W skrócie
Pieguski to znane i lubiane ciasteczka z kawałkami czekolady. Ich przygotowanie jest bardzo proste, ponieważ masa na ciastka nie wymaga wałkowania, ani wycinania. Całość miksujemy, a później wykładamy dużą łyżką na blaszkę.
Mam dla ciebie sprawdzony przepis na ciastka pieguski. Proponuję dodać do nich zarówno czekoladę gorzką jak i mleczną, jednak możemy wybrać je wedle własnego upodobania. Nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po czekoladę białą. W sklepach dostępne są także specjalne groszki czekoladowe do wypieków i czekoladowe pastylki. Ciastka pieguski z mojego przepisu są kruche z wierzchu i miękkie, lekko ciągnące w środku. Dodaję do nich zarówno cukier biały, jak i brązowy, ponieważ ten drugi nada naszym wypiekom delikatnie karmelowego smaku i zapachu.
Sprawdź, wskazówki krok po kroku, jak przygotować ciastka pieguski z kawałkami czekolady
Przepis na ciastka pieguski
Liczba porcji: na ok. 18 ciastek,
Czas przygotowania: ok. pół godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 i pół szklanki mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 125 g miękkiego masła lub margaryny,
- 80 g cukru,
- 80 g brązowego cukru,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego (16 g),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki miodu,
- 200 g posiekanej czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej.
Jak zrobić ciastka pieguski?
Sposób przygotowania:
- Utrzyj masło z cukrem białym i brązowym na puszystą masę.
- Dodawaj do masy po jednym jajku, cały czas miksując.
- Dodaj miód i wanilię.
- Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną i porcjami wsypuj do ciasta, cały czas miksując.
- Na koniec wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką.
- Kładź ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej zrobić to dużą łyżką lub łyżką do lodów. Staraj się formować kule ciasta, ponieważ podczas pieczenia ciastka się rozpłaszczą.
- Piecz ciastka w 170 stopniach Celsjusza przez ok. 12 minut.
- Po upieczeniu ciastka będą miękkie, daj im wystygnąć na blaszce.
Czytaj także: Ciastka na prezent na święta. Przepisy na jadalne prezenty dla przyjaciół i dla rodziny
Przepisy na domowe ciastka
Przygotowanie domowych ciasteczek to bardzo satysfakcjonujące zajęcie. Nie tylko możemy zrobić smakołyki w dowolnych, ulubionych smakach, ale również nasz dom wypełni się pięknym aromatem pieczonego ciasta. Dodatkowo takie łakocie są znacznie zdrowsze od tych kupowanych, z masowej, fabrycznej produkcji.
Czy pieczenie ciastek jest trudne? Moim zdaniem wszystko zależy od naszego nastawienia. Jeśli używamy świeżych, dobrej jakości składników, to nasze wypieki, jakby nie wyglądały, zawsze będzie można zjeść ze smakiem. Ciastka nie muszą być mocno dekoracyjne, czy pieczołowicie ozdabiane lukrem. Najlepsze są smakołyki przygotowywane z pewnym luzem i swobodą.
Możesz skorzystać z naszych przepisów i upiec sobie proste ciasteczka, które nie wymagają dużego nakładu pracy.
Szybkie i proste ciasteczka:
- ciastka maślane, bez wałkowania i wycinania,
- ciastka cynamonowe, do przygotowania w 5 minut,
- owsiane ciasteczka serduszka,
- ciasteczka całuski, czyli kruche ciasteczka serowe z jabłkiem.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?