W skrócie
Surówka warzywna z dressingiem jest smaczna i zdrowa
Surówki były przed laty nieodłączną częścią każdego obiadu. Dziś różnie z tym bywa, bo żyjemy w pośpiechu. Surówka może być pyszną przekąską lub uzupełnieniem obiadu. Bez wątpienia wpływa pozytywnie na nasze zdrowie, układ trawienny oraz dba o naszą sylwetkę. Jej składniki dostarczają nam drogocennych witamin i minerałów oraz solidną porcję błonnika.
Bardzo ważnym elementem surówki jest dressing, czyli sos. Najlepiej przygotować tradycyjny sos winegret na bazie oliwy z oliwek lub oleju roślinnego. Taki zdrowy tłuszcz jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega 3, 6 i 9 oraz wspiera wchłanianie przez nasz organizm witaminy A, D, E oraz K.
Por - dlaczego warto go jeść?
Por to tanie i zdrowe warzywo o ostrym smaku, porównywalnym do cebuli. Jego właściwości zdrowotne są nieocenione. Por m.in.:
- poprawia naszą odporność,
- działa bakteriobójczo,
- dostarcza nam minerałów; magnez, cynk, fosfor,
- zawiera witaminy A, C, E, K,
- zawiera witaminy z grupy B,
- jest źródłem kwasu foliowego,
- dostarcza nam sporo żelaza,
- pobudza trawienie wspomagając odchudzanie, dzięki zawartości związków siarki.
Por jest niskokaloryczny: 100 g tego warzywa dostarczy nam 24 kalorii. Można go jeść na surowo lub ugotować z niego np. zupę, czy dodać do zapiekanki. Z pora przygotowuje się także sok, który wspomaga prawidłowe działanie naszych dróg oddechowych.
Prosty i sprawdzony przepis na surówkę z pora i marchwi
(porcja dla 2 osób, czas przygotowania: ok. 15 min)

Składniki:
- 1 duży lub 2 mniejsze pory (biała część)
- 2 małe marchewki
- 1 jabłko
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie garść pestek z dyni lub orzechów włoskich
Jak zrobić surówkę z pora i marchewki z sosem winegret?
Przygotowanie
- Pora umyj, odkrój ciemnozieloną cześć i korzonek. Zdejmij także pierwszą warstwę, gdyż zazwyczaj jest twarda.
- Pokrój pora i przełóż do garnka. Zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 3 min.
- Umyj i obierz marchewkę i jabłko. Zetrzyj je na tarce.
- Przygotuj sos winegret: wyciśnij sok z cytryny do mieszczki, dodaj oliwę, musztardę, miód i po szczypcie soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym sosem winegret polej jabłko i marchewkę.
- Odcedź pora i poczekaj chwilę, by nie był za gorący.
- Dodaj pora do surówki i dokładnie wymieszaj. Gotowe.
Surówkę możesz wzbogacić posiekanymi orzechami włoskimi lub podprażonymi pestkami z dyni. Można ją jeść jako przekąskę lub podawać do obiadu. Życzymy smacznego!