W skrócie
Soczewice warto połączyć z ugotowanym brązowym ryżem, aby kotlety zawierały jeszcze więcej błonnika. Najlepiej w proporcji szklanka ugotowanej soczewicy i połowa szklanki ryżu. Jednak nie jest to koniecznie. Oto przepisy na pieczone kotlety z soczewicy na rodzinny obiad.
Kotlety z soczewicy – przepis na obiad
Liczba porcji: 9 – 12 kotletów.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy np.: czerwonej,
- 1/2 szklanki brązowego ryżu,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 30 g mąki kukurydzianej lub zmielonych płatków owsianych,
- 1 jajko,
- 20 ml oleju rzepakowego.
Opcjonalnie:
- 40 g bułki tartej do obtaczania
Jak zrobić kotlety z soczewicy?
Przygotowanie:
- Soczewicę należy wsypać do garnka i zalać dwiema szklankami wody i posolić do smaku. Soczewice należy gotować do miękkości przez 12 minut.
- W tym samym czasie należy gotować brązowy ryż. Będzie gotować się dwa razy dłużej niż soczewica, więc warto nastawić gotowanie w tym samym czasie.
- Jeśli soczewica nie wchłonęła całej wody, to należy ją odcedzić. Do ugotowanej soczewicy należy dodać przyprawy (poza kminem rzymskim) i dokładnie wymieszać.
- Cebulę, czosnek i marchewkę należy umyć, obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę można także zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Na rozgrzanej patelni trzeba wlać olej i smażyć warzywa wraz z kuminem do momentu uzyskania złotego koloru.
- W szerokiej misce należy połączyć wystudzoną soczewicę, ugotowany brązowy ryż, jajka, mąkę kukurydzianą i podsmażone warzywa.
- Masę na kotlety z soczewicy trzeba dokładnie wymieszać i zmiksować przy pomocy blendera ręcznego.
- Zwilżonymi dłońmi trzeba formować kotlety z soczewicy i obtaczać w bułce tartej. Można także nie panierować kotletów, a kotlety z soczewicy formować przy pomocy okrągłej wykrawaczki do ciastek.
- Uformowane kotlety należy kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gotowe kotlety z soczewicy trzeba piec przez 20 minut w 180° Celsjusza.
Sprawdź także: Tradycyjny dahl z soczewicy. Poznaj przepis na aromatyczne danie dla wegetarian z kuchni indyjskiej
Sposób podania
Pożywne kotlety z soczewicy pieczone w piekarniku świetnie smakują z ćwikłą z chrzanem, z ogórkami kiszonymi lub surówką z kapusty pekińskiej i marchewki. Takie kotlety z soczewicy można także podać w roli wegetariańskich burgerów, które wkłada się do bułki np.: kajzerki. Pyszne kotlety soczewicowe można także podawać tak jak mielone, czyli w towarzystwie purée ziemniaczanego.
Czytaj także: Chrupiące placki z ryżu w stylu zero waste. Łatwy przepis na danie ze składników znalezionych w lodówce
Sos do kotletów
Do kotletów z soczewicy warto też podawać dodający smaku sos. Szczególnie polecamy sos chrzanowy albo sos czosnkowy. Ponadto można także podać domowy ketchup lub sos tzatziki. Każdy z nich wzmocni smak kotletów.
Czytaj także:
Wegańskie kotlety z soczewicy
Jeżeli chcecie uzyskać wegański przepis to w miejsce jajka, trzeba użyć dodatkowej łyżeczki zmielonego siemienia lnianego albo łyżkę masła orzechowego. Masę na kotlety z soczewicy należy dokładnie wymieszać i pozostawić na 5 minut, aby siemię lniane mogło lepiej związać strukturę.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?