Karkówka pieczona na rodzinny obiad. Tradycyjny przepis na soczystą pieczeń z karkówki na święta Bożego Narodzenia

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Tradycyjna pieczona karkówka na świąteczny obiad. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Tradycyjna pieczona karkówka na świąteczny obiad. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Soczysta i aromatyczna pieczona karkówka to przepis na pyszny obiad, idealny m.in. na święta Bożego Narodzenia czy Nowy Rok. Można podać ją z ziemniakami i surówką z czerwonej lub kiszonej kapusty oraz polać sosem pieczeniowym. Takie danie z pewnością posmakuje każdemu. Mam dla ciebie wskazówki krok po kroku, jak zrobić najlepszą pieczeń z karkówki. Wypróbuj przepis.

W skrócie:

Pieczeń z karkówki to doskonały pomysł na obiad na Boże Narodzenie. Wystarczy zamarynować ją dzień wcześniej, a następnego dnia tylko wstawić do piekarnika. Dzięki temu mamy mało pracy, a nasze danie jest podzielne, sycące i pyszne. Mięso warto polać sosem pieczeniowym i podać np. z modro kapustą czy surówką z kiszonej kapusty z gruszką i żurawiną. Karkówkę można jeść także na zimno, jako zdrową, domową wędlinę.

By kawałki mięsa miały ładny kształt proponuję zasznurować mięso tzn. obwiązać je przed pieczeniem naturalnym sznurkiem. To prosta czynność, jednak wymaga nieco wprawy. Zacznij od większej części mięsa i owijaj je tworząc pętelki.

Przepis na karkówkę pieczoną w całości

czas przygotowania: 2,5 godziny + marynowanie mięsa
duża porcja na ok. 16 plastrów
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki,
  • 1 duża główka czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 2 cebule,
  • pół szklanki wody,
  • 4 łyżki oleju,

przyprawy:

  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka czosnku.

Jak zrobić pieczeń z karkówki?

  1. Mięso opłucz i wysusz.
  2. W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy.
  3. Polej mięso olejem i natrzyj przyprawami.
  4. Weź naturalny, bawełniany sznurek i zacznij obwiązywać mięso, tworząc pętelki od grubszej części mięsa.
  5. Zostaw karkówkę na noc, by się zamarynowała.
  6. Następnego dnia włóż karkówkę do naczynia żaroodpornego i obłóż warzywami – obierz i pokrój marchewkę, pietruszkę i seler, odetnij górną część główki czosnku.
  7. Wlej pół szklanki wody i wstaw mięso do pieczenia pod przykryciem na 1,5 w 180 a później bez przykrycia na 30 minut.
  8. Po upieczeniu odstaw mięso na kilka minut, by wchłonęło soki.
Tradycyjna pieczona karkówka na świąteczny obiad. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Karkówka pieczona na rodzinny obiad. Tradycyjny przepis na s...

Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

kup najtaniej

Gerlach

Gerlach Antica Zestaw Chochli Połysk 2El

65,00 zł

kup najtaniej

Westmark

Westmark Szczypce Kuchenne (31 cm)

18,99 zł

kup najtaniej

Excellent Houseware

Excellent Houseware Stolnica bambusowa DOMOWE WYPIEKI 88087

73,07 zł

kup najtaniej

Florina

Florina Łyżka Cedzakowa Professional

13,00 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal TŁUCZEK DO ZIEMNIAKÓW 274471

14,93 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie