Zagnieć słodkie sucharki i maczaj w mocnej kawie. Tak stworzysz deser znikający do ostatniego okruszka. Poznaj przepis na włoskie biscotti

Anna Daniluk
Ciastka biscotti to włoskie ciastka, których sekret smaku tkwi w podwójnym pieczeniu.
Ciastka biscotti to włoskie ciastka, których sekret smaku tkwi w podwójnym pieczeniu. azerbaijan stockers/freepik.com/zdjęcie ilustracyjne
Biscotti to włoskie ciastka, które znane są także pod nazwą cantucci. Sekret ich chrupkości tkwi w dwukrotnym pieczeniu, dzięki któremu powstają słodkie sucharki. We Włoszech biscotti najczęściej piecze się z różnego rodzaju orzechami. Najpopularniejsze są biscotti z pistacjami oraz biscotti z migdałami. Zachęcam cię do podania ich na elegancki podwieczorek przy kawie.

W skrócie:

Włoskie biscotti to przysmak, który podaje się nie tylko do filiżanki wyrazistego espresso. W niewielkich bistro biscotti są dodatkiem do kieliszka schłodzonego wina deserowego. Nazwa biscotti pochodzi od połączenia dwóch słów zaczerpniętych z języka łacińskiego: bis – oznacza dwa razy, a coctus określa pieczenie lub gotowanie.

Ciastka biscotti piecze się dwukrotnie nie tylko dlatego, aby nabrały chrupkości. Dzięki temu wydłużał się ich czas przydatności do spożycia i mogły być zabierane jako suchy prowiant na długie wyprawy. W Toskanii natomiast popularniejsza jest nazwa cantucci, która nawiązuje do włoskiego słowa „canto” oznaczającego róg. Nazwa wzięła się od kanciastych kawałków pokrojonych na ukośne plastry.

Biscotti – przepis oryginalny

Liczba porcji: około 30 ciasteczek.

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,

  • 150 g cukru,

  • 2 duże jajka,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

  • 100 g całych migdałów,

  • szczypta soli.

 

Jak zrobić biscotti?

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C  z opcją góra-dół. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

  2. Do dużej miski wsyp i wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.

  3. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, a następnie zagnieć ciasto.

  4. Gdy składniki się połączą, dodaj migdały i krótko wyrób, aby równomiernie je rozprowadzić.

  5. Podziel ciasto na dwie części. Uformuj z nich wałki o długości około 25 cm i średnicy 3-4 cm.

  6. Rozłóż je na blasze, zachowując odstęp, ponieważ ciasto delikatnie urośnie podczas pieczenia.

  7. Piecz wałki przez 25-30 minut, aż lekko się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut do przestygnięcia.

  8. Ostudzone wałki pokrój na ukośne kawałki o grubości około 1,5 cm.

  9. Ułóż je na blasze, płasko, i piecz ponownie przez 10 minut z jednej strony. Obróć ciasteczka i piecz kolejne 10 minut.

  10. Wyjmij biscotti z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  11. Wystudzone biscotti przechowuj w szczelnym pojemniku do przechowywania żywności. Przez to będą nadawać się do zjedzenia nawet przez kilka tygodni.

Piernikowe biscotti

W okresie świąt Bożego Narodzenia możesz upiec aromatyczne piernikowe biscotti. Wystarczy do suchych składników dodać łyżkę przyprawy do piernika. Możesz także wymieszać mielony cynamon, imbir, startą gałkę muszkatołową, zmielone goździki i szczyptę mielonego ziela angielskiego. Takie piernikowe biscotti nadają się na słodki prezent.

Biscotti cytrynowe

Kolejnym rodzaje słodkich sucharków są biscotti cytrynowe. Do ciasta dodaj hojną ilość startej skórki cytrynowej z wyparzonego i dokładnie umytego owocu. Co więcej, do ciasta dodaj 20 ml soku z cytryny. Taki deser nabierze przyjemnego aromatu oraz delikatnie orzeźwiającego smaku.

 

Pamiętaj, że możesz eksperymentować z różnymi dodatkami do ciastek biscotti. Nigella Lawson w książce „Nigellissima” proponuje zestawić pistację i suszoną żurawinę, a ciasto aromatyzuje startą skórką z pomarańczy i świeżo startą gałką muszkatołową. Niech ten prosty przepis zachęci cię do zrobienia małego co nieco we włoskim stylu. Smacznego!

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

 Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni