszne. Mięso warto polać sosem pieczeniowym i podać np. z modro kapustą czy surówką z kiszonej kapusty z gruszką i żurawiną. Karkówkę można jeść także na zimno, jako zdrową, domową wędlinę.
By kawałki mięsa miały ładny kształt proponuję zasznurować mięso tzn. obwiązać je przed pieczeniem naturalnym sznurkiem. To prosta czynność, jednak wymaga nieco wprawy. Zacznij od większej części mięsa i owijaj je tworząc pętelki.
Przepis na karkówkę pieczoną w całości
czas przygotowania: 2,5 godziny + marynowanie mięsa
duża porcja na ok. 16 plastrów
poziom trudności: średni
Składniki:
- 1,5 kg karkówki,
- 1 duża główka czosnku,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 2 cebule,
- pół szklanki wody,
- 4 łyżki oleju,
przyprawy:
- 2 łyżki soli,
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżeczka czosnku.