Najsmaczniejsze kruche ciastka z maszynki do kawy. Poznaj stary przepis na hit PRL-u. Takie ciastka dawniej piekły nasze mamy i babcie

Katarzyna Puczyńska
Anna Daniluk
Pamiętasz pyszne kruche ciastka z maszynki? Zobacz, jak łatwo możesz je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pamiętasz pyszne kruche ciastka z maszynki? Zobacz, jak łatwo możesz je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Polecam przepis na kruche ciastka z maszynki, który jest w mojej rodzinie od lat. Jako dziecko dzielnie asystowałam mamie przy układaniu pięknie uformowanych ciasteczek na blaszce. Obecnie także często je przygotowuję. Są tak pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach, że znikają z talerzy w mgnieniu oka. Przekonaj się i wypróbuj przepis na niezapomniany słodki hit PRL-u.

Spis treści

Przepis kulinarny z PRL – niezapomniane ciastka z maszynki

Ciastka z maszynki to prawdziwy rarytas z dawnych lat. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na takie słodkości, z notatnika mojej mamy. W dzieciństwie piekłam je z nią na święta i specjalne okazje, za pomocą ręcznie kręconej maszynki. Obecnie ich wykonanie jest znacznie łatwiejsze, ponieważ można dokupić specjalną końcówkę do ciastek i założyć ją na elektryczną maszynkę do mielenia mięsa. Podaję przepis na naprawdę dużą porcję, ponieważ ciasteczka są tak pyszne, że znikają bardzo szybko. Warto zrobić ich więcej i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku do żywności.

Zobacz w galerii, jak przygotować ciastka z maszynki

Przepis na ciastka z maszynki

Czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie ciastek.
Duża porcja: na ok. 116 ciastek.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 żółtek,
  • 200 g masła lub margaryny,
  • 100 g smalcu,
  • 2 opakowania cukru waniliowego lub 2 łyżeczki esencji waniliowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • skórka otarta z cytryny,
  • cukier puder do dekoracji.

Jak zrobić najlepsze kruche ciastka z maszynki?

  1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło, smalec, cukier, wanilię i proszek do pieczenia i całość posiekaj.
  2. Dodaj żółtka, śmietanę i skórkę z cytryny.
  3. Zagnieć ciasto. Ma być dość twarde, by ładnie trzymało kształt po wyciśnięciu przez maszynkę.
  4. Podziel ciasto na kilka mniejszych porcji. Przeciśnij je przez maszynkę, formując podłużne ciasteczka.
  5. Ułóż ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz ciasteczka w dobrze nagrzanym piekarniku, przez ok. 12 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  7. Wystudzone ciastka oprósz cukrem pudrem.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Pamiętasz pyszne kruche ciastka z maszynki? Zobacz, jak łatwo możesz je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Najsmaczniejsze kruche ciastka z maszynki do kawy. Poznaj st...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni