Spis treści
Pożywna zupa na jesień. Prosty przepis
Polecam przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę z soczewicy. Dodaję do niej ziemniaki i kiełbasę, a całość doprawiam czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką. To proste i szybkie w wykonaniu danie, które dostarcza wielu niezbędnych substancji odżywczych. Proponuję podać zupę z ulubionym pieczywem. Możesz urozmaicić ją także, dodając dodatkowo świeże pomidory obrane ze skórki.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszną zupę na obiad.
Zupa z soczewicy – przepis z soczewicy czerwonej
czas przygotowania: ok. 45 minut
liczba porcji: dla 4-5 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 400 g soczewicy czerwonej,
- 1 duża pietruszka,
- 1 duża marchewka,
- mały kawałek selera,
- 7 średniej wielkości ziemniaków,
- 1 cebula,
- 200 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej,
- 2 litry bulionu lub wody,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku suszonego,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić zupę z soczewicy? Przygotowanie krok po kroku
- Umyj i obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, a marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Soczewicę przełóż na sito i wypłucz. Następnie wsyp ją do garnka i zalej wodą lub bulion. Ustaw na średnim ogniu, do zagotowania.
- Po 5 minutach dodaj warzywa (oprócz cebuli) i gotuj całość 25 minut.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulkę i podsmaż na złoty kolor. Wsyp na patelnię paprykę słodką i ostrą i podsmaż minutę. Przełóż całość do zupy.
- Na tej samej patelni podsmaż kiełbasę. Posyp ją majerankiem i czosnkiem (świeże ząbki pokrój w drobną kostkę) i dodaj do zupy. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
- Na koniec dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Podawaj na ciepło, smacznego!
Polecamy także pożywne kotlety z soczewicy na obiad albo rozgrzewający dahl z czerwonej soczewicy.
Wypróbuj także: przepis na pierogi z soczewicą
Zobacz inne przepisy na zupy ze Strony Kuchni: