W skrócie:
Włoskie biscotti to przysmak, który podaje się nie tylko do filiżanki wyrazistego espresso. W niewielkich bistro biscotti są dodatkiem do kieliszka schłodzonego wina deserowego. Nazwa biscotti pochodzi od połączenia dwóch słów zaczerpniętych z języka łacińskiego: bis – oznacza dwa razy, a coctus określa pieczenie lub gotowanie.
Ciastka biscotti piecze się dwukrotnie nie tylko dlatego, aby nabrały chrupkości. Dzięki temu wydłużał się ich czas przydatności do spożycia i mogły być zabierane jako suchy prowiant na długie wyprawy. W Toskanii natomiast popularniejsza jest nazwa cantucci, która nawiązuje do włoskiego słowa „canto” oznaczającego róg. Nazwa wzięła się od kanciastych kawałków pokrojonych na ukośne plastry.
Biscotti – przepis oryginalny
Liczba porcji: około 30 ciasteczek.
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
250 g mąki pszennej,
150 g cukru,
2 duże jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
100 g całych migdałów,
szczypta soli.
Jak zrobić biscotti?
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C z opcją góra-dół. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Do dużej miski wsyp i wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, a następnie zagnieć ciasto.
Gdy składniki się połączą, dodaj migdały i krótko wyrób, aby równomiernie je rozprowadzić.
Podziel ciasto na dwie części. Uformuj z nich wałki o długości około 25 cm i średnicy 3-4 cm.
Rozłóż je na blasze, zachowując odstęp, ponieważ ciasto delikatnie urośnie podczas pieczenia.
Piecz wałki przez 25-30 minut, aż lekko się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut do przestygnięcia.
Ostudzone wałki pokrój na ukośne kawałki o grubości około 1,5 cm.
Ułóż je na blasze, płasko, i piecz ponownie przez 10 minut z jednej strony. Obróć ciasteczka i piecz kolejne 10 minut.
Wyjmij biscotti z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Wystudzone biscotti przechowuj w szczelnym pojemniku do przechowywania żywności. Przez to będą nadawać się do zjedzenia nawet przez kilka tygodni.
Piernikowe biscotti
W okresie świąt Bożego Narodzenia możesz upiec aromatyczne piernikowe biscotti. Wystarczy do suchych składników dodać łyżkę przyprawy do piernika. Możesz także wymieszać mielony cynamon, imbir, startą gałkę muszkatołową, zmielone goździki i szczyptę mielonego ziela angielskiego. Takie piernikowe biscotti nadają się na słodki prezent.
Biscotti cytrynowe
Kolejnym rodzaje słodkich sucharków są biscotti cytrynowe. Do ciasta dodaj hojną ilość startej skórki cytrynowej z wyparzonego i dokładnie umytego owocu. Co więcej, do ciasta dodaj 20 ml soku z cytryny. Taki deser nabierze przyjemnego aromatu oraz delikatnie orzeźwiającego smaku.
Pamiętaj, że możesz eksperymentować z różnymi dodatkami do ciastek biscotti. Nigella Lawson w książce „Nigellissima” proponuje zestawić pistację i suszoną żurawinę, a ciasto aromatyzuje startą skórką z pomarańczy i świeżo startą gałką muszkatołową. Niech ten prosty przepis zachęci cię do zrobienia małego co nieco we włoskim stylu. Smacznego!
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!