Samo zdrowie! Czyli błyskawiczna surówka z pora i marchewki. Prosty przepis na pyszną sałatkę, którą zrobisz w 15 minut

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Surówka z pora i marchewki z sosem winegret jest pyszna i pożywna. Sprawdź, jak ją wykonać. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Surówka z pora i marchewki z sosem winegret jest pyszna i pożywna. Sprawdź, jak ją wykonać. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Surówki ze świeżych warzyw i owoców są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Warto jeść je często. Dzięki temu zadbamy o naszą odporność i lepsze trawienie. Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na zdrową surówkę z pora i marchewki z dodatkiem sosu winegret i jabłka. Zrobisz ją w kwadrans. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Zobacz, jak ją zrobić krok po kroku.

W skrócie

Surówka warzywna z dressingiem jest smaczna i zdrowa

Surówki były przed laty nieodłączną częścią każdego obiadu. Dziś różnie z tym bywa, bo żyjemy w pośpiechu. Surówka może być pyszną przekąską lub uzupełnieniem obiadu. Bez wątpienia wpływa pozytywnie na nasze zdrowie, układ trawienny oraz dba o naszą sylwetkę. Jej składniki dostarczają nam drogocennych witamin i minerałów oraz solidną porcję błonnika.

Bardzo ważnym elementem surówki jest dressing, czyli sos. Najlepiej przygotować tradycyjny sos winegret na bazie oliwy z oliwek lub oleju roślinnego. Taki zdrowy tłuszcz jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega 3, 6 i 9 oraz wspiera wchłanianie przez nasz organizm witaminy A, D, E oraz K.

Por - dlaczego warto go jeść?

Por to tanie i zdrowe warzywo o ostrym smaku, porównywalnym do cebuli. Jego właściwości zdrowotne są nieocenione. Por m.in.:

  • poprawia naszą odporność,
  • działa bakteriobójczo,
  • dostarcza nam minerałów; magnez, cynk, fosfor,
  • zawiera witaminy A, C, E, K,
  • zawiera witaminy z grupy B,
  • jest źródłem kwasu foliowego,
  • dostarcza nam sporo żelaza,
  • pobudza trawienie wspomagając odchudzanie, dzięki zawartości związków siarki.

Por jest niskokaloryczny: 100 g tego warzywa dostarczy nam 24 kalorii. Można go jeść na surowo lub ugotować z niego np. zupę, czy dodać do zapiekanki. Z pora przygotowuje się także sok, który wspomaga prawidłowe działanie naszych dróg oddechowych.

Prosty i sprawdzony przepis na surówkę z pora i marchwi

(porcja dla 2 osób, czas przygotowania: ok. 15 min)

Przełóż pora, marchew i jabłko do salaterki
Przełóż pora, marchew i jabłko do salaterki Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 1 duży lub 2 mniejsze pory (biała część)
  • 2 małe marchewki
  • 1 jabłko
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie garść pestek z dyni lub orzechów włoskich

Jak zrobić surówkę z pora i marchewki z sosem winegret?

Przygotowanie

  1. Pora umyj, odkrój ciemnozieloną cześć i korzonek. Zdejmij także pierwszą warstwę, gdyż zazwyczaj jest twarda.
  2. Pokrój pora i przełóż do garnka. Zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 3 min.
  3. Umyj i obierz marchewkę i jabłko. Zetrzyj je na tarce.
  4. Przygotuj sos winegret: wyciśnij sok z cytryny do mieszczki, dodaj oliwę, musztardę, miód i po szczypcie soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym sosem winegret polej jabłko i marchewkę.
  5. Odcedź pora i poczekaj chwilę, by nie był za gorący.
  6. Dodaj pora do surówki i dokładnie wymieszaj. Gotowe.

Surówkę możesz wzbogacić posiekanymi orzechami włoskimi lub podprażonymi pestkami z dyni. Można ją jeść jako przekąskę lub podawać do obiadu. Życzymy smacznego!

Sprawdź promocje w Duka

miejsce #19

DUKA

ARTDECO KIELISZEK 7,6 x7,0x22,0CM

29,99 zł19,90 zł-34%
Materiały promocyjne partnera
Surówka z pora i marchewki z sosem winegret jest pyszna i pożywna. Sprawdź, jak ją wykonać. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Samo zdrowie! Czyli błyskawiczna surówka z pora i marchewki....

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

N
Nina
Wygląda zdrowo i smacznie :) Następnym zrazem zrobię na imprezkę :D Znajomi lubią takie zdrowej przekąski, a dość często wpadają do mnie z perłą.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie